Mlada nada na meti brojnih klubova

Ivan Lepinjica: Ne zamaram se transferima, samo mi je Rijeka u mislima

Denis Frančišković

Ivan Lepinjica / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Ivan Lepinjica / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Uopće se sada ne zamaram mogućim transferima i s onim što će ili neće biti. Koncentriran sam isključivo na pripreme, jedino su mi Rijeka i ostatak sezone u mislima. Ako je sve puno konkretnije? A onda ćemo vidjeti. Sve je to za mene motiv više da još bolje radim - tvrdi Ivan



UMAG  Nogometaši Rijeke jučer su u Umagu završili prvi dio istarskih priprema. Reći će Ivan Lepinjica, velika riječka nada, onaj najteži. Puno se i kvalitetno radilo, odigrane su dvije utakmice i dodatno su napunjeni akumulatori. Ovo je vrijeme zapravo uvertira za automatizme u igri koje tek treba pohvatati, a konkurencija je zaoštrena, poglavito u veznoj liniji.


Ivan je predvodnik novog Rijekinog mladog vala, igrač koji je sakupio već podosta nastupa i praktički u neku ruku postao standardan uz Smolčića. Cilj mu je još više se ustaliti u prvoj momčadi, nastaviti s dobrim igrama, sve u trenucima dok je pod povećalom brojnih menadžera i klubova.


– Pripreme stvarno idu jako dobro, puno se radi, ali i sve je jako dobro dozirano. Tu su i utakmice kroz koje nastojimo pronaći pravu igru. Cilj je naravno što spremniji ući u sezonu. Vjerujem da ćemo već za Lokomotivu biti na željenoj razini, a nadam se da će i tempiranje forme biti kako treba, da nećemo biti ni preumorni niti da će noge biti preteške – kaže Lepinjica.




Ove pripreme specifične su zbog kratkoće…


– Istina, ove pripreme su jako kratke i nakon dosta vremena kod nas, domaće. Koliko god se puno trenira, nađe se i vremena za koji slobodan dan i odmor. Stvarno svi kvalitetno radimo i ako svaki igrač da maksimum od sebe, vjerujem da neće biti problema.


Ivan Lepinjica / Snimio Damir ŠKOMRLJ


Ivan Lepinjica / Snimio Damir ŠKOMRLJ



Kako se snašao pod palicom novog trenera Simona Rožmana? Slovenski stručnjak preferira sasvim drugačiji tip nogometa nego njegovi prethodnici.


– Trenažni proces u biti je uvijek u globalu manje-više isti. To su uvijek neki profesionalni okviri i standardi kojih se treba držati. Rožman je, naravno, dobar trener što je već i pokazao i u Rijeci s rezultatima. Mislim da nam je ovo ipak udarni tjedan i da će biti najteži. Puno smo se istrčali i izmorili, ali stignemo se i odmoriti. Čekaju nas još dva tjedna priprema i kroz još dvije utakmice uspjet ćemo se dobro spremiti za ono što slijedi.


Utakmice s celjskim Šampionom (9:0) i češkim Slovačkim (1:2) nisu veliko mjerilo, ali ipak nešto pokazuju.


– Jako smo dobro odigrali obje utakmice. Prva je bila možda protiv malo slabijeg protivnika, no napravili smo ono što je šef tražio od nas. U drugoj utakmici smo bili dobri u presingu i pritisku na izgubljenu loptu. Stalno radimo i na kontinuiranom napadu, a tu naravno uvijek ima mjesta za napredak. Želimo igru u kojoj je lopta što više kod nas i to smo počeli jako dobro raditi.


Može i na stoperu


Lepinjica se protiv Slovačkog našao u sasvim neočekivanoj ulozi. Onoj stopera. I to u tandemu s Jasminom Čelikovićem.


– A da, ne sjećam se kad sam posljednji put igrao stopera. Možda u juniorima. Naravno da ću odigrati na svakoj poziciji na koju me trener stavi, iako se na zadnjem veznom najbolje osjećam. Ako bude trebalo, mogu igrati stopera. Nije to problem. Je li mi bilo čudno kad sam saznao da ću biti zadnji igrač? Pa malo je. No, sada imamo dosta veznih igrača i trener je malo zarotirao. Dobro je to funkcioniralo s Čelikovićem. Njega znam još iz juniorskih dana, zajedno smo igrali kod trenera Pilipovića. Nije bilo loše tih pola sata, jedino smo možda mogli odigrati još koju kvalitetniju loptu prema naprijed. Dobro smo se nosili s pritiskom napadača.



Samozatajni Ivan djeluje poput pravog profesionalca. Dobri treninzi i napredak i dalje su mu prioriteti. Nađe li se vremena za nešto drugo u Umagu?– Najviše slobodnog vremena koristim za odmor i šetnju. Popijem tu i tamo kavu sa suigračima. Europsko rukometno prvenstvo? E, to sam zaboravio, pratim ga redovito. Dobri smo i imamo velike šanse za dobar plasman. Ako dobijemo Njemačku i Češku sigurno smo u polufinalu. Vjerujem da ćemo tamo imati što reći. Pa zašto ne i osvojiti naslov. Opći dojam? Možda nisam pravi stručnjak, ali čini mi se da imamo dobar, brzi protok lopte. Po mom ukusu je nekako Cindrić. On mi je trenutno naš najbolji igrač – kaže Lepinjica.


Njegov suigrač Ivan Tomečak reći će kako momčad dobiva previše golova na postavljenu obranu. Što o tome misli Ivan?– Istina, protekle polusezone smo dobili dosta, i previše golova na postavljenju obranu. To sada pokušavamo ispraviti, biti bliže igraču, ne dopuštati nekakve lagane lopte u postor i dubinu te da svako pokriva svog igrača. Pogotovo u 16 metara. Za sad to jako dobro radimo, treba samo tako nastaviti.

Nema darivanja


Konkurencija na njegovom mjestu poprilično je zaoštrena s različitim profilima zadnjih veznih. Tu su Pavičić, Capan, Halilović, Lončar…


– Svaki novi trener je i novi izazov za sve nas igrače. Nitko nam neće darovati mjesto u momčadi. Svako se za to mora sam izboriti.



Lepinjica dolazi iz prave sportske obitelji, oca nogometaša, majke atletičarke, a braća Marko i Igor i dalje su u nogometu kao aktivni igrači Pazinke.– Marko i Igor su mi velika podrška. Kao i cijela obitelj. I što god se dogodi oko mene i moje karijere, oni su uvijek uz mene. To mi jako puno znači. Neka tajna želja je naravno jedna od liga petice. Engleska liga mi je uvijek posebno drag. Igra se agresivan nogomet i svaka momčad ima neku svoju prepoznatljivost. To mi se posebno sviđa – pojašnjava Ivan.

 



Lepinjica se u početku spominjao kao budući član Udinesea, potom Chelseaja, a u posljednje vrijeme je procurila informacija kako bi ga u nekim kombinacijama u svojim redovima želio vidjeti i zagrebački Dinamo.


– Uopće se sada ne zamaram s mogućim transferima i s onim što će ili neće biti. Koncentriran sam isključivo na pripreme, jedino su mi Rijeka i ostatak sezone u mislima. Ako sve puno konkretnije? A onda ćemo vidjeti. Sve je to za mene sada motiv više da još bolje radim.


U HNL-u zasad je poprilično zatišje kad su u pitanju izlazno-ulazni transferi. Ne bude li većih promjena, za očekivati je izjednačenu borbu za podjelu europskih viza.


Ivan Lepinjica / Snimio Damir ŠKOMRLJ


Ivan Lepinjica / Snimio Damir ŠKOMRLJ



– Zasad je u HNL-u bilo malo i odlazaka i dolazaka. Momčadi su praktički nepromijenjene, ali možda se i nešto dogodili u ova dva tjedna. Mi smo fokusirani samo na sebe i naravno, kao i uvijek, želimo biti u vrhu ljestvice i osigurati mjesto u Europi. Ne treba zaboraviti niti Kup, učinit ćemo sve da ga probamo i obraniti. Imamo velike šanse osvojiti željeno drugo mjesto koje donosi kvalifikacije Lige prvaka.


Rijeku već na startu čekaju dva iskušenja. Gostovanje kod uvijek nezgodnih »lokosa«, a potom i veliki Kup obračun s Dinamom na Rujevici.


– Iako je sredina priprema, naravno da misli pomalo idu i prema prvom kolu i Lokomotivi. I odmah potom Dinamu na Rujevici. Sa svakom novom utakmicom sve se više pripremamo taktički, psihički i fizički. Morat ćemo biti pravi u tom prenatrpanom početku prvenstva. Dinamo? Želja nam je svakako iskupiti se za onaj visok poraz u prvenstvu. Ne sumnjam da će dečki dati sve od sebe. Želja je proći dalje, imamo svoje šanse i možemo iznenaditi »modre« u toj jednoj utakmici – zaključuje Lepinjica.