Stručni tajnik HNS-a

Josip Vranković o slučaju Kvarner: “Ovakve stvari više se neće ponoviti”

Zlatko Horvat

Josip Vranković, Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Josip Vranković, Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Postavlja se pitanje etičnosti. Pravilnici su pisani u dobroj namjeri, ali očito se pronašla rupa. Stoga će se sve trebati izregulirati da se te stvari ne ponove – kaže Vranković



RIJEKA Josip Vranković, stručni tajnik Hrvatskog košarkaškog saveza, pohodio je Rijeku poslije »slučaja Kvarner« i debakla mladih djevojčica iz Vrbovskog na turniru mlađih kadetkinja u Gospiću (218:0 protiv FSV-a), koji je otvorio Pandorinu kutiju. Naravno, to nije bio jedini razlog.


– HKS je imao dvije, a imat će još jednu radnu skupinu koja će raditi na usklađivanju pravilnika i propozicija za iduću sezonu. U konkretnom slučaju, uz niz kvalitetnih stvari koje su se dogodile u hrvatskoj košarci, događaju se i ovakve stvari, koje postavljaju pitanje etičnosti. Pravilnici su pisani u dobroj namjeri, ali očito se pronašla rupa. Stoga će se sve trebati izregulirati da se te stvari ne ponove – kaže Josip Vranković.


Forma je zadovoljena, »Kvarner« igra mlađekadetsku ligu, seniorke mogu nastupati u kvalifikacijama, kroz koje će se prošetati do A-1 lige. Međutim, već godinama u »Kvarneru« ponavljaju da će omladinski pogon srediti – iduće sezone.




– Pravilnike smo naslijedili i ovakve se stvari mogu dogoditi, ali neće više. Međutim, ovakav negativni primjer povukao je više pažnje javnosti i te će se stvari korigirati. Mi smo prošle sezone reagirali prema Pravilniku i klub izbacili iz A-1 lige. »Kvarner« se tada nije favorizirao, niti je to slučaj ove sezone.


Muški »Kvarner 2010« je pred ispadanjem iz A-1 lige košarkaša. Jednom se bivši »Kvarner« spasio ispadanja proširenjem lige, ali to se sada neće dogoditi. HKS će, bez obzira na probleme ABA ligaša, ustrajati na jedinstvenoj ligi, koja još samo iduće sezone broji 14, a onda se smanjuje na 12 momčadi.



Događanja na turniru mlađih kadetkinja u Gospiću nisu ravnodušnim ostavila ni riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela.


– Dogodila nam se izreka »pomozi sirotu na svoju sramotu«. Pokušavamo im pomoći, a već drugu godinu imamo samo probleme. Ono što se dogodilo u Gospiću je antipropaganda sporta – kaže Obersnel.



– Jedinstvena A-1 liga je polučila izvanredan uspjeh. Pokazalo se da smo televizijski najgledaniji sport, dvorane su pune. Zadovoljan sam, vratili smo značaj i kvalitetu domaćem natjecanju. Na nekoliko utakmica u Splitu gledatelji su čak ostajali izvan dvorane. Dobra košarka igrala se i u Mavrincima. Ako je »Kvarner 2010« razočaranje, »Škrljevo« je pozitivna priča.


»Kvarner 2010« je pred ispadanjem, razina niže je jedinstvena A-2 liga.– Bila bi to razvojna liga, sufinancirana i od HKS-a. Bit će još novosti poput pilot projekta jedinstvene lige za kadete.

Vranković je poslije dužeg sastanka u Košarkaškom savezu PGŽ-a obišao Centar Zamet i opatijsku dvoranu »Marino Cvetković«. Možda ovoga ljeta u jednoj od njih zaigra muška košarkaška reprezentacija Hrvatske, koju od 31. kolovoza čeka nastup na Europskom prvenstvu. Hrvatska je u skupini u rumunjskom Cluju s Češkom, Španjolskom, Crnom Gorom, Rumunjskom i Mađarskom. Posljednja medalja osvojena je još 1995. godine…


– Reprezentacija se okuplja 10. srpnja u Svetom Martinu na Muri. Oko 15. kolovoza organizirat ćemo pripremni turnir triju reprezentacija. Rijeka i Opatija su nam zanimljivi – zaključuje Vranković.