Večer za pamćenje

KANTRIDA JE OPET ZABLISTALA Razigrana Kekova momčad i deset tisuća navijača probudili uspavanu ljepoticu

Denis Frančišković

Slika za pamćenje/R. BRMALJ

Slika za pamćenje/R. BRMALJ

Ta divna riječka noć za pamćenje na Kantridi! Kao nekad u dobra stara vremena, na uspavanoj ljepotici koja se sinoć opet probudila i otvorila oči u pravom smislu riječi. I to nakon nešto više od tisuću dana



RIJEKA Ta divna riječka noć za pamćenje na Kantridi! Kao nekad u dobra stara vremena, na uspavanoj ljepotici koja se opet probudila i otvorila oči u pravom smislu riječi. I to nakon nešto više od tisuću dana i posljednje utakmice sa Slaven Belupom. Ambijent, dekor, navijanje i nogomet na visini, nešto što jednostavno mora postati tradicija. Armada i Viole uložili su lavovski dio posla za međudržavnu nogometnu premijeru, a gledatelji i igrači odužili su im se na svoj način. Svaka čast! Pod svjetlima reflektora, stara dama, 105-godišnja Kantrida, pokazala je da još uvijek ima svoj prepoznatljiv šarm. Kojem sinoć brojni nisu mogli odoliti…


Žustro i dopadljivo


A utakmica? Nije bila u drugom planu, koliko god bila prijateljska.Rijeka i Maribor, koji su posljednjih godina ostavili traga na međunarodnoj sceni, pred popunjenjim tribinama odigrali su zanimljiv susret u kojem se nije išlo u najvišoj brzini, ali niti štedjelo. Jurišnici Matjaža Keka pritom su lakše od očekivanog slomili goste i raspametili navijačku Rijeku.Bio je to dobar test za obje momčadi, a u izmješanom sastavu »bijeli« su posebno u prvom dijelu igrali dopadljivo, žustro, s puno energije. I na kraju se na najbolji način odužili navijačima. A tek rijetki (Prskalo, Kvržić, Sluga) su iz početnog sastava dosad osjetili čari jednog od najljepših stadiona na svijetu. Rijeka je u prvom poluvremenu djelovalo jako uštimano, dobar protok lopte, igra na prvu, borba u svakom duelu nagrađivani su pljeskom. Plod takve igre bili su i golovi. U 12. minuti Puljić je sigurno realizirao najstrožu kaznu nakon što je srušen Raspopović, da bi u 30. Gorgon rutinski okrunio lijepu akciju u kojoj je završni asistent bio vrlo dobri Grahovac. Dvije minute kasnije Capan je u veliku priliku gurnuo Čolaka koji je dosta petljao, domaći ga stoper sustigao i sve je otišlo u nepovrat.

Trostruka zamjena


Capan je mogao matirati glavom Cotmana koji je majstorski reagirao u 37. minuti izbacivši loptu u korner. Ali u 40. minuti nije mogao ništa, Čolak se na 18 metara dobro oslobodio čuvara i prizemno tukao, vijugava lopta okrznula je jednog igrača i od vratnice se zakoprcala u mreži – 3:0.Početkom nastavka Matjaž Kek je napravio je trostruku izmjenu, a Heber već nakon dvije minute zatresao mrežu za novu erupciju slavlja i trk prema zapadu. Onako kako su se nekad i proslavljali golovi pod satom…

Mogli su »bijeli« još više napuniti mrežu »ljubičastih« (Čolak 79′), u drugom dijelu kontrolirali su situaciju i pokazali da imaju još puno goriva u svojim spremnicima. Ambijent ih je očito inspirirao i vratio samopouzdanje nakon europskog kraha. A navijači? Kantrida im je ostala tiha patnja, nakon sinoćnje bajke slijedi povratak u realnost, na svoju Rujevicu i priprema za veliki derbi s Osijekom.



 Prijateljska utakmica: Rijeka – Maribor 4:0 (3:0). Stadion Kantrida. Gledatelja: 9.500. Sudac: Ivan Bebek. Pomoćnici: Kezele i Balen (svi Rijeka). Strijelci: 1:0 Puljić (12′-11m), 2:0 Gorgon (30′), 3:0 Čolak (40′), 4:0 Heber (54′).




RIJEKA: Prskalo, Pavelić (od 84′ H. Smočić), Punčec (od 52′ Župarić), Escoval, Raspopović, Grahovac, Capan (od 65′ Čanađija), Kvržić (od 52′ Acosty), Puljić (od 70′ Pavičić), Gorgon (od 52′ Heber), Čolak (od 87′ Bušnja).


MARIBOR: Cotman, Vrhovec, Pihler, Creteu, Hotić (od 87′ Štor), Vršić, Mešanović, Viler, Ivković (od 58′ Rajčević), Uskoković (od 77′ Doumbia), Felipe.