Kapetan bijelih

FILIP BRADARIĆ ‘Budućnost Rijeke je u dobrim rukama’

Orlando Rivetti

Filip Bradarić, Foto: I. TOMIĆ

Filip Bradarić, Foto: I. TOMIĆ

Na nekim utakmicama nismo bili posloženi. Nemojmo zaboraviti da smo u početku stvaranja nove ekipe. Gladni smo i imamo potencijal. Tri boda na startu su imperativ – kaže Filip Bradarić



RIJEKA – Treću je sezonu u »Rijekinu« bijelu dresu. Starosjedilac. Jedan od najboljih igrača. Jedini reprezentativac. Filip Bradarić »splitsko je dite«, ali Riječanin u nogometnom smislu s obzirom na to da je na na Kvarnerskom zaljevu dokazao vrijednost, talent pretvorio u bogatstvo »dvostruke krune«! Privrženost je pokazao u nekoliko navrata odbivši intrigantne ponude, jer »Rijeci« želi vratiti dugove do kraja.


U nastavku sezone Bradarić bi trebao biti jedan od najboljih igrača »Rijeke«. Od njegova će učinka uveliko ovisiti igra Kekove momčadi. Brza lopta na kratkom prostoru, dijagonala, okomita lopta, udarac s dvadesetak metara… Bradarić je igrač s računalom u glavi. Nakon priprema u Portugalu, dvanaest dana »mučilišta«, nogometaši »Rijeke« vratili su se u subotu ravno u teretanu. Jučer su imali slobodan dan. Kao da su donijeli sunce iz Portugala…


– Iznenadilo me sunce kad sam se probudio. Ugodno za obiteljsku šetnju, kavicu bez razmišljanja o treningu. Dočekala nas je kiša, po putu je padao snijeg, a onda – proljetno sunce. Slobodna nedjelja, s treninzima nastavljamo u ponedjeljak poslijepodne…


Raditi i slušati




Dobrodošao predah?


– Dan odmora nakon napornih priprema je uvijek nagrada za tijelo i dušu. Čovjek se opusti, barem na kratko. Odmor, koliko uopće može u danu i pol… Bitno je provjetriti glavu.


Je li važnije odmoriti glavu ili noge… Psihički ili tjelesno?


– Nekad je bitnije odmoriti glavu. Glava sve dirigira. Ruke i noge su samo pomoćno sredstvo.


U Portugalu je bilo naporno?


– Dva treninga dnevno, utakmice… Predah između dvaju treninga. Svake pripreme su podjednako bitne, samo uz maksimalni angažman, dobar rad može se spremiti za nastavak sezone. Mislim da se radilo kvalitetno, na Kekovski način. Druga su priča rezultati…


Kasnije o utakmicama. Svlačionica je puna novih imena?


– Puno je novih i mladih željnih afirmacije. U »Rijeci« je svaki trening dokazivanje, borba za mjesto u momčadi. Do subote i susreta s »Istrom 1961«. imamo još malo vremena taktički se posložiti. Podignuti intenzitet igre, razinu agresivnosti u fazi obrane.


Prošli ste razvojni put od mladog igrača do reprezentativca. Protiv »Aarhusa« zaigrali su Ristovski, Mitrović i Liber…?


– Samo je jedan recept, raditi i slušati. Imaju potencijala, mladi i ostali koji su stigli sa svojim ambicijama. Mislim da je budućnost »Rijeke« u dobrim rukama. Uz mukotrpan rad i puno odricanja.


Srce momčadi


U susretu s »Norrkopingom« igra »Rijeke« je u nastavku na nešto sličila, bili ste središnja figura. Dok ste u susretu s danskim »Aarhusom« igrali samo posljednjih 18 minuta?


– Osjetio sam tetivu, ali ništa strašno. Ne treba povlačiti vraga za rep, izazivati sudbinu. A kada je riječ o pripremnim utakmicama nikada nisam zadovoljan, nikada nisam odigrao na sto posto svojih mogućnosti. Znam koliko mogu, što treba dati ekipi i jasno je da već od susreta s »Istrom 1961« u subotu na Rujevici sve to mora biti puno bolje.


Sredina terena je srce momčadi. Otišli su Mišić i Maleš, traži se igrač koji će igrati s vama u paru. Igrali ste s Capanom i Pavičićem?


– Capan je u fazi privikavanja na trenerove zahtjeve na tom dijelu terena. S Malešom i Mišićem bili smo uigrani, ali sada smo na dobrom putu da uhvatimo konce. Trebat će malo vremena da se Capan uigra sa mnom i s Pavičićem. Od nas se očekuje da udahnemo igru, da kontroliramo situaciju u oba pravca igre.


Morate preuzeti lidersku ulogu i – odgovornost?


– Ne bježim od toga. To se traži od mene. Još jedan dodatni test.


Puljani su gosti u subotu. Koliko je »Rijeka« spremna?


– Vidjet ćemo. Utakmice u Portugalu nisu mjerilo ničega. Na nekim utakmicama nismo bili posloženi. Nemojmo zaboraviti da smo u početku stvaranja nove ekipe. Gladni smo i imamo potencijal. Tri boda na startu su imperativ, vjerujem da ćemo pokazati pravo lice.


Nakon toga gostovanje kod »Osijeka«, pa dva susreta s »Dinamom«, jedan za Kup u Maksimiru?


– Zahtjevne utakmice. Volim derbije, utakmice koje o nečemu odlučuju. Te tri utakmice su naš pravi izazov, pokazat ćemo gdje smo i što smo…


Ražanj i zec


»Dinamo« je pobjegao 15 bodova, ostaje Kup i utakmica u Maksimiru 28. veljače. Izazov je loviti »Osijeka« i »Hajduka«?


– Nikad se nećemo predavati dok postoji teoretska šansa kada je riječ o prvenstvu. Teška će biti i bitka za drugo mjesto s »Osijekom« i »Hajdukom«. Splićani su se izuzetno pojačali, ambicije su im narasle. »Osijek« je izgubio samo jednog igrača, bit će žestoko sa puno dobrih utakmica. Polufinale Kupa u Maksimiru? Ne znam tko može kazati da ide pobijedti u Maksimiru, ali dat ćemo sve od sebe i vidjeti hoće li to biti dovoljno.


Finale protiv »Hajduka«?


– Ne pravim ražanj dok je zec u šumi. Rijeka – Hajduk u finalu bila bi spektakularna utakmica. Daj Bože da se to ostvari.


O odlasku bit će razgovora na ljeto?


– Očekujem finalizaciju svih razgovora. Italija? Može, odgovara mi taj nogometni mentalitet, ali svaka zemlja iz liga petice.


Božinov je prošao sve prije nego što je stigao na Rujevicu?


– Ostvario je sve u karijeri. Igrač velikog znanja, vidi se čim primi loptu… Vidjet ćemo koliko će mu trebati vremena da se tjelesno spremi.


Vaše je proljeće u znaku Rusije. Izboriti mjesto na Dalićevu popisu uz Modrića, Rakitića, Kovačića, Badelja, Brozovića…?


– Veliki izazov i dodatni motiv. Imamo ekipu za grandiozna ostvarenja. Želim biti dio toga…