Trener Rijeke

Bišćan ne krije sreću oko svoje prve riječke sezone: ‘Igrači su najveći razlog za uspjeh’

Ivana Vaupotić

Igor Bišćan / Foto: D. ŠKOMRLJ

Igor Bišćan / Foto: D. ŠKOMRLJ

Na svim treninzima i utakmicama jasno se vidjelo da su baš svi, od prvog do zadnjeg, iznimno profesionalni, ozbiljno posvećeni onome što radimo i maksimalno odgovorni prema našim navijačima



ZAGREB – Zadnji tjedan sezone Rijeci je donio novo Rabuzinovo sunce i osvajanje drugog mjesta u HT Prvoj ligi, a Igoru Bišćanu dvostruko zadovoljstvo. Naime, nakon trijumfa nad Dinamom u Puli, 41-godišnji stručnjak prošle je subote u Koprivnici na teren poslao čak šestoricu igrača iz klupske škole nogometa. 


Filip Braut, Hrvoje Smolčić, Ivan Lepinjica, Denis Bušnja zaigrali su od početka, a Adrian Liber dobio je zadnjih deset minuta u remiju sa Slaven Belupom (1:1).


– Baš sam jako zadovoljan i jako sretan. Prije svega, zato što smo nakon osvajanja Kupa i zasluženog slavlja u Puli odigrali ozbiljnu utakmicu. Sve ono što smo trebali, odradili smo pošteno do kraja. Posebno sretnim me čini činjenica da smo u početnoj postavi imali jako puno svojih klinaca – kaže Bišćan.




Na klupu ste sjeli početkom listopada, nakon deset prvenstvenih kola. Kada pogledate unatrag, kako ste zadovoljni debitantskom sezonom za kormilom Rijeke?


– Iz naše perspektive, sve je završilo odlično. U prvenstvu nije išlo bolje od drugog mjesta jer Dinamo je stvarno bio dominantan. Na kraju se pokazalo da su ove sezone bili za klasu iznad ostalih klubova u ligi. Zbog toga smatram da je naše drugo mjesto optimalan uspjeh. Što se tiče osvajanja Kupa, tu smo napravili podvig u Puli. Pobijedili smo jaki Dinamo u finalu i vratili Rabuzinovo sunce u Rijeku. Samim time, ova sezona nije mogla biti bolja za nas.


Kada ste stigli u klub, nakon ostavke Matjaža Keka, Rijeka je s petog mjesta gledala u leđa Dinamu, Osijeku, Lokomotivi i Gorici. Na kraju su preskočeni svi, osim prvaka?


– Svaki put kada neki klub mijenja trenera, taj potez je malo diskutabilan, ali dečki su stvarno napravili veliki pomak u svakom segmentu koji je potreban da momčad promijeni smjer u kojem je do tada išla. Možda se čini da smo bili premoćno drugi, ali nisam siguran da je to bilo baš tako uvjerljivo. Do prije nekoliko kola osjećali smo nervozu. Strijepili smo i nismo bili sigurni hoće li to baš tako ići. U svakom slučaju, mislim da smo pošteno zaslužili sve što smo postigli, pogotovo kada uzmem u obzir sve što se događalo od mog dolaska.


U prvih osam mjeseci na klupi Rijeke uglavnom ste proživljavali prekrasne trenutke, no bilo je i onih manje lijepih. Koja utakmica vam je najteže pala u tom smislu?


– To je bio poraz na Poljudu. Već sam puno puta istaknuo da nije ugodno izgubiti u derbiju koji toliko znači navijačima i svima nama u klubu. Jednostavno, dogodio nam se takav dan. Hajduk je bio bolji u tom derbiju i zasluženo je pobijedio. Nakon takvih teških poraza, najvažnija je reakcija momčadi, a naši dečki su fenomenalno reagirali. Trgnuli smo se, skupili smo glave i zaključili sezonu osvajanjem drugog mjesta i trijumfom u finalu Kupa.


Od vašeg dolaska do kraja prve dionice prvenstva osvojeno je devetnaest bodova u sedam kola, a proljeće su obilježili nevjerojatni problemi s ozljedama. Kako sada gledate na to?


– Stvarno smo postizali jako dobre rezultate u završnici prvog dijela sezone. S proljećem su stigli ti problemi s ozljedama, ali to nije ni pokolebalo, ni unazadilo nikoga u klubu. Svi igrači su stvarno bili nevjerojatno vrijedni i požrtvovni. Na svim treninzima i utakmicama jasno se vidjelo da su baš svi, od prvog do zadnjeg, iznimno profesionalni, ozbiljno posvećeni onome što radimo i maksimalno odgovorni prema našim navijačima. Oni su najveći razlog za ovako uspješnu sezonu.


Sada je na rasporedu odmor. A nakon toga?


– Pauza između dviju sezona je jako kratka. To je tako za sve naše klubove, i zato se tome moramo prilagoditi. Sada je najbitnije da se svi skupa dobro odmorimo i uhvatimo zraka za nove izazove u ovom kratkom vremenu koje imamo na raspolaganju. Moramo se resetirati, a zatim na najjače krenuti u novu sezonu.


Bišćanova Rijeka ima pozitivan omjer s Dinamom


Pod vodstvom Igora Bišćana Rijeka je u HT Prvoj ligi uknjižila šesnaest pobjeda te po pet neriješenih rezultata i poraza, uz gol-razliku 55:25. Hrvatski nogometni kup donio je, pak, tri identične pobjede na gostovanjima kod Varaždina, Lokomotive i Intera (2:1) i trijumfalni pohod u srazu s Dinamom u finalu (3:1).


Jedini klubovi koje Rijeka od njegovog dolaska na Rujevicu do sada nije uspjela savladati su Hajduk (1:1, 0:0, 0:4) i Gorica (1:3, 0:1). S druge strane, Bišćan je jedini trener u HT Prvoj ligi s pozitivnim omjerom u sučeljavanjima s novim prvakom. S njim na kormilu, Rijeka je na Rujevici osvojila četiri boda protiv Dinama (1:0, 0:0) i izgubila je na gostovanju u Maksimiru. (1:3). No, taj poraz naplaćen je s kamatom u Puli, prije pet dana