Trener Rijeke

KEK PODVUKAO CRTU ‘Nakon odmora želim opet dobiti svaku utakmicu. Olympiakos se više neće ponoviti’

Orlando Rivetti

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Apsolutno sam zadovoljan učinjenim. Odmorit ćemo se, a nakon toga želim dobiti svaku utakmicu. Boriti se opet za prvaka. Želim biti na vrhu, priznajem samo titule. U tom pravcu razgovarat ću s odgovornima u klubu oko prijelaznog roka. Ne želim da se više ikad ponovi Olympiakos! – kaže Matjaž Kek



RIJEKA Nogometaši Rijeke nisu obranili naslov prvaka, ali su na kraju sačuvali drugo mjesto pobjedom nad izravnim konkurentom Hajdukom u sjajnom ambijentu Rujevice za koju trener Intera, Samir Toplak, uvijek govori da mu je žao što samo dvaput u sezoni može igrati u takvoj atmosferi. Svjestan je Kek svoje privilegiranosti. Utoliko mu je draža pobjeda nad Hajdukom, koju je darovao navijačima.


Zahvalivši se na podršci, ali i na strpljenju i toleranciji kada nije išlo. Poentirao je Kek na press konferenciji poslije utakmice rečenicom da je »ponosan što je stanovnik Opatije i Rijeke, kada nije u ulozi trenera«. Navodno ga svi znaju na opatijskoj ribarnici, uči o ribama… U njegovu pedantnost u nogometu smo se uvjerili, vjerojatno će uskoro biti i stručnjak za – ribe!


Rijeka je u razdoblju do odmora pomela Splićane, što je priznao i njihov trener Željko Kopić. Od riječkog su visokog presinga i dva primljena gola došli do zraka tek u drugom poluvremenu. Razdoblje do odmora jamačno je najbolje Rijekino poluvrijeme u proljetnom nastavku u kojem je Kekova momčad ostavila dubok trag… Dinamu je puhala za vratom do pretposljednjeg kola, kada je napravila harakiri u Vinkovcima (0:0). Poglavito je Rijeka bila dominantna na Rujevici, o čemu najbolje svjedoči podatak da je protiv Hajduka upisala sedmu pobjedu zaredom uz ukupnu gol razliku 25-5. Fantastično, ako znamo da je u prvom dijelu izgubila čak tri utakmice (Dinamo, Osijek i Hajduk) pred svojim navijačima.


Kompaktnost 




U susretu s Hajdukom vidjeli smo raspjevanu Rijeku. Kompaktnu, visoko postavljene obrane, s dva raspoložena »beka« Žutom i Leovcem, s veznim igračima Bradarićem i Grahovcem koji su se sjajno nadopunjavali, a ispred njih kraljevski je igru prema naprijed crtao Pavičić. Za trojicu napadača, Acostyja, Čolaka i Gorgona. Rijeku kakvu nismo još vidjeli ove sezone. Šteta što je kraj prvenstva, jer bi u protivnom Dinamo bio u problemima.


Pavičić je zabio i asistirao Čolaku. Čolak je zabio nakon duge apstinencije. Kek je u njega vjerovao, i zbog nevjerojatne odgovornosti u defenzivi, igra obranu žešće od zadnje linije svoje ekipe. Čolakov je gol remek djelo ala Van Basten. Malo umjetničko djelo, kao odgovor svim kritičarima. Čolak će iduće sezone biti – razarač!


Keku je kao i Sacchi najbolji igrač uvijek – momčad! Tako je i sada, razumljivo, zborio je poslije utakmice.


– Nije bitno tko je iskočio, uvijek će netko odlučiti utakmicu, pred činjenicom da svako pruži maksimum svojih mogućnosti. Veseli me kada se igrači pogledaju u oči, spremni žrtvovati jedan za drugoga. Ova grupa igrača koja ispočetka nije previše vjerovala u sebe, to je ostvarila. Apsolutno sam zadovoljan učinjenim. Meni je čovjek ispred igrača… Nekorektno bi bilo nekoga izdvojiti u sjajnoj polusezoni. Nitko sretniji od mene što je sezona zaključena pobjedom nad Hajdukom i ovakvom igrom. Igre u kojoj je sve savršeno funkcioniralo do odmora, a u nastavku je bilo puno mudrosti i pameti – govori Kek.


Upravo je Kek zaključio šestu sezonu za riječkim kormilom, od onih prvih 11 kola iz 2013. godine, do pet kompletnih prvenstva po 36 kola, a samo je jednom izgubio od Hajduka.


Inspiracija 


– Naučio sam koliko je ovdje ljudima stalo do pobjede nad Hajdukom, tako da sada i mene to inspirira. Dobro je da hrvatska nogometne scena ima pravi jadranski derbi, nakon što je živjela u monotoniji dvaju klubova, Dinama i Hajduka. Uzeli smo naslov prošle sezone, razbili smo dosadu. I sada hoćemo nastaviti tim putem. Odmorit ćemo se, a nakon toga želim dobiti svaku utakmicu. Boriti se opet za prvaka. Želim biti na vrhu, priznajem samo titule. U tom pravcu razgovarat ću s odgovornima u klubu oko prijelaznog roka. Ne želim da se više ikad ponovi Olympiakos!


Kek i Europa. Uključenje zavisi od toga hoće li Kup osvojiti Dinamo ili Hajduk. U slučaju da pobjednik bude Hajduk, Rijeka bi krenula u drugom pretkolu.


– Dvaput smo ispali, od Aberdeena i Basaksehira, u drugom pretkolu… Za Europu moraš biti spreman. U protivnom dođeš na Maltu i dobiješ po glavi, samo te Bog može spasiti. Ne bih volio, znaju to oko mene, da dva i pol mjeseca ne znam što će se dogoditi s ekipom. Mi smo postavili temelje, imamo dogovor, na to sam ponosan. Teško da ću ikad preboliti Olympiakos, ali ako nisi spreman, možeš izletiti u prvom pretkolu. Imamo tri tjedna odmora, sjest ćemo i razgovarati s odgovornima u klubu – rekao je Kek.