Zlatne rezerve

Bišćan u izostanku udarnih napadača mora aktivirati igrače koje jesenas nije previše koristio

Denis Frančišković

Maxwell Acosty i Jakov Puljić/Foto Arhiva NL

Maxwell Acosty i Jakov Puljić/Foto Arhiva NL

Ozljede (Gorgon, Čolak) i kartoni (Heber) tako su Bišćanu zasad neočekivano napravili puno više problema nego prijelazni rok. No, vrijeme je za igrače koji su dosad bili u drugom planu, prije svega Puljića i Acostyja, potom Mamića, Capana i Čanađiju, ali i Pavelića, Escovala i Velkoskog.



RIJEKA Zimska premijera za bodove po svemu sudeći donijet će prve veće glavobolje treneru Igoru Bišćanu. Nakon što je krajem polusezone standardizirao sastav, novi trener u zaostaloj utakmici protiv »farmaceuta«, sasvim je izvjesno, neće moći računati na čak tri prvotimca zbog koji će biti bitno umanjen ofenzivni potencijal »bijelih«. Brazilac Heber nema pravo nastupa zbog žutih kartona, a ozljede Gorgona (list) i Čolaka (leđa) takve su prirode da ne jamče njihov skorašnji potpuni oporavak. A dojam je, trener Bišćan ne želi previše riskirati… 


Više varijanti


U novonastaloj situaciji Bišćan zasigurno promišlja nekoliko varijanti za »operaciju Koprivnica«, a neke od njih već je iskušao i prezentirao na pripremnim utakmicama. Strateg »bijelih« tijekom četiri pripremna ogleda isprobao je potpuno ili djelomično tri sustava (4-2-3-1, 4-4-2, 4-1-4-1), a tek treba vidjeti koju će varijantu spremiti za premijernu zimsku borbu za bodove.


Najsvježija je ona iz posljednje utakmice s Krškom kada je Capan zaigrao ispred dvojice središnjih braniča, a Pavičić i Lončar iza napadača Puljića, dok je Acosty bio zadužen za lijevo, a Kvržić za lijevo krilo. Ta varijanata s okretnutim središnjim trokutom veznjaka poprilično je dobro funkcionirala, s tim da u njoj u ulozi Capana može zaigrati i Čanađija.




Jedna od mogućih varijanti je da Čanađija i Lončar zaigraju u paru zadnjih veznih, a Pavičić na svojoj prirodnoj poziciji polušpice s Acostyjem i Kvržićem te naisturenijim Puljićem. Pruži li Bišćan u početnom sastavu prilogu mladom Vuku, on bi zaigrao na mjestu Hebera, Puljić mjestu polušpice dok bi za vršak napada bio zadužen Acosty.


Ono što je sigurno u Rijekinom sastavu u nastavku sezone je stražnja linija. Raspopović, Župarić, Punčec i Mamić zasad su starteri, s tim da prigodu čekaju Escoval i opravljenici Velkoski i Pavelić. Bude li tu nepredviđenih problema rotacije i zamjene su moguće, kako bočnih igrača, tako i središnjih braniča.


Bišćan je u pripremnoj fazi očekivano veliku minutažu davao Mamiću na lijevom beku koji je deficitaran odlaskom Žute, a svakako ga može radovati oporavak Velkoskog i Pavelića. Nepoznanica je Halilović, pitanje je što i koliko može, kako će se uklopiti…


Velik ulog


Ozljede i kartoni tako su Bišćanu zasad neočekivano napravili puno više problema nego prijelazni rok. No, vrijeme je za igrače koji su dosad bili u drugom planu, prije svega Puljića i Acostyja, potom Mamića, Capana i Čanađiju, ali i Pavelića, Escovala i Velkoskog.


Izuzev Vuka, mladi su osuđeni na čekanje bolje šanse. Vratar Pandur detektiran je kao velika nada i budućnost Rijeke, no u konkurenciji Sluge i Prskala teško se izboriti za koju minutu. Njih najviše, 150, u četiri pripreme utakmice sakupio je Vuk, potom Bušnja (89 minuta), Smolčić (74), Braut (36), Liber (26) i Mitrović (7).


Utakmica u Koprivnici s popriličnim je ulogom drugog mjesta, pobjeda bi bila itekako veliki zamašnjak za ono što slijedi, a to je domaća premijera s Goricom, potom gostovanje kod Intera u Zaprešiću, inače protivnika u polufinalu Kupa te dolazak Hajduka na Rujevicu 16. veljače.