Osvrt O. Rivettija

Kako su Splićani kastrirali modre lavove

Orlando Rivetti

Foto: D. LOVROVIĆ

Foto: D. LOVROVIĆ

Mario Gavranović je nadmašio sam sebe. Nakon što mu je Karlo Letica na Rujevici obranio kazneni udarac i donio svojoj momčadi prvu pobjedu nakon dvadeset utakmica (!), najavio da će opet izvoditi udarce sa jedanaest metara... Glava nije izdržala pritisak, noga nije slušala, lopta je otišla pored stative.



U Hrvatskom nogometnm savezu jučer su otvarali šampanjac. Hajduk je ostvario veliku pobjedu, Dinamo nije puno izgubio, jer ima i dalje devet bodva prednosti. Sada pred Splićanima. U HNS-u su veseli, jer im je splitska riblja kost godinama u grlu. Mogli su platiti porazom na izborima da nisu iskontrolirali situaciju, na vrijeme kupili dovoljno glasova… Dodvoravanje Hajduku je jedan od »političkih zadataka« nove (stare) nogometne vlade. Nije dobro zamjeriti im se, ponekad je poželjno progledati mu kroz prste…


Sretni su u HNS-u i zbog toga što se neće previše pričati o dosuđenenom kaznenom udarcu za Dinamo. Niti će vojsku navijača Hajduka zanimati zbog čega nije isključen Doumbia zbog pravila zadnjeg igrača (kao što je se to dogodilo Župariću dan ranije u Osijeku). U HNS-u su tvrdoglavi, boje se jedino Hajduka i moraju dobro vagati svaku odluku koja bi mogla naljutiti »prijatelje s juga…«. Svaka čast »hajdukovcima«, utjerali su im strah u kosti.


»Hajdukovcima« svaka čast i za izvedbu u Maksimiru. S jednim jedinim udarcem prema modrim vratima osvojili su tri bda. Častio ih je bivši stoper Rijeke, Lešković, u suradnji s vratarom Livakovićem. Lešković i Gavranović su na sličan način napustili Rujevicu. S tim što je Gavranović igrao još šest mjeseci za Rijeku nakon što je posljednjeg dana prijelaznog roka potpisao za Zagrepčane. Naravno, tada je sve negirao, a sada postao zvijezda prijelaznog roka. Najsretniji čovjek na svijetu, jer u njegovim venama teče modra krv…




Mario Gavranović je nadmašio sam sebe. Nakon što mu je Karlo Letica na Rujevici obranio kazneni udarac i donio svojoj momčadi prvu pobjedu nakon dvadeset utakmica (!), najavio da će opet izvoditi udarce sa jedanaest metara… Glava nije izdržala pritisak, noga nije slušala, lopta je otišla pored stative. One na kojoj je već bio Letica. Gavranović je tragičar derbija. Nije uspio zabiti niti s bijele točke u svm prvom velikom derbiju, a na suhom je ostao i prvi strijelac HNL-a, Soudani. Dva biserna igrača progutala je Hajdukova obrana. Goropadna, uvijek dobro postavljena, taktički disciplinirana i srčana.


Hajduk se branio, ali nije to bio bunker. Arrigo Sacchi je svojedobno za defenzivnu igru Diega Simeonea (Atletico Madrid), rekao da je riječ o »taktičkoj inteligenciji«, u kojoj su igrači obrane vezani nevidljivom žicom. Željko Kopić je preporodio Splićane. Mladi je trener u svojoj osmoj utakmici na »biloj klupi« ostvario sedmu (uz jedan remi), najslađu pobjedu. Ubio je jelena kapitalca u Maksimirskoj šumi. Ime mu je Mario Cvitanović, trener koji je prvi put pao u svojoj 29 utakmici. Toliko traje Dinamova i Cvitanovićeva nepobjedivost. Dvadaset pobjeda.


Jednu od tih dvadeset pobjeda ostvario je Cvitanović i na Rujevici. Rijeka je 11. kolovoza prošle godine prvi put izgubila (0:2) na Rujevici od inauguracje stadiona, 2. kolovoza 