Gostovanje

DANAS PRVO KUP ISKUŠENJE Kek: ‘Najveći problem u Vrbovcu mogao bi biti grozan teren’

Ivan Volarić

Već u subotu teren nije izgledao dobro, a ako su padaline bile onako intenzivne kao što su govorili, onda je jasno da će uvjeti za igru biti vrlo teški – kaže Kek



RIJEKA Nabijeni rujanski raspored utakmica pred nogometaše »Rijeke« danas donosi u ovom trenutku najslabiju moguću prepreku. Riječane u šesnaestini finala Kupa Hrvatske očekuje gostovanje kod trećeligaša »Vrbovca«.


Momčad koja u svojem natjecanju, Trećoj HNL zapad, zauzima tek deseto mjesto sa sedam osvojenih bodova nakon pet odigranih kola ne bi smjela predstavljati ozbiljniju prepreku za osvajača duple krune, odnosno aktualnog branitelja naslova osvajača Kupa Hrvatske. Profesionalni i odgovorni pristup igrača trenera Matjaža Keka trebao bi biti jamstvo da će »bijeli« prokrčiti put u idući krug kup natjecanja nekoliko dana nakon trijumfa u jadranskom derbiju, a uoči tradicionalno nezgodnog gostovanja u Koprivnici, odnosno osam dana uoči velikog europskog gostovanja na San Siru. Trener »bijelih« Matjaž Kek sigurno će napraviti nekoliko promjena u momčadi koju će izvesti danas poslijepodne u Vrbovcu. Priliku bi mogli dobiti neki od novih igrača pristigli krajem kolovoza, koji su do sada vrlo skromno participirali u prvenstvenim i europskim sudarima Riječana.


Problem stopera 


– Sada ipak imamo malo širi igrački kadar i sigurno da će neki igrači dobiti priliku – objašnjava Kek. – Međutim, problem je kada određeni igrači fizički nisu spremni. Pokušavali smo raditi koliko smo mogli na tome s igračima koji su došli u zadnjem razdoblju. Vraćaju se i neki igrači, poput Črnica, nakon ozljede koljena. Normalno da ćemo probati neke igrače približiti momčadi s kontroliranom minutažom. Međutim, ako se nastavi praksa da nam nakon svake utakmice otpada po jedan igrač, kao u slučaju Gorgona i Punčeca, onda to definitivno neće biti dobro.




Zbog Punčecove teže ozljede Keku su ostali na raspolaganju dvojica provjerenih stopera (Župarić i Elez) i kao jedina pričuva – junior Jasmin Čeliković. Mogućnost da bi Punčec mogao na duže vrijeme izbivati s terena tjera Keka i na neka druga razmišljanja.


– Vidjet ćemo kako će se odvijati situacija oko njegove ozljede. Možda ćemo čak morati reagirati u tom dijelu… – smatra Kek misleći na dovođenje nekog slobodnog stopera.


Doduše, na tu poziciju mogu uskočiti i igrači iz drugih linija poput veznjaka Filipa Bradarića. To se sigurno neće dogoditi u Vrbovcu jer je naporan ritam utakmica ostavio traga na njegovim mišićima.


– Bradarić je krajem utakmice u Splitu osjetio zatezanje zadnje lože pa je pretpostavka da neće biti u kadru za ovu utakmicu. Izuzmu li se Bradarić, Punčec i Gorgon, ostali više-manje nemaju problem osim činjenice da su u četiri dana odigrali dvije utakmice i da nas vjerojatno u Vrbovsku čeka grozan teren. To nam je najveći problem.



U prvoj utakmici šesnaestine finala »Zadar« je u Požegi svladao »Slavoniju« 2:1.


Danas se sastaju (15.30 sati): Borac Imbriovec – Dinamo, Vrbovec – Rijeka, Oriolik – Hajduk, Croatia Zmijavci – Slaven Belupo, Bedem Ivankovo – Lokomotiva, Sesvete – Split, Nehaj – Osijek, Croatia Đakovo – Istra 1961, Varaždin – Cibalia (18 sati), Nedelišće – Inter, Bjelovar – Zagreb, Rudeš – Vinogradar, Zagora Unešić – Šibenik, Gorica – GOŠK i Novigrad – Zelina.



Matjaž Kek spada u red onih trenera koji baš ništa ne propuštaju slučaju. Naravno da je imao svojega »snimatelja« na stadionu »Sajmište« u Vrbovcu gdje je prošle subote domaćin u 5. kolu Treće HNL zapad ugostio »Vrapče« i odigrao utakmicu bez golova.


Rudeš 


– Gledali smo tu utakmicu i već u subotu teren nije izgledao dobro, a ako su padaline bile onako intezivne kao što su govorili, onda je jasno da će uvjeti za igru biti vrlo teški. Što se same utakmice tiče naše je prvo razmišljanje da se dobrom utakmicom ne dovedemo u neku neizvjesnost, iako motiv i određena kvaliteta domaćina tjeraju na oprez.


Sve to nekako podsjeća na prošlogodišnju utakmicu protiv »Rudeša« koja je također odigrana u uvjetima na rubu regularnosti. Riječani su se na kraju provukli dalje s dva pogotka u produžecima (3:5)


– Tamo je baš bilo svega… – prisjetio se Kek i vratio nakratko na pobjedu u jadranskom derbiju koja donosi sobom samopouzdanje, ali i saznanje da jedino u maksimalan angažman svih pojedinaca ova momčad može igrati na »šampionskoj razini«.


– Dobili smo u Splitu, ali nije to bilo tako da bi u jednom trenutku mogli razmišljati da će nešto biti lako. Sigurno da se i na Poljudu osjetila utakmica protiv AEK-a, u glavama i u nogama igrača. Međutim, mi smo se postavili na način da dođemo do rezultata, jer u kakvoj smo situaciji bili samo to je bilo bitno – poručio je trener »bijelih«.