Mogući odlazak s Rujevice

IVAN LEPINJICA: Preferiram lige petice, sviđa mi se kako igra Liverpool, ali navijam za Real Madrid

Denis Frančišković

Ivan Lepinjica/Foto Arhiva NL

Ivan Lepinjica/Foto Arhiva NL

Volio bih ostati u Rijeci još neko vrijeme da dobijem što više iskustva, a onda se okušati vani. Ako dođe sada? Vidjet ćemo, sjest ću s klubom i odlučiti - kaže mladi riječki veznjak



RIJEKA Od posudbe u Zadru do pozicije standardnog prvotimca Rijeke. Strelovit je put Ivana Lepinjice, sljedeći mjesec 20-godišnjaka i velike nade Rijeke. Ivan je iz sportske obitelji, prije svega nogometne, oduševljava jednostavnošću i nenametljivošću. Pomalo i povučenošću… No na travnjaku je pravi »fighter« u srcu travnjaka. Bitan kotačić »bijele« momčadi na kojeg su oko bacili i neki klubovi Serie A (Udinese, Sassuolo, Fiorentina…). No, na Rujevici su itekako svjesni kakvog dragulja imaju u svojim redovima, jednog dana, nastavi li ovako i potencijalnog reprezentativca Hrvatske.


– Ozračje je super, kao i kad smo se nedavno rastali za stanku. Iza nas je jako dobra sezona, dobro se trenira, jedva čekamo početak. I naravno ždrijeb europskih kvalifikacija – kaže Ivan.


Kako gledaš na minulu sezonu, od posudbe u Zadru do prvotimaca u Rijeci… Koliko je to donijelo promijene tvom životu i shvaćanju nogometa općenito?


– Imao sam tu sreću što sam u Zadru igrao, trener mi je ukazao povjerenje i to mi je puno značilo. Bilo mi je najvažnije da igram. Kad su me zvali natrag na Rujevicu bio sam iskreno malo iznenađen. No, to je bilo ugodno iznenađenje. Bio sam bliže doma što mi je jako puno značilo. Krenuli su treninzi pa i utakmice i meni se otvorila šansa zbog brojnih ozljeda. Iznenadilo me je i kako sam se dobro snašao na travnjaku, među prvoligašima. Od Osijeka je krenilo sve u dobrom smjeru… I tako, nema tu velike filozofije.


Navikao je navijače na dobre partije, kako zadržati tu razinu?




– Pa nastojat ću biti još bolji. Sad već imam malo ali ipak neko iskustvo. Nastojat ću dobro odraditi pripreme koje nažalost nisam odradio u Zadru. Spremit ću se puno bolje i vjerujem više dati momčadi.


Luka Modrić uzor


Na terenu izgledaš izrazito smireno kao da je u nogama stotinjak prvoligaških utakmica. Imaš li neki ritual u pripremi utakmice?


– Istina nemam. Svi se spremamo zajedno, nešto malo individualno, ali ništa posebno. Ne znam kako bih objasnio tu rutinu…


Je li više voliš igru kao zadnji vezni ili voliš i krenuti naprijed? Igrati sam ili u paru s nekim?


– Volim svoju poziciju, a i malo slobodniju igru. Ako mi se pruži šansa i otići naprijed. No, treba dosta i pokrivati u obrambenoj igri. Nešto mi je lakše kad sam sam na toj poziciji u sustavu 4-1, onda najbliži suigrači imaju više slobode prema naprijed, a meni se čini da tako i bolje organiziramo napade.


Koliko je bitna fizička pripremljenost u HNL-u, u tvom slučaju i visina?


– Fizičke predispozicije ne moraju značiti puno ako nisi fizički potpuno spreman. Trkački posebno. Po meni bitan je i automatizam u igri, puno ponavljanja. Moja visina dobro mi dođe u skoku, a u napadačkom dijelu tu imamo već uigrane akcije.


Imaš li uzor u nekom igraču ili voliš graditi svoj stil?


– Luka Modrić nije moj profil igrača, ali mi je uzor. Nastojim se ugledati na njega. Ima puno vrlina, a mana skoro pa i nema. Pokušavam poput njega raditi na točnosti pasova, dobroj dugoj lopti, agresivi…


Koga je bilo najteže čuvati u HNL-u?


– Nisam baš dobio puno batina, ha, ha… ali najteže mi je bilo čuvati Olma. Dosta je niži od mene, ali brz na lopti. Jako je nezgodan, dosta ga je teško pratiti i čuvati.


Popraviti prvi korak


Kako vidiš Rijeku u novoj sezoni, posebno ako svi ostanete na okupu?


– Sad se puno govori o Europi i bilo bi lijepo ući u Europsku ligu. Mislim da imamo svoje šanse iako ćemo tek vidjeti hoće li netko otići ili doći. Možemo opet napraviti dobru sezonu, Superkup je za zagrijavanje, a u Europi će trebati malo i sreće u ždrijebu. Ali koga god dobijemo najbitnije da se damo sve od sebe…


Koliko te raduje igranje u Europi, sigurno si kao klinac maštao o tome?


– Još dok sam bio kadet sviđale su mi se Rijekine utakmice u Europi. Dosta sam ih gledao, a naravno pamtim Stuttgart i naravno i kad smo dobili Milan 2:0, a ja sjedio na klupi. Istina razmišljao sam o tome mogu li se ja za par godina tamo naći. I eto došla je prilika.


Što još moraš popraviti u svojoj igri?


– Želio bih popraviti prvi korak te okretnost i agilnost. Ali mislim da će to doći i s vremenom.


Stvara li pritisak zanimanje inozemnih klubova?


– Nema nikakvog pritiska, meni je samo bilo u glavi da što boljemo odigramo završnicu i da dam sve od sebe. Nisam se niti nešto posebno obazirao na takve priče o transferima. Zadovoljan sam u Rijeci…


Što bi više volio, još više se afirmirati u Rijeci pa napraviti dobar transfer ili otići ako će stigne jako dobra ponuda?


– Volio bih ostati u Rijeci još neko vrijeme da dobijem što više iskustva, a onda ako bude sreće i dođe prava ponuda okušati se vani. Ako dođe sada? Vidjet ćemo, sjest ću s klubom i odlučiti.


Koju ligu najviše preferiraš, gdje bi volio graditi karijeru jednog dana?


– Svakako to je Liga petice, ali po načinu igre sviđaju mi se više Engleska i Španjolska. Klub? Navijam za Real Madrid, a u Engleskoj mi se sviđa kako igra Liverpool.


Kako gledaš na priključenje brojnih mladih igrača pripremama? Očito nema straha za budućnost Rijeke?


– Neki još imaju pravo nastupa za juniore. To je dobro za klub, stvaraju se novi igrači i nove vrijednosti.


Kako si doživio neočekivano visok poraz mladih od Rumunjske na EP-u?


– Nisam gledao utakmicu, ali izenadio me tako visok poraz. Očekivao sam puno više, čak i pobjedu jer je prva i važna utakmica – zaključuje Lepinjica.