Damir Rajković

Josip Barnjak će biti okosnica momčadi u novoj sezoni

Kristian Sirotich

Josip Barnjak (Škrljevo)/Foto Arhiva NL

Josip Barnjak (Škrljevo)/Foto Arhiva NL

Barnjak ima ugovor i ostat će u Škrljevu. Mislim da mu treba još jedna godina u kojoj će biti lider momčadi i da svojom igrom, ponašanjem i odnosom prema radu te mlade igrače povuče sebi – kaže trener Rajković



RIJEKA Deveto mjesto u prvenstvu, završnica Kupa Krešimira Ćosića i finale Alpe-Adria lige najgrublji je mogući rezime učinka košarkaša Adria Oil Škrljeva netom minule sezone, koja ima još samo odlučiti ime jednog finalista (Cedevita ili Zadar) i novog prvaka (Cibona, Cedevita ili Zadar). Učinak košarkaša Škrljeva, kojima je ove sezone doigravanje izmaklo zbog nepovoljne koš razlike, uopće nije loš, klub iz riječkog prstena dokazao se kao stabilni prvoligaš u kojemu mladi igrači imaju sasvim dovoljno prostora i biti nositelji i sticati prijeko potrebno iskustvo. Naravno da je pritom bilo i stresova, sastavni su dio sporta, ali neka ključna pitanja, poput recimo ostanka u ligi, niti u jednom trenutku nisu bila sporna.


– Pokazali smo stabilnost, pogotovo što smo ove godine svjesno išli igrati na dva kolosijeka ne bismo li vidjeli možemo li mi to kao klub izgurati. Mislim da je to bio jako veliki izazov i položili smo ga odličnim uspjehom jer ipak smo u tom kvalitetnom natjecanju, koliko god mi podcjenjujemo prvenstva srednjoeuropskih država, na kraju zauzeli drugo mjesto i shvatili da se možemo nositi na dva fronta. Istina, malo nam je u svemu tome trpilo domaće prvenstvo, ušli smo s jednom idejom kakvu bismo kao momčad željeli, do polusezone smo se transformirali u nešto sasvim drugo i s tom idejom smo sezonu završili. Mislim da smo drugi dio odigrali jako dobro, da je tih sedam pobjeda dalo mirnoću i stabilnost i samo potvrdilo da je Adria Oil Škrljevo klub koji ima dobru jezgru s navijačima, kojima se zahvaljujemo na podršci, i da svake godine ide laganim koracima prema naprijed, pa samim time očekujem da se i kroz iduće godine Škrljevo dodatno isprofilira kao dobar klub, a pogotovo dobar za razvoj mladih igrača.


U domaćem prvenstvu možda ste malo »patili«, ali ste u Alpe-Adria natjecanju došli do finala. Postoji li žal za tim prvim trofejom, prvim osjetnijim klupskim uspjehom?




– Kada smo ušli u Alpe-Adria, ušli smo s idejom da odigramo skupinu i vidimo možemo li parirati tim momčadima koje su među četiri, pet u češkoj, slovačkoj, austrijskoj i mađarskoj ligi i koje imaju najmanje duplo veći budžet od nas. Naša utakmica bila je u Usti na Labi protiv Slunete gdje smo gubili 14 poena i u furioznoj završnici došli do šuta za pobjedu. Ta nas je utakmica usmjerila prema finalu. Sve utakmice nakon te bile su protiv momčadi koje su iznad nas, i budžetom i organizacijski i igrački. Šteta što u finalu nismo uspjeli, ali to je ipak jedna momčad bolja od naše. Uostalom, uoči mađarskog doigravanja bili su na prvom mjestu, a i svi jako dobro znamo koliko Mađari posljednjih godina ulažu i u košarku i u sport općenito. Nismo uspjeli napraviti iskorak, ali dali smo sve od sebe. Ne želim da ovo ispadne kao alibi, ali imali smo i dosta ozlijeđenih igrača, imali smo završnicu domaćeg prvenstva, na uzvrat smo putovali iz Zadra u kojem smo se zadržali duže nego li smo trebali, a i Mađari nisu baš bili korektni što se termina odigravanja tiče. Sve nam se nekako loše poklopilo, ali sve u svemu ovo nam je natjecanje pričinjavalo veliko zadovoljstvo i bilo je pokazatelj kako moramo ići dalje.


Tko je obilježio ovu sezonu Škrljeva?


– Na Barnjaka bih stavio najveći naglasak, jer kada smo slagali momčad ideja nam je bila da njemu otvorimo najveći prostor. Prošle godine je bio više »backup« pozicija, ove godine smo išli svjesno da on bude prva opcija u našim napadačkim kretnjama. To smo i dobili, ali rekao bih više u drugom dijelu sezone. Prvi dio sezone imao je problema s ozljedama, od potresa mozga protiv Cibone na startu do one velike ozljede prepona u Sinju zarađene jer je prokišnjavao krov dvorane. Tu je propustio dosta utakmica, sve pobjede koje smo ostvarili u prvom dijelu ostvarili smo s Barnjakom u momčadi. No, Barnjak je pokazao veliku zrelost, veliki napredak. Pokazao je i dokazao se da može biti dobar nositelj momčadi, da može raditi korak naprijed, a ono što je vrlo bitno je da kroz ovaj prelazni period dobije fiziku koja mu je potrebna i da iduće sezone napravi još jedan dodatni iskorak. Prvenstveno u šutu i u obrani. Onaj tko je također napravio iskorak sigurno je bio Šarac, koji je na sebe skrenuo pozornost preciznošću u šutu za tri poena. Mora popraviti igru leđima, ali se dokazao kao igrač koji može biti dobar premijerligaški igrač. Krstanović je dobio priliku biti jedan od nositelja, dobio je daleko veću minutažu, kao što je Uljarević dobio pravu minutažu u kontinuitetu. Sigurno će mu trebati još takvih sezona u klubovima u kojima će i dobivati minutažu i u kojima će mu se istrpiti pogreška. Sigurno je Uljareviću bilo teško kod nas i šteta je što se Bolčina ozljedio, možda mu je baš nedostajala ta sprega s visokim igračem jer bismo mi bili još bolji.


Jedan od dva igrača pod ugovorom je Barnjak, hoće li ostati ili će otići?


– Barnjak ima ugovor i ostat će u Škrljevu. Mislim da mu treba još jedna godina u kojoj će biti lider momčadi i da svojom igrom, ponašanjem i odnosom prema radu te mlade igrače povuče prema sebi, iako je i on još uvijek mlad igrač. No, ima iskustvo, igra zrelo, pametno, ima dosta utakmica iza sebe i sigurno može dosta pomoći i mladim igračima da stasaju i samom sebi da postane igrač koji donosi pobjede.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU