Optimizam s pokrićem

IVAN MANCE ‘Gradimo novu momčad, ali nismo se odrekli ambicija ni za ovu sezonu’

Orlando Rivetti

Rezultati su jedino mjerilo rada – Ivan Mance / Foto Damir ŠKOMRLJ

Rezultati su jedino mjerilo rada – Ivan Mance / Foto Damir ŠKOMRLJ

Jasno nam je da smo ušli u novi ciklus i da stvaramo novu momčad. Teren će dati odgovore. Nikome ne želimo natovariti pritisak. Niti momčadi, niti igračima. Imaju pravo na mir kroz iduće razdoblje stvaranja nove jake momčadi – tvrdi Ivan Mance



RIJEKA – Srećko Juričić i Ivan Mance, sportski direktor i njegov zamjenik, vuku konce Rijekina »mercata«. Naravno, sve mora blagosloviti novi vlasnik, dosadašnji predsjednik, Damir Mišković. Trijumvirat i trener Matjaž Kek, oni su odgovorni za rezultate momčadi. Zaslužni za osvajanje dvostruke krune i svih trofeja. Doveli su igrače koji su proslavili klub, sebe afirmirali i odletjeli bogatijem gnijezdu… Filofozija Rijeke, živjeti od svog rada.


Ivan Mance je prije pet godina, 9. ožujka, protiv Intera iz Zaprešića (2:1), čuvao riječka vrata na debiju Matjaža Keka. Najboljeg i najdugovječnijeg trenera u povijesti Rijeke.


– Puno se toga promijenilo u tom razdbolju. Da nam je netko prije pet godina rekao što će se sve dogoditi u tom razdoblju, vjerojatno bismo ga poslali na psihijatrijski pregled. Da smo, naime, ostvarili samo pola od toga danas bismo bili sretni. Dogodile su se povijesne stvari za HNK Rijeka.


Susjedski derbi




Rijeka je s Kekom osvojila četiri trofeja i triput igrala Europsku ligu?


– Nevjerojatne stvari. Po onoj Miškovićevoj iz Stuttgarta: »Ako je san, nemojte me buditi!«. Nije riječ samo o senzacionalnim rezultatima, o igrama na zelenom travnjaku, nego i izvan njega. Izgradnja kampa i stadiona na Rujevici dignuli su Rijeku na europsku razinu. Ostvareni su svi zacrtani ciljevi petogodišnjeg ciklusa. Kao da nismo svjesni da je Rijeka, još uvijek, prvak Hrvatske. Prvi puta u povijesti. Drago mi je da sam bio dio te priče, najprije kao igrač, a onda kao zamjenik sportskog direktora.


Branili ste i za Istru, Puljani su prvi suparnici u subotu na Rujevici nakon zimske stanke?


– Susjedski derbi je kao i uvijek utakmica neizvjesna ishoda. Ranjeni lav je, kažu, najopasniji. U specifičnoj su situaciji, igraju više za sebe i svoju afirmaciju. Tu se krije zamka. Ne poznajem toliko momčad, tek su se sada složili. Na Rujevici se znaju naši ciljevi i ambicije. Otvoriti proljeće pobjedom.


Vratar Iveša se vratio, u 40. je godini kao Buffon…?


– Poznajem ga osobno. Imamo vrlo korektan odnos. Nevjerojatan je profesionalac. Može biti primjer svim mladim igračima. Toliko ulaže u sebe. Napravio je sjajnu karijeru, devet godina je branio u Turskoj, sa 40 godina uspješno čuva vrata Istre. Mladima je pravi uzor!


Jedan Riječanin s Halubja, vratar Ivušić, iz Istre je otišao u Olympiacos?


– Iz jedne malo drugačije Rijeke nego što je to danas kao dijete je otišao u Inter iz Milana, koji je prepoznao njegovu kvalitetu. Kvalitetnim obrana u Istri izborio se za lijepu priliku u Grčkoj. Strašno mi je drago zbog njega. Znam da mu je san braniti za Rijeku, vjerujem da će mu se ta želja jednog dana i ostvariti.


Na temi smo vratara. Prskalo se oporavio, obranio je kazneni udarac protiv Šveđana, Sluga je spreman. Je li dobro imati dva vratara visoke kvalitete?


