NBA draft

Šamanić izabran u prvom krugu drafta, ide u Spurse. Sredinu ponovno mijenja Šarić

Hina

Reuters

Reuters



Hrvatski 19-godišnji košarkaš Luka Šamanić izabran je kao 19. u prvom krugu NBA drafta, a prava na njegovo dovođenje u najjaču ligu svijeta dobili su San Antonio Spursi. Na svečanosti u New Yorku iznenađenja nije bilo po pitanju prvog izbora – New Orleans Pelicansi su doveli zvijezdu sveučilišta Duke, 18-godišnjeg 201 cm visokog i 129 kg teškog ‘razarača’ Ziona Williamsona.


Luka Šamanić je sin bivšeg hrvatskog košarkaša Marka Šamanića, visok je 210 centimetara i iznimno brz za svoju visinu, što su NBA skauti vidjeli kao jednu od njegovih najvećih vrlina. Prije tri godine angažirala ga je Barcelona, gdje je igrao za njezinu B momčad, a prošle sezone je igrao za Petrol Olimpiju te u 20 utakmica u ABA ligi prosječno imao 6,4 poena, 3,9 skokova i 0,8 asistencija po utakmici, a u prosjeku je u igri provodio 15,4 minute.


Šamanić je postao 23. hrvatski košarkaš koji je izabran na NBA draftu, prvi ikad kojeg je izabrala momčad koju vodi legendarni trener Gregg Popovich. Ujedno, Šamanić je četvrti najbolje rangirani košarkaš među hrvatskim igračima. Viši izbor na draftu imali su samo Dragan Bender (4.), Mario Hezonja (5.) i Dario Šarić (12.), koji je također povezan i s ovogodišnjim draftom.




Naime, Šibenčanin je uoči drafta bio jedan od igrača uključenih u razmjenu dogovorenu između Minnesote i Phoenixa. Nakon prošlosezonskog ‘tradea’ iz Philadelphije u Minnesotu, Šarić će ponovno promijeniti sredinu i završiti u Phoenixu koji je Minnesoti dao šesti izbor drafta i krilnog igrača T. J. Warrena, a zauzvrat dobio 11. izbor i Šarića.


Bilo je još razmjena izbora, a prema očekivanjima New Orleans je dogovorio razmjenu za svoj 4. izbor, koji su dobili u ‘tradeu’ za Anthonyja Davisa. Pelicansi su mijenjali svoje mjesto s Atlantom koja je kao 4. izabrala krilnog centra De’Andrea Huntera, koji je ove godine osvojio naslov NCAA prvaka s Virginijom.


Pelicansi su zauzvrat dobili 8., 17. i 35. izbor, a iskoristili su ih za dovođenje centra Jaxona Hayesa, šutera Nickeila Alexander-Walkera i brazilskog krilnog igrača Marcosa Louzadu Silvu, poznatijeg pod nadimkom Didi.


Među desetoricom izabranih u prvom krugu, čak trojica igrača dolaze od legendarnog trenera Dukea i donedavnog izbornika američke reprezentacije Mikea Krzyzewskog. Osim Ziona Williamsona u Top 10 je kao treći izbor bio šuter R. J. Barett koji odlazi u New York Knickse, a kao deseti je izabran krilni igrač Cam Reddish koji će igrati u Atlanti.