Osamnaest godina kasnije

Ima li Rijeka šanse za Ligu prvaka: Ako je mogla sa Sevillom, zašto ne bi mogla u skupine?

Ivan Volarić

Foto: S. JEŽINA

Foto: S. JEŽINA

Zašto ne probati plasirati se u skupinu Lige prvaka? Rijeka je prijašnjih sezona pokazala da se može nositi s velikanima   poput Stuttgarta, Feyenoorda, Seville ili Lyona – kaže Agić



RIJEKA Nogometašima »Rijeke« je pobjeda nad »Cibalijom«, pored matematičke potvrde osvajanja naslova prvaka, donijela i konačnu ovjeru ulaznice u odabrano europskog nogometno društvo – Ligu prvaka.


Naravno, ne u onu skupnu fazu tog natjecanja, već drugo pretkolo u kojem  prvak Hrvatske  počinje svoje natjecanje. Riječani će 19. lipnja saznati ime suparnika protiv kojega će igrati 11. ili 12. srpnja, odnosno 18. ili 19. srpnja.


Između prve i uzvratne utakmice drugoga pretkola »bijeli« će (14. srpnja) saznati i mogućeg protivnika u trećem pretkolu, koje je na rasporedu 25. ili 26. srpnja, odnosno 1. ili 2. kolovoza.




Važno je napomenuti kako će »Rijeka« zahvaljujući svojem koeficijentu (15.550 bodova) uživati status nositelja u ždrijebu drugoga pretkola, što nudi nešto lakši put do trećega kola gdje se »bijelima« mora puno toga poklopiti da u ždrijebu zadrže povlašteni status.


Peti put zaredom


Isto vrijedi i za »play off« fazu Lige prvaka, ali i »play off« Europske lige gdje će Riječani ispasti ukoliko ne uspiju proći treće pretkolo Lige prvaka. Jasno je  da je prolaz drugoga pretkola Lige prvaka svojevrsni imperativ za »bijele« jer se onda Riječanima otvaraju čak dvije prilike za probijanje u skupinu fazu jednog UEFA natjecanja.


Peti uzastopni izlazak na europsku scenu donosi sobom i drugo sudjelovanje u pretkolima Lige prvaka u povijesti kluba. Riječani su 1999. godine  nesretno ostali bez naslova državnog prvaka, ali su kao druga momčad u prvenstvu izborili igranje u drugom pretkolu Lige prvaka. Tada je u dvije utakmice bolji bio beogradski »Partizan«.


Branič Božidar Čačić i veznjak Jasmin Agić tada su bili stožerni igrači Gračanove momčadi koja se oprostila od Europe nakon prve prepreke. Ni »crno-bijeli« nisu daleko dogurali, ispali su u trećem pretkolu od moskovskog »Spartaka«.


– Koliko me sjećanje služi, nama su te dvije utakmice s »Partizanom« došle u vrijeme kada se preslagivala ona šampionska momčad – prisjeća se Čačić. – Otišli su nam neki stožerni igrači i morali smo se slagati u hodu. »Partizan« je u tom dijelu objektivno bio korak ispred nas i zasluženo prošao. Upravo tog scenarija moraju se sada pribojavati na Rujevici. Tada se u našem slučaju kroz neke odlaske razbila homogenost grupe, što je bila najveća snaga one momčadi.  Europa je bila veliki izazov za nas, a kamoli za  igrače koji su to ljeto stigli u klub.


Jasmin Agić


Jasmin Agić



Slično na taj neuspješni europski iskorak gleda i Jasmin Agić.


– »Partizan« je bio apsolutno bolji u te dvije utakmice. Bili su kvalitetnija momčad u kojoj su igrali Kežman, Ilić, Ivić, Krstajić… Mi smo se nadali da ćemo napraviti dobar rezultat u Beogradu, ali nismo uspjeli. U uzvratu su nas deklasirali. Nažalost, od one šampionske ekipe koja je izgurala cijelo prvenstvo otišli su Igor Musa i Mladen Ivančić. Osim toga, nismo uspjeli kvalitetom nadomjestiti te igrače, koji su bili nositelji  naše igre. Jednostavno nismo bili zreli za proći dalje. »Partizan« je realno bio bolji od nas.


Armadino navijanje


Tinjala je određena nada uoči uzvrata na Kantridi, ali je isčezla već nakon pola sata utakmice.


– Mislim da je i 3:1 iz prve utakmice išao u prilog momčadi koja je tu utakmicu dobila – nastavlja Čačić. – Kaže se da je druga utakmica bitnija, a po meni bitnija je prva jer određuje način na koji će se igrati uzvrat.


Uzvrat po stijenama pamtit će se, barem gledano iz riječkog kuta, po fanatičnom navijanju Armade,  koje je jačalo svakim primljenim pogotkom.


– Navijanje Armade s te utakmice je nešto za pamćenje. To je stvarno bilo nešto prekrasno – govori Agić.


Čačić je otkrio jedan zanimljiv detalj od prije 18 godina.



– Sjećam se kao jučer da se Mateja Kežman, napadač »Partizana«, nije mogao načuditi ozračju koje je tada vladalo – napominje Čačić. – Govorio je da je to nemoguće! Imali smo takvu podršku da se još uvijek ježim kada se sjetim te utakmice. Nažalost,  navijačima se nismo  odužili na pravi način.


Ova »Rijeka«, za razliku od one,  ima dosta europskog iskustva, kao klub, ali i kao momčad. »Rijeka« je tada istrčala na europsku scenu nakon više od deset godina, a sada je već »europski veteran« koji je dvaput u posljednje četiri godine igrao skupnu fazu Europske lige  i nije bio »kanta za napucavanje«


– Puno toga ovisi o ždrijebu – napominje Čačić. – Primjerice, prošloga ljeta smo naletjeli na  možda najjačeg mogućeg suparnika u tom trenutku – »Basaksehir«. Nadam se da će ove godine ždrijeb biti naklonjeniji.


Važno je da je stanje u momčadi dobro, da su igrači puni samopouzdanja. Bit će jako bitno u kojem smjeru će se odigrati prijelazni rok, iako su u tom dijelu dobar pokazatelj protekli prijelazni rok jer su igrači koji su odlazili kvalitetno zamijenjeni. Sve to  zasluga je prepoznatljivog sustava koji očito dobro funkcionira. Čitam da će se morati prodati neki igrači kako bi se zatvorila financijska konstrukcija, ali ja navijam da »Rijeka« barem kroz pretkola zadrži na okupu 90 posto momčadi.


Spremni za iskorak


Agić je optimist upravo zbog činjenice da ova »Rijeka«  ima »u nogama« dosta europskih utakmica.


– Apsolutno je ova momčad spremna napraviti iskorak, ali mora računati i na naklonost ždrijeba. Ova momčad  je sigurno puno potentnija u europskim okvirima nego naša, imaju veću kvalitetu nego mi tada, a to su i dokazali.


Oni su kroz cijelo prvenstvo bili lideri, imali su puno više situacija za riješiti pitanje naslova od nas. Mi smo imali samo zadnju utakmicu u kojoj smo odlučivali sami od sebe, a oni su imali više takvih situacija. Dečkima kapa dolje za sve što su izdržali. Ova ekipa može ostaviti trag u Europi, uostalom, to su pokazali i protiv »Basaksehira«. Nijanse su odlučivale tko će proći dalje.


Osim toga, ova »Rijeka« ima veliko iskustvo skupljeno kroz nastupe u skupinama Europske lige što mi nismo imali – govori Agić, koji je s »Dinamom« kasnije okusio igranje Lige prvaka. Jasmin  dobro zna da je vrlo bitno te kvalifikacijske utakmice dočekati u »sređenom stanju«, ali isto tako da treba imati i malo sreće u ždrijebu.


– Nadam se da igrači koji su trenutno u rosteru »Rijeke« žele igrati kvalifikacije za Ligu prvaka. Situacija je jako dobra, zanos je tu, navijačka euforija također i nadam se da neće biti puno odlazaka. Ako ostane većina igrača, pa čak i ako se ne uđe u skupnu fazu Lige prvaka, jer to neće biti nimalo lako,  na Rujevici mogu računati da će se opet ući u skupine Europske lige.


Međutim, zašto ne probati plasirati se u skupnu fazu Lige prvaka?  »Rijeka« je prijašnjih sezona pokazala da se može nositi s europskim velikanima poput »Stuttgarta«, »Feyenoorda«, »Seville« ili »Lyona«. Ne vjerujem da je moguć scenarij po kojem će »Rijeka« biti inferiorna u ogledu s bilo kojom europskom ekipom. Ovo je momčad koja ima glavu i rep – rekao je Agić.