138. Jadranski derbi

KAMILICA OD DERBIJA Hajduk je bio bolji, ali prvo ime predstave bez golova bio je vratar Posavec

Denis Frančišković

Konačan rezultat najbolje oslikava igru oba jadranska rivala/V. KARUZA

Konačan rezultat najbolje oslikava igru oba jadranska rivala/V. KARUZA

Svaka čast igračima obje momčadi na zalaganju, ali bila je ovo previše "talijanska" utakmica, puno taktike i šahovskog nadmudrivanja u kojem suparnici znali znali jedan drugome zadati matni potez. A dojam je da bi jedan pogodak odlučio utakmicu...



RIJEKA Jadranski derbi donio je puno više medijskog nego igračkog naboja i novi remi, treći u nizu ove sezone. Čudan derbi u kojem je Hajduk bio nešto bolji, a njegov vratar Posavec najbolji igrač utakmice! Govorilo se o utakmici s “dvostruko” vrijednim bodovima, “ljutom” boju, a na kraju je to ispala svojevrsna “kamilica” od derbija. Mlaka i suzdržana utakmica u kojoj se puno više vodilo računa o svom nego protivničkom golu, a u kojem su središnje figure na kraju ispali vratari. Sluga i posebno Posavec obranili su nekoliko teških lopti, zaključali vrata i ostavili gledatelja bez pravog užitka. Po običaju to su utakmice nakon kojih su najzadovoljniji treneri. Najvažnije, nije se izgubilo… A kad se uzme situacija u kojoj se nalazi Rijeka i ovaj bod određeni je kapital.


Svaka čast igračima obje momčadi na zalaganju, ali bila je ovo previše “talijanska” utakmica, puno taktike i šahovskog nadmudrivanja u kojem suparnici znali znali jedan drugome zadati matni potez. A dojam je da bi jedan pogodak odlučio utakmicu…


Svakako sadržanije je bilo prvo poluvrijeme, drugo je izuzev dobrog udarca Acostyja i još bolje obrane Posavca za čisti zaborav.


Puljićeva šansa




Prvo poluvrijeme pretvorilo se u jednosmjernu utakmicu, Hajduk je vodio igru, imao posjed i šanse. Rijeka je pak djelovala poprilično suzdržano, plaho, a u posljednjih petnaestak minuta prvog djela domaćim igračima kao da je i ponestalo “goriva”. Igralo se laganom ritmu, bez puno rizika, na sigurno s obje strane… “Bijeli” su teško uspostavljali poduzetne akcije i kreaciju, za koju su pak kod gostiju bila zadužena tri igrača, Palaversa, Caktaš i Hamza koji je podijelio puno dobrih lopti.


U takvoj igri prve polušanse stigle su za gostujuće “plavo-crvene”. Prvo je u 18. minuti Palaversa s 22 metra tukao iznad grede, a potom (22′) Jairo spustio Palaversinu loptu na vrhu šesnaesterca za Caktaša čiji je loš udarac završio preko gola.


I onda je nenadano stigala najbolja Rijekina šansa u prvom dijelu. Nakon ubačaja Kvržića s desnog boka (23′) Puljić je na šest metara ostao zaboravljen i iz matne pozicije tukao, ali je Posavec maestralno u padu skinuo loptu. Prilika kakva se jednostvano ne propušta u ovakvim utakmicama!



Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Gledatelja: 6.527. Sudac: Fran Jović (Zagreb) – 6. Žuti kartoni: Lončar (Rijeka), Ismajli, Lopez, Hamza, Tudor (Hajduk).


RIJEKA: Sluga 6,5, Kvržić 6, Župarić 6,5, Escoval 6, Mamić 6,5, Pavičić 6, Lončar 6, Gorgon 6,5 (od 90′ Ristovski), Halilović 5,5 (od 75′ Murić -), Acosty 6, Puljić 5,5.


HAJDUK: Posavec 7, Tudor 6, Ismajli 6,5, Lopez 6, Bradarić 6,5 (od 55′ Fomitschow 6), Nejašmić 6, Palaversa 6,5 (od 70′ Kalik -), Hamza 6,5, Tahiraj 5,5 (od 61′ Gyurcso 5,5), Caktaš 6, Jairo 5,5. 



Hajduk je nakon toga stisnuo “bijele” na tridesetak metara od gola, pleo igru, ali bez točne završnice. Zaprijetio je tek Hamza (34′) udarcem s 25 metara kraj vratnice. Drugu obećavajuću šansu Riječani su stvorili u 37. minuti kada je glavninu posla obavio Lončar. Domaći veznjak oduzeo je jednu loptu, pretrčao pola igrališta i u završnici akcije zakasnio, točnije ostao kratak na dodavanje Kvržića.


Acostyjev udarac


U 40. minuti Rijeka je opasno živjela, Splićani su u periodu dominacije stvorili u jednoj minuti dvije jako dobre prigode. Prvo je raspoloženi Hamza povukao kontru kroz srce domaće veze i asistirao za Tahiraja koji je otišao previše ukoso i tukao, a Sluga spasio svoju mrežu. Samo nekoliko desetaka sekundi kasnije Hamza je pucao kraj gola.


U drugom dijelu Rijeka se malo razbudila, a Hajduk opet igrao na kartu “uspavanke”. Neki dijelovi susreta bili su čak i dosadni. Gosti su držali loptu, “bijeli” vrebali na refule i bili na trenutke opasniji protivnik. Najbolju šansu imao je Acosty koji je početkom nastavka naciljao rašlje i odlično tukao, ali Posavec je fantastično poletio zrakom i spasio Splićane. Na kraju obostrano zadovoljstvo u 23 remiju jadranskih rivala u HNL-u.