Andrijaševićeva poruka

FRANKO UPOZORAVA: Ne znam zašto smo se povukli, Rijeka na Rujevici mora napadati!

Denis Frančišković

Franko Andrijašević/Foto Arhiva NL

Franko Andrijašević/Foto Arhiva NL

Rijeka na Rujevici uvijek treba težiti da napada i pritišće. Ok, teško je to 90 minuta, ali jednostavno se mora pokazati tko je tu gazda. Pokušavao sam podignuti momčad u nekoliko navrata, pokrenuti ih naprijed, ali eto, nismo baš uspijevali. Nedostajalo je malo više prave reakcije. Rijeka, pogotovo na Rujevici mora bolje - kaže Andrijašević



RIJEKA  U srpnju prije tri godine Rijeka je dobila Hajduk na Poljudu 2:4, a Franko Andrijašević u svojoj prvoj utakmici zabio četvrti gol »bijelih«, nakon Gavranovića i dvostrukog strijelca Bezjaka. U nedjelju na Rujevici novi povratak među »bijele« i opet pogodak protiv Hajduka. Igrala se 31. minuta susreta kad je Lončar s lijevog boka, s više od tridesetak metara uputio visok ubačaj, lopta dugo letjela zrakom, a Franko u svom stilu, iz drugog plana, krenuo prema njoj i glavom s Čolinom »na leđima« majstorski pogodio sami kut nemoćnog Posavca. Vrhunska izvedba i mat Hajduka u dva poteza. Zanimljivo, i tada je sudio Fran Jović. A Andrijašević i Bradarić zajedno se radovali…


Osim gola i na kraju mršavog remija u kojem je Rijeka imala bolje prigode, Andrijašević će zasigurno pamtiti novi debi i po ovacijama s tribina, ali i po činjenici što se s druge strane ovaj put našao Filip Bradarić, prijatelj i suigrač iz najboljih Rijekinih dana.


Bilo je zanimljivo i u 66. minuti. Andrijašević je pokušao pretrčati Bradarića na širokom prostoru, no Hajdukov igrač napravio je, kako se voli reći – »profesionalni« prekršaj. Franko se našao na travi, a Filip požutio… Na travnjaku ipak nema popusta, prije utakmice u tunelu su poželjeli jedan drugom sreću.




– Prvo poluvrijeme smo stvarno dobro igrali, činilo se da imamo i igru i rezultat, a onda smo se nesvjesno povukli. Na kraju nam se to obilo o glavu. Ostaje žal… Ipak, za dobiti ovakav Hajduk sigurno je trebalo pokazati više – ističe Andrijašević koji je prezentirao urođeni osjećaj za prostor i loptu. Emocije su bile na vrhuncu, ali nije htio posebno slaviti pogodak.


Osjećaj i snaga


– Uvijek je dobro zabiti kad tek dođeš u klub. Sigurno da sam po tom pitanju zadovoljan. Ali važnije mi je bilo da momčad dobije, tko će zabiti manje je bitno. Bilo je sadržajno i s jedne i s druge strane. Gol? Osjetio sam tu Lončarevu loptu, našao sam se na pravom mjestu u pravo vrijeme i dobro pogodio glavom. Bio je to stvarno dobar osjećaj. Dolazak iz drugog plana? Imam taj neki osjećaj i pokušavam ga što više koristiti na pravi način. Pokušavam dati sve od sebe – dodaje Franko.


Prvi problem Jadranskog derbija s riječke strane je pad u drugom poluvremenu, odnosno posljednih pola sata. Igra je praktički išla u jednom smjeru, izjednačenje visilo »u zraku«.


– Tek treba vidjet zašto smo se drugo poluvrijeme povukli i očito je to bio problem i u prijašnjim utakmicama. Na Rujevici sam tek desetak dana i teško mi je odmah procijeniti situaciju. Sigurno ćemo pokušati naći razlog zašto se to događa – kaže Rijekin strijelac. – Je li problem u snazi? Pa ne znam… I kad smo primili gol nekako smo smogli snage izaći. Ne znam je li u pitanju sprema ili nešto drugo. Trebali bismo svih 90 minuta igrati kao prvo poluvrijeme. Takva igra donosi više prilika i golova. I na kraju krajeva – bodove.


Treba se dignuti


U trenucima kad je Rijekina igra itekako »patila« Franko se praktički stalno nalazio na brisanom prostoru između Hajdukovih stopera i veznjaka koji su lakoćom dirigirali igrom. Uzalud je pozivao suigrače da pomaknu liniju obrane još dvadesetak metara…


– Istina, vidio sam da se gosti praktički šetaju na nekih četrdesetak metara od gola. Pokušavao sam malo izaći u presing kod povratnih lopti na stopere, no… Rijeka na Rujevici uvijek treba težiti da napada i pritiska. Ok, teško je to 90 minuta, ali jednostavno se mora pokazati tko je tu gazda. Pokušavao sam podignuti momčad u par navrata, pokrenuti ih naprijed, ali eto, nismo baš uspijevali. Nedostajalo je malo više prave reakcije. Rijeka, pogotovo na Rujevici, mora bolje – naglašava Andrijašević koji je očekivano po završetku utakmice bio najtraženiji igrač i splitskih medija. Ujedno i najbolji igrač derbija.


– Hajduk? Prvo poluvrijeme nisu baš previše toga napravili, drugo su preuzeli inicijativu. Bolje su se kretali u sredini, ali mislim da se u ovoj utakmici nekako više pitalo nas. Ne znam, bez jakog presinga povukli smo se iza, na tridesetak metara od gola i dopustili da stvaraju prilike. Iz te jedne dobili smo gol. Na kraju, kad se pogleda cijela utakmica, mislim da je rezultat realan – smatra Andrijašević.


U Hajduku su itekako svjesni koliko su mogli dobiti eventualnim njegovim povratkom na Poljud. No, Andrijašević se odlučio pomoći Rijeci, jer Rijeka je njemu jako puno pomogla, kako voli istaknuti.


– Bilo je nekih razgovora s Hajdukom, a o čemu smo pričali ostavit ću za sebe. Teško je sad komentirati koliko sam daleko ili blizu povratka bio. Jednostavno, dogodili su se neki razgovori i na tome je ostalo… – ustvrdio je Rijekin napadač.


Najnoviji derbi bio je puno neizvjesniji nego mnogi drugi posljednjih godina kada je Rijeka lakoćom izlazila na kraj s rivalom s juga. Znači li to i puno zanimljivije prvenstvo?


– Dinamo igra Ligu prvaka i sigurno će biti istrošen, mi ostali imamo samo prvenstvo i Kup. Mi se moramo podignuti, nismo dugo dobili i sigurno da to nije dobro ako mislimo držati priključak za vodećima. U lovu na drugo mjesto moramo još više pokazati. No, prvenstvo će biti zanimljivo, momčadi su se dosta pojačale – zaključuje Andrijašević.