Strijelac zvuči optimistično

Jakov Puljić: ‘Ne idem u kladionice, ali kladio bih se da nećemo izgubiti u Maksimiru’

Orlando Rivetti

MOMČAD ZABIJA GOLOVE! – Jakov Puljić ponovo je bio čovjek odluke / Snimio Roni BRMALJ

MOMČAD ZABIJA GOLOVE! – Jakov Puljić ponovo je bio čovjek odluke / Snimio Roni BRMALJ

Moramo pokazati da smo pravi, u tom slučaju Dinamo i nitko drugi nam ništa ne može. Pokazujemo da rastemo, da smo sve bolji.  Možemo ići po dobar rezultat u Maksimiru – kaže Puljić



RIJEKA Ubojica vratara s dječjim licem – Jakov Puljić. U kolovozu će navršiti 25 godina, 187 centimetara – mišića. Deset golova do sada, na listi najboljih strijelaca HNL-a iza Hebera (16), Soudanija (15), Gavranovića, Ivanovskog i Budimira (23).


Postigao je šesti pogodak u HNL-u u dresu »Rijeke« (ostalo je zabio za Inter, posljednji gol baš Riječanima…). Protiv dosada nepobjedivog »Osijeka« ušao je u igru u 83. minuti, pet minuta kasnije lopta je bila u mreži.


Nakon što su u igri s »Rudešom« dobili četiri komada, Riječani su okrenuli ploču. Sačuvati mrežu netaknutom, a jedan gol je dovoljan za tri boda. U Puli je s klupe utrčao Kvržić, protiv »Osijeka« je ključ suparničkog bunkera držao – Puljić. Bilo je lako… Onima koji su gledali.




Pet dana ranije, u utorak na stadionu »Drosina« Puljić je išao sam na vratara i pucao u nebu. Sada ga je napala lopta. Ali, veličina je strijelca instinkt, biti tamo  gdje treba, osjetiti gdje će lopta stići…


– Slučajnost, u Puli je lopta odletljela poput ptice, ovdje sam rukama držao vrata krletke… Jednom zabiješ, drugi puta ostaneš na suhom… Treba ostati miran, dočekati drugu prigodu koncentriran.


Strpljivi i uporni


Biti u pravo vrijeme tamo gdje će lopta stići intuicija je gol igrača. Vratar Malenica izgledao je poput hobotnice, kao protiv »Dinama« u Maksimiru gdje su Osječai dobili 1:0, ali napravio je jednu jednu grešku, »dodao« vam je loptu na nekoliko metara od vrata?


– Htio sam biti tamo. Istrčao sam kontranapad hvatao posljednje prigode da nešto napravimo, zabijemo gol, u tom završnom vremenu. Posrećilo mi se, sutra će nekom drugom. Zaista nije bilo teško, trebalo je samo obaviti egzekuciju. Malenica je do tada zaustavio nekoliko teških lopti mojih suigrača, inače bi priča bila ranije zgotovljena.


Dvije utakmice po jedan gol, šest bodova. Protiv Puljana i Osječana. Dva jokera s klupe. Kvržić na pulskom terenu, vi sada…?


– Čudna je i prevrtljiva lopta ženskoga roda. Nakon odbijanja poslušnosti, dolazi sama… Ispostavilo se u oba slučaja kada je bilo najpotrebnije. U trenucima dok smo se borili sa čvrstim suparničkim obranama. Najvažnije je, međutim, da smo pobijedili i da skupljamo bodove, nastavljamo tamo gdje smo stali u Kranjčevićevoj. A nebitno je to će postići pogodak. Svaki je gol plod kolektivnog razmišljanja. Sve više djelujemo kao momčad. Strpljivi smo koliko i uporni kada ne ide, ali znamo da možemo dosta.


Naučili smo nešto


U razdoblju do odmora niste blistali?


– Ali dominirali smo, odmah pokazali zube, bilo je samo pitanje vremena i načina na koji ćemo osvojiti sva tri boda. Nastavak je bio življi, Osječanima nismo dozvolili tranziciju, nisu mogli izaći iz svog brloga… Agresija se isplatila. Dobro je da nismo dobili gol. Naučili smo nešto iz Kranjčevićeve.


Gledali ste derbi iz Splita?


– Zanimljiva utakmica u kojoj je »Hajduk« mogao postići još jedan gol u nastavku. »Dinamo« je potvrdio kvalitet. Izgledali su kao momčad u većem dijelu susreta, igrali su jedan do drugoga. Stavili kolektiv ispred individualnosti.


»Dinamo« je pobjegao »Hajduku« na plus osam, »Rijeka« je na minus devet u odnosu na lidera, predstoji vam borba za drugo mjesto?


– Vjerujem da ćemo prije posljednjeg kola, kada igramo s »Hajdukom«, riješiti pitanje drugog mjesta. Ali ne bih imao ništa protiv da ta utakmica odlučuje. »Hajduka« na kraju sezone, na rastanku, moramo dobiti.


»Dinamu« ste zabili prekrasan gol, umjetničko djelo, »Osijeku« ste nekako ugurali loptu u mrežu… Ali, pogodak je – pogodak?


– Golovi i bodovi se zbrajaju. Na kraju ostanu samo suhe brojke… Zadovoljstvo pogleda na ljestvicu.


Koji je najljepši od ovih šest golova u HNL-u, dva u Kupu i jedan u Europi?


–  Najljepši pogodak je onaj »Interu« u Kupu lijevom nogom…. Druga je priča gol »Milanu«, zbog trenutka, ambijenta, važnosti utakmice. Uspomena za cijeli život.


Vježbate slobodne udarce na treningu, da opet vidimo jedan gol kao onaj protiv »Milana« ili »Dinama«?


– U posljednje vrijeme mi trener dopušta dodatni individualni trening. Malo više vježbam izvođenje slobodnih udaraca nego što je to inače…


Nova predstava


U subotu pravac Maksimir na utakmicu za prvenstvene bodova. Nakon što se na Rujevici dobili 4:1. a izgubili 0:3 u Maksimiru za Kup?


– Svaka je utakmica priča za sebe. Ne postoji repriza. U tome jest draž nogometa… Nova predstava, pravi izazov. Jer pokazujemo da rastemo, da smo sve bolji.  Možemo ići po dobar rezultat u Maksimiru.


Ne izgubiti?


– Ne idem u kladionice, ali kladio bih se na to da nećemo izgubiti!


»Dinamu« će nedostajati nekoliko igrača?


– Gledamo samo sebe. Moramo pokazati da smo pravi, u tom slučaju nam »Dinamo« i nitko drugi nam ništa ne može.


Heber je ozlijeđen, ali Gorgon hvata formu?


– Ozljeda Hebera je sigurno veliki gubitak za našu momčad. Gorgon i još nekoliko igrača spremno je nadomjestiti svakog igrača.


Čolak – Puljić, prva i druga špica, ili…?


– Svejedno mi je. Što god trener odluči mi smo tu da to odradimo.


Desno ili lijevo?


– Sigurno je da ću dati svoj maksimum bilo gdje igrao prema naprijed… Dati sve za klub koji mi je pružio prigodu.


Aktivni ste u fazi obrane?


– Nije upitno da se mora igrati obrana! Svi moraju raditi, kolektivno se braniti.


Protiv kojega je stopera najteže igrati?


– Izbjegavam duele sa stoperima. Svaku situaciju pokušavam riješiti pas igrom, suradnjom… – rekao je Puljić.