Prvi službeni gol za 'bijele'

Jakov Puljić: Znao sam da je Rijeka sređen klub, ali tek sad shvaćam koliko je iznad ostalih

Marko Cvijanović

Prvi gol je došao jako brzo. Nadam se da će ih biti još puno u dresu »Rijeke« - Jakov Puljić / Snimio Darko JELINEK

Prvi gol je došao jako brzo. Nadam se da će ih biti još puno u dresu »Rijeke« - Jakov Puljić / Snimio Darko JELINEK

Sve je super, jedino malo vrijeme... Otkad sam stigao, stalno čekam sunce i nikako da ga dočekam, stalno kiša, ha, ha, ha... Kad sam se neki dan ustao i vidio sunce, odmah je bilo lakše – kaže Puljić



RIJEKA Kada igra Jakov Puljić, »Rijeka« pobjeđuje! Statistika je katkad egzaktna. U dva službena Puljićeva nastupa otkad je na Rujevicu stigao kao posuđeni igrač zaperešićkog »Intera«, Riječani su upisali dvije gostujuće pobjede, prvenstvenu protiv »Hajduka« (2:0) i u osmini finala Kupa protiv »Vrbovca« (3:1). Baš u Vrbovcu Jakov je postigao prvi pogodak za »bijele« u utakmicama natjecateljskoga karaktera.


– Jako sam sretan zbog toga, prvi gol je došao jako brzo. Nadam se da će ih biti još puno u dresu »Rijeke« – kaže Puljić, koji je u 29. minuti Mateijevu povratnu loptu neobranjivo smjestio u desni donji kut nemoćnoga domaćega vratara.


– Drago mi je da smo mojim pogotkom nagovijestili pobjedu koja jest bila očekivana, ali do nje je trebalo doći na travnjaku koji je bio prilično težak za igru. Teren i vrijeme su nam zadavali probleme, ali na vrijeme smo zabili gol poslije kojega je bilo puno lakše igrati. Sve u svemu, mirno smo priveli utakmicu kraju. Moja igra? Sretan sam zbog gola, ali igra je, u najvećoj mjeri zbog terena, pala u drugi plan. Najvažnija je pobjeda i prolaz. U globalu je sve bilo OK.


Faza prilagodbe




Jakov je prošao fazu prilagodbe na novu sredinu o kojoj ima samo riječi hvale. Kaže da se preporodio na Rujevici i u Rijeci.


– Oduševljen sam! Znao sam da je »Rijeka« sređen klub, ali tek kad dođeš i na licu mjesta se uvjeriš, vidiš koliko je velika razlika između drugih klubova i »Rijeke«. Dečki, trener… Ma, sve je super. Na visokoj profesionalnoj razini. Grad? Živim relativno blizu stadiona, sve je super. Jedino malo vrijeme… Otkad sam stigao stalno čekam sunce i nikako, stalno kiša, ha, ha, ha… Kad sam se neki dan ustao i vidio sunce, odmah je bilo lakše. Da, dobro kažete, neka je i meni svanulo sunce u Rijeci! Šalimo se malo, izuzetno sam zadovoljan životom u Rijeci.


Ono što ga još više ispunjava jest činjenica da je u rukama maksimalno posvećenoga trenera Matjaža Keka, koji na svakom treningu od svojih igrača traži maksimalan angažman.


– Jako mi je drago zbog toga, jer ću sigurno napredovati. I kao osoba i kao igrač. Stvarno se jako kvalitetno radi, a na terenu i u svlačionici vlada prava disciplina. Nitko ne ide linijom manjeg otpora, nitko ne traži alibije, na svakom treningu svi igrači moraju davati sto posto svojih mogućnosti. Sve u službi rezultata momčadi.



Iako ima jako dobar odnos s većinom suigrača, naravno da neka prisnija prijateljstva imaju »geografsko porijeklo«.– Najbolji sam sa mojim Slavoncima, Župarićem i Mišićem. Međutim, dosta igrača znam od ranije, dobar sam s Pavičićem, s njim sam cimer, Slugu znam iz reprezentacije. Međutim, svi su dečki zaista jako dobri, lijepo je biti dio ove svlačionice – kaže Jakov.


Dolazak u veliki klub nosi sa sobom i neke nove situacije, Puljić je u »Interu« bio najvažniji igrač, a u »Rijeci« se tek mora izboriti za svoje mjesto pod suncem.


– Konkurencija je na svim pozicijama vrlo jaka, pogotovo je jaka konkurencija među nama napadačima. Radi se zaista o jako dobrim igračima, ali pun sam samopouzdanja i vjerujem da se mogu izboriti za minutažu. Naravno da to ne ide preko noći, ali bit će veliki gušt igrati kada znaš da si se u takvoj konkurenciji izborio za prvih jedanaest. To bi bila velika stvar. Mislim da sam na dobrom putu, iako uvijek, naravno, može bolje. Kroz treninge i utakmice će moja forma rasti, ali za sada je sve OK.


Europski izazov


Poslije nekih rezultatskih posrtaja na početku sezone, perspektiva »Rijeke« opet izgleda optimistično. Riječane čeka još najmanje pet utakmica u Europskoj ligi, a pobjedom na Poljudu opet su nagovijestili borbu za naslov prvaka s »Dinamom«.



Jakova Puljića zgrozila je činjenica da je trener »Dinama« Mario Cvitanović pretučen ispred svog doma u Zagrebu.– To je nešto što se mora osuditi. Napad na trenera »Dinama« je napad na nogomet, ali takav je život… Nešto se događa, a da je pošteno, nije – rekao je Puljić.


– Europa je motiv za svakoga, velika promocija za klub i za nas igrače. Što se tiče prvenstva, bodovni zaostatak za »Dinamom« nije pravo mjerilo naših vrijednosti. Vjerujem da će se ta prednost iz utakmice u utakmicu topiti, a zahuktavati borba za naslov prvaka. Govorim to zato, jer »Rijeka« igra daleko najbolji nogomet u ligi. To sam govorio i dok sam bio u »Interu«, bit će jako zanimljivo, treba očekivati borbu između »Dinama« i »Rijeke« do samoga kraja. Ne umanjujući pritom, naravno, kvalitete »Osijeka« i »Hajduka«. Međutim, utakmica na Poljudu je pokazala da je »Rijeka« u ovom trenutku puno bolja momčad od »Hajduka«.


»Bijele« čeka zahtjevno razdoblje prepuno gostujućih utakmica, na Rujevicu se vraćaju tek 21. listopada…


– Čeka nas težak raspored, ali profesionalci smo, moramo to odraditi na najbolji mogući način. Vjerujem da ćemo ovo razdoblje prebroditi bez većih problema, a u međuvremenu ćemo se zaželjeti naše Rujevice, ambijenta i terena i da ćemo kad se vratimo igrati još bolje.