Stranci u Rijeci

Drugi Portugalac u svlačionici: Za “Rijeku” su u HNL-u nastupala čak 94 strana igrača iz 29 zemalja

Ivan Volarić

Inače, otkada je HNL-a u »Rijeci« su igrala čak 94 stranca iz 29 različitih zemalja. Usporedbe radi za »Dinamo« je nastupio 81 strani državljanin, također iz 29 zemalja, a za »Hajduk« 88 stranaca iz čak 34 zemlje. »Rijeka« je, dakle, rekorder po broju stranaca.



 Stoper Joao Escoval nije prvi Portugalac koji će odijenuti bijeli dres i vrlo vjerojatno u proljetnom dijelu sezone upisati i prvi službeni nastup za »Rijeku«. Dvije utakmice za »Rijeku« odigrao je lijevi bek Ruben Lima i to kao posuđeni igrač »Dinama« u sezoni 2014./15. Doveden je kao alternativa za Marina Leovca u jesenskom dijelu sezone kada je »Rijeka« igrala na tri fronta (prvenstvo, Kup i Europska liga), ali se nije previše naigrao pa je na zimu vraćen u Maksimir.


Lima se po odlasku iz »Dinama« vratio u rodni Portugal, prvo je igrao za »Uniao Madeiru«, a prošloga ljeta prešao je u »Moreirense«, 15.-plasiranu momčad Prve lige. Limi i Escovalu zajedničko je da su ponikli u omladinskom pogonu »Benfice«.


Inače, otkada je HNL-a u »Rijeci« su igrala čak 94 stranca iz 29 različitih zemalja. Usporedbe radi za »Dinamo« je nastupio 81 strani državljanin, također iz 29 zemalja, a za »Hajduk« 88 stranaca iz čak 34 zemlje. »Rijeka« je, dakle, rekorder po broju stranaca. Najviše ih je dolazilo iz Bosne i Hercegovine (27), Slovenije (13) i Makedonije (7), a najmanje (jedan) iz Belgije, Konga, Gane, Grčke, Japana, Kameruna, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Portugala, SAD-a, Slovačke i Srbije.




Doduše, dio »Rijekinih« stranaca je imao ili igrajući na Kantridi/Rujevici stekao hrvatsko državljanstvo poput, recimo, svojevremeno Dragana Žilića ili Zorana Kvržića. U brojku od 94 stranca uključeni su samo oni koji su ostvarili najmanje jedan službeni nastup za »Rijeku«.