Riječki limiti

IGOR BIŠĆAN: Stepenica više na proljeće? Ne znam koliko je to moguće, ali trudit ćemo se…

Denis Frančišković

Igor Bišćan/Foto R. BRMALJ

Igor Bišćan/Foto R. BRMALJ

Nema se smisla zamarati s prijelaznim rokom. Situacija je takva kakva je i moramo se posvetiti igračima koji su tu. A onda ako dođu neke promjene – prilagodit ćemo se. Već sam rekao, kako meni, tako je i drugima... - rekao je trener Rijeke nakon generalke



RIJEKA Nogometaši Rijeke u »ledenici« Rujevice odradili su zimsku generalku koja je zadovoljila prvog čovjeka struke Igora Bišćana. »Bijeli« su odigrali autoritativno, pokazali da su bitno digli fizičku spremu i automatizam dodavanja, zabili tri pogotka… Međutim, teško je donositi neku konačnu ocjenu s obzirom na skromnu kvalitetu Krškog. Slovenski »fenjeraš« u devedeset minuta jednom je slučajno došao u stoposotnu prigodu i stvorio tek još jednu šansu.


S druge strane Bišćan kao da je već pripremao momčad za ogled u Koprivnici. Ogled za kojeg bi u novonastaloj situaciji »bijelima« dobrodošla još jedna odgoda. Jer Gorgon (list) i Čolak (leđa) su van stroja, a Heber nema pravo nastupa zbog žutih kartona.


– Sigurno nam je to malo poremetilo planove. Ipak su to naša dva stožerna igrača, jako bitna za našu igru. Ali što sada? – pita se trener Bišćan i nastavlja. – I te situacije su sastavni dio funkcioniranja jedne momčadi. Žao mi je jer ćemo negdje sigurno izgubiti na našoj prepoznatljivoj igri i kvaliteti. No, s druge strane, tko zna, možda netko iskoči, iskoristi prigodu i opet se na kraju nešto pozitivno dogodi iz svega toga.




Austrijanac je najupitniji za zimsku premijeru, još u Portugalu je propustio nekoliko posljednjih treninga, a nije igrao niti posljednje dvije tamošnje pripremne utakmice sa Švicarcima i Kinezima.


– Mislim da Gorgon neće biti spreman, ali neću to reći sto sa stopostotnom sigurnošću. On ima ozljedu lista koja je jako nezgodna, to je mišić koji ne daje naznake da je u problemu sve dok se dogodi šteta. Pitanje je hoćemo li riskirati s njim – tvrdi kormilar »bijelih« koji je protiv Krškog isprobao i jednu novu varijantu.


Acosty hvata formu


Naime, okrenuo je središnji vezni trokut, Capan je igrao ispred dvojice stopera, a dosad zadnji vezni igrači Lončar i Pavičić ispred njega, iza napadača Puljića.


– U tom sustavu Pavičić nije bio klasična polušpica što je nekad znao igrati. Mogu reći da je bilo dosta dobro, ali i teško je to odmah procijeniti s obzirom na protivnika – kaže Bišćan.


U fokusu rujevičke generalke bio je Ganac Acosty, zabio je dva gola i asistirao. Pokazao brzinu, ekspozivnost, ubojitost… No, u utakmici takvog inteziteta i protiv takvog protivnika teško je ocijeniti koliko će to moći preslikati i na prvoligaške travnjake i jače protivnike. U svakom slučaju, Acosty je na putu povratka…


– Zabio je dva gola, dobro igrao… Ima kvalitetu i mora je češće pokazivati kao što je to učinio protiv Krškog. Tražimo to, ja od njega i on od sebe. Acosty tome mora težiti iz dana u dan, iz utakmice u utakmicu, iz treninga u trening… Ozljeda ga je izbacila iz kontinuiteta natjecanja, nikako da uhvati natjecateljsku formu. U svakom slučaju, riječ je o igraču koji bi mogao donositi razliku i dobre stvari za našu momčad – smatra Bišćan kojem je teško izdvojiti nekog igrača s kojim je posebno zadovoljan u zimskim pripremama. Generalno, zadovoljan je s momčadi.


– U završnici prvog dijela bio sam zadovoljan sa svima. Na treninzima su svi davali sto posto, i igrači koji su igrali i oni koji to nisu. Teško je procjenjivati igrače na osnovu treninga, ja ih više volim vidjeti na utakmicama i onda donositi neke zaključke. Stvarno, zadovoljan sam sa svim igračima, teško mi je bilo koga posebno izdvojiti – kaže trener Rijeke.


Prve utakmice uvijek su bitne, znaju odrediti tijek nastavka prvenstva. Slaže se s tim i Bišćan.


– Svaka je utakmica bitna, a naravno da ove prve utakmice mogu puno toga usmjeriti. Moramo biti toga svjesni i spremit ćemo se na taj način jer ako kreneš dobro, lakše je sve drugo. Nastojat ćemo izbjeći probleme na samom startu jer tko zna gdje nas to može dovesti.


Bez iznenađenja


Prijelazni rok posebna je priča svake duže stanke. No, dojam je da se Bišćan pomirio s nekim stvarima na koje ne može utjecati.


– Nema se smisla zamarati s prijelaznim rokom. Situacija je takva kakva je i moramo se posvetiti igračima koji su tu. A onda ako dođu neke promjene – prilagodit ćemo se. Već sam rekao, kako meni, tako je i drugima… Znamo kako naši klubovi funkcioniraju. Neće biti iznenađenja i ako ostanemo bez Hebera recimo 1. veljače… – tvrdi trener »bijelih«.


Što očekivati od Rijeke u nastavku? Na to pitanje teško odgovor primalazi i sam Bišćan. Izlazno-ulazni transferi puno će toga odrediti. A bilo bi možda i preoptimistično da Rijeka rezultatski nastavi baš u takvom ritmu u kojem je pobijedila sve utakmice i samo jednom remizirala.


– Stepenica više? Ne znam koliko je to moguće. Ali trudit ćemo se u svakom slučaju nastaviti onako kako smo završili. Teško je procijeniti hoćemo ili biti toliko uspješni ili ne. U svakom slučaju dat ćemo sve od sebe – najavljuje Bišćan.


Dinamo se ove sezone pokazao da je ipak dimenzija više, neovisno o Rijekinoj pobjedi na Rujevici i jedinom porazu »modrih«. No, i to može biti dobro, smanjiti pritisak igračima, a samim tim otvoriti više prostora da se ugrozi prvak koji igra euro proljeće i lovi finale Kupa u Puli.


– Vjerujem da ćemo biti u borbi za taj trofej. Prvenstvo će biti neizvjesno, Dinamo je ipak izraziti favorit, ima kvalitetu i bodovnu prednost. No, dosta je klubova u gornjem dijelu ljestvice i bit će zanimljiva borba za što bolje pozicije. Vjerujem da smo mi u stanju do samog kraja borit se za sam vrh – zaključuje Bišćan.