Protiv prvaka

Hrvatski košarkaši na otvaranju olimpijskih igara protiv Španjolske

Hina

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL



Nakon što su u subotu u Torinu pobjedom nad Italijom (84-78) izborili mjesto na olimpijskom turniru, hrvatski košarkaši su u nedjelju saznali da će u Rio de Janeiru biti u skupini B te četvrti nastup na olimpijskim igrama otvoriti 7. kolovoza (23 sata) utakmicom protiv aktualnog europskog prvaka Španjolske.


Između svake utakmice u skupini košarkaši će imati dan odmora, tako da će 9. kolovoza, odnosno u noći na 10. kolovoza (2.30 sati ujutro po hrvatskom vremenu) igrati protiv Argentine. Dva dana poslije (18.15 sati) suparnik će Petrovićevim izabranicima biti Brazil, 13. na 14. kolovoza čeka ih Nigerija, a u noći s 15. na 16. kolovoza natjecanje u skupini Hrvatska će zaključiti protiv Litve.


»Za razliku od skupine A u kojoj je američka reprezentacija izraziti favorit, u našoj skupini su više-manje sve momčadi izjednačene. Možda su Španjolci u statusu blagog favorita. Ne treba podcijeniti Nigeriju koja je prvak Afrike i izrazito atletski moćna momčad. No, sa svima se možemo nositi«, prokomentirao je ždrijeb olimpijskog turnira izbornik Aleksandar Petrović u razgovoru za Hrvatsku televiziju te najavio da za olimpijski turnir neće mijenjati postavu koja je izborila nastup u Rio de Janeiru.




»Razmišljao sam da bih jednom izmjenom mogao malo dobiti na kvaliteti, ali kad sam ostao sam i razmislio, zaključio sam da nemam pravo oduzeti nastup na Igrama onima koji su to izborili. Vidjeli ste kakve su bile reakcije igrača na klupi i odlučio sam da neću žrtvovati homogenost koju imamo u ovoj momčadi za poboljšanje rotacije od nekoliko postotaka«, izjavio je izbornik Petrović.


Skupine olimpijskog turnira


Skupina A: SAD, Francuska, Srbija, Venezuela, Kina, Australija


Skupina B: HRVATSKA, Argentina, Brazil, Španjolska, Litva, Nigerija


Raspored utakmica Hrvatske u skupini


Nedjelja, 7. kolovoza: Hrvatska – Španjolska (23 sata)


Srijeda, 10. kolovoza: Argentina – Hrvatska (2.30 sati)


Četvrtak, 11. kolovoza: Brazil – Hrvatska (18.15 sati)


Nedjelja, 14. kolovoza: Hrvatska – Nigerija (2.30 sati)


Utorak, 16. kolovoza: Litva – Hrvatska (2.30 sati)


Nokaut faza


Srijeda, 17. kolovoza: četvrtfinalne utakmice A1 – B4, A2 – B3, B1 – A4, B2 – A3 (počeci od 15 sati, 18.30, 22.45 i 2.15 sati)


Petak, 19. kolovoza: polufinalne utakmice (19.30 sati i 23 sata)


Nedjelja, 21. kolovoza: utakmica za 3. mjesto (15.30 sati) i finale (19.45 sati)