– Po mom mišljenju je. Daje mirnoću momčadi. A jedan drugoga tjeraju na još bolji rad. Privilegirani smo što imamo dva takva vratara. Znamo svi što je Prskalo značio u šampionskoj godini. Kao čovjek i vratar. Sluga je imao ove sezone nekoliko sjajnih utakmica.


Pripreme


Pripreme u Portugalu. Rezultati nisu bili blistavi. Najbolja je bila prva utakmica protiv Ferencvarosa, kasnije ni rezultata ni igre?


– Prijateljske pripremne utakmice mogu odvesti u pogrešan zaključak. Na pripremama su velika opterećenja. Za mnoge nove igrače prvo takvo iskustvo, što utječe na njihove igre. Ulaze u sustav rada trenera koji inzistira na automatizmima. Ne može se to usvojiti preko noći. Samo ponavljanjem, treningom i – treningom. Svjesni smo da će nam trebati vremena. U zabludi je onaj tko misli da se projekti poput Rijekina petogodišnjeg stvaraju preko noći. Jasno nam je da smo ušli u novi ciklus i da stvaramo novu momčad. Teren će dati odgovore. Nikome ne želimo natovariti pritisak. Niti momčadi, niti igračima. Imaju pravo na mir kroz iduće razdoblje stvaranja nove jake momčadi!


Od Rijeke se očekuje da bude iza Dinama, preskoči Osijek i Hajduk, osvoji drugo mjesto?


– Javnost ima pravo na svoja očekivanja. Posljednjih pet godina etablirali smo se kao drugi klub u HNL-u. Prošle sezone otišli smo i korak dalje, uzeli naslov prvaka, skinuli Dinamo s postolja nakon jedanaest godina. Sada tek vidimo koliko je taj rezultat grandiozan. Nismo se odrekli ambicija niti ove sezone, ali bez posebnog pritiska gradimo novu momčad. Pokušat ćemo dohvatiti sam vrh, drugo mjesto, iza Dinama!


Korak po korak


Paklen je početni raspored. Nakon susreta s Istrom 1961 u subotu, slijedi gostovanje kod Osijeka pa dvije utakmice (prvenstvo i Kup) s Dinamom u četiri dana?


– Raspored ne možemo birati. Bitno bi bilo startati pobjedom, što naravno i očekujemo, a onda dolazimo na tvrde kosti. Poglavito kada je riječ o polufinalu Kupa u Maksimiru. Ali, za sada smo koncentrirani na prvu prepreku, ime joj je Istra. Idemo iz utakmicu u utakmicu… Nema zbrajanja i planiranja.


Prijelazni rok. Došli su Escoval, Dangubić, Raspopović, Čolak i Capan. Otišli Gavranović, Elez, Mišić, Vešović i Maleš… Jeste li zadovoljni učinjenim?


– Ocjenu prijelaznog roka dat će rezultati u narednom razdbolju. Oni su svetinja, jedino mjerilo nečijeg rada. Otišlo je dosta igrača budući da smo u zimskom prijelaznom roku. Na neki način i očekivani rasplet situacije naše šampionske momčadi, na tržištu je bila velika potražnja. Što se tiče novih lica, nastavljamo dosadašnjom politikom afirmacije mladih igrača za koje će se zanimati europski klubovi. Da budu dio jake Rijeke. Samo uspjehom dižu cijenu i ostvaruju izlazne transfere. Nakon prodaje, ispočetka… Novi igrači imat će hipoteku šampionske generacije, ali i potporu svih nas u klubu. I navijača.


Božinov je na pregledima?


– Trajat će cijeli dan. Sutra će biti poznati rezutati…


Grahovac?


– Znamo sve o njegovim osobinama. Ako s Astanom nađemo zajednički jezik, realna je mogućnost da postane član Rijeke.


Leovac se mora dogovoriti s PAOK-om?


– Ne bih o tome htio previše raspravljati. Vidjet ćemo što će biti. Dobro će biti ako nađemo rješenje, a ako ga ne nađemo imamo Zutu koji je najkonstantniji igrač Rijeke u zadnje dvije i pol godine. Propustio je jednu ili dvije utakmice.