Psihološki pritisak

Glad za titulom: U svlačionici “Rijeke” samo su petorica igrača osjetila slast osvajanja naslova

Marko Cvijanović

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Normalno je da igrači pod psihološkim pritiskom borbe za naslov prvaka u nekim situacijama ne reagiraju kako su reagirali u onom razdoblju sezone kad utakmice još nisu izravno odlučivale o raspletu na vrhu ljestvice – kaže Roman Bezjak



RIJEKA Nogometaši »Rijeke« nezaustavljivo jurišaju prema povijesnom naslovu prvaka Hrvatske! Osam bodova prednosti u odnosu na »Dinamo« šest kola prije kraja prvenstva čini se kao nedostižna prednost momčadi, uspjeh koje je tim veći uzimajući u obzir činjenicu da velika većina njezinih igrača nije navikla osvajati titule. Puno je lakše, uostalom, prebrojati igrače u aktualnoj garnituri »bijelih« s iskustvom osvajanja nacionalnih prvenstava u svojoj karijeri.


To je pošlo za rukom samo petorici: Maticu Črnicu u četiri navrata s »Mariborom« (2008./09., 2010./11., 2011./12., 2012./13.), Romanu Bezjaku triput s »Ludogorecom« (2012./13., 2013./14., 2014./15.) te po jednom Alexanderu Gorgonu s bečkom »Austrijom« (2012./13.), a Franku Andrijaševiću (2014./15.) i Mati Malešu s »Dinamom« (2008./09.). Maleš je, doduše, u toj šampionskoj sezoni odigrao za »modre« samo 72 minute trećega kola protiv sesvetske »Croatije« prije negoli je posuđen »Lokomotivi«. Jednako tako Črnic je u prvim dvjema titulama s »Mariborom« participirao sa samo dvama (2008./09.), odnosno trima (2010./11.) nastupima.


Petev 


Kako god, Matic Črnic i Roman Bezjak najtrofejniji su igrači »Rijeke« koja se ove sezone bori za povijesni naslov prvaka, obojica su u svojim karijerama osvojili po pet trofeja. Bezjak je još uvijek jedan od rijetkih igrača koji je s »Ludogorecom« u povijesnoj sezoni 2013./14 osvojio trostruku krunu: prvenstvo, bugarski Kup i bugarski Superkup, upisavši pritom 20 golova i četiri asistencije. U prvenstvu je »Ludogorec« na kraju imao velikih 12 bodova prednosti u odnosu na CSKA iz Sofije. Godinu dana kasnije »Ludogorec« je osvojio naslov s osam bodova više od »Stare Zagore«. Prvu titulu s »Ludogorecom« Bezjak je, međutim, osvojio u nevjerojatno uzbudljivoj završnici prvenstva u kojoj je vodeći »Levski« ušao s bodom prednosti i domaćom utakmicom protiv »Slavije«.




– Mi smo se te sezone već bili pomirili da ćemo biti drugi. Teško je bilo očekivati da će »Levski« kiksati, a dogodilo se baš to. Da, dogodilo se čudo! Mi smo rutinski pobijedili »Montanu« koja se već bila oprostila od prvoligaškog društva, »Levski« je u zadnjoj minuti postigao autogol i utakmica je završila rezultatom 1:1. Nitko nije mogao vjerovati da je tako nešto moguće, ali dogodilo se… – opisuje neizvjesnu završnicu prvenstva u svojoj prvoj sezoni u »Ludogorecu« Roman Bezjak, koji je tada titulu slavio s trenerom Ivajlom Petevom. Što ti je život, Roman je u utorak pogotkom iz jedanaesterca protiv »Osijeka« prokrčio »Rijeci« put to pobjede koja je Petevu zagorčala ionako gorak život poslije dvaju uzastopnih poraza njegova »Dinama« protiv »Hajduka« i »Slaven Belupa«.


Pritisci 


– Ništa još nije gotovo, do kraja je ostalo još šest utakmica. Moramo biti jako oprezni, u nogometu se stvari lako okrenu naopačke i zato razmišljamo od utakmice do utakmice. Znam da mnogi nisu mislili da će »Dinamo« izgubiti od »Hajduka« i »Slaven Belupa«, ali dogodilo se… Samo, ne znam zašto je nekima čudno da je »Slaven« pobijedio, svi jako dobro znamo koliko je neugodan kada igra u Koprivnici. Najvažnije je da si ne stvaramo dodatni pritisak, poslije remija u Puli svi su govorili da smo kiksali, ali… Tko to može jamčiti da će pobijediti svih 36 prvenstvenih utakmica?


Kao jedan od rijetkih igrača u rujevičkoj svlačionici s iskutvom borbe za naslov prvaka, Bezjak je najpozvaniji govoriti o psihološkim pritiscima s kojima se susreću »bijelih« u završnici tekuće sezone.


– Sasvim normalno je da igrači pod psihološkim pritiskom borbe za naslov prvaka u nekim situacijama ne reagiraju kako su reagirali u onom razdoblju sezone kad utakmice još nisu izravno odlučivale o raspletu na vrhu ljestvice. Sjećam se kako je meni bilo te prve sezone, ali kad jednom postaneš prvak s jednom momčadi, onda je svaki drugi put lakše igrati pod takvom vrstom pritiska. Iskusniji si, zreliji, sve je lakše.


Jedanaesterci 


Između ostaloga je lakše postići pogodak iz jedanaesterca…


– Aaa, i ja sam u prošlosti promašivao jedanaesterce, nisam ni ja uvijek bio nepogrešiv. Jednom sam promašio u finalu bugarskoga Kupa, jednom u četvrtfinalu Europske lige u Valenciji. Tijekom godina stekneš rutinu pa više ne promašuješ s bijele točke, nema tu neke velike filozofije.


Zanimljive su Bezjakove usporedbe borbe za naslov bugarskoga prvaka s »Ludogorecom« i pohod s »Rijekom« na hrvatsku krunu.


– Iskustvo je vrlo slično. U sva tri navrata uvijek smo se za naslov prvaka borili s jednom momčadi, nikad to nije bio troboj. U prvoj sezoni, završnicu koje sam već opisao, bilo je vrlo tijesno, u drugim dvjema smo postali prvaci s osam, odnosno dvanaest bodova prednosti. Što se atmosfere tiče, mogu reći da je u Razgradu »gorjelo« kad smo s »Ludogorecom« igrali Ligu prvaka i Europsku ligu, ali što se prvenstva tiče, atmosfera na Rujevici je puno bolja, vatrenija. Kod Riječana se na svakoj utakmici osjeća ta silna želja da »Rijeka« konačno postane prvak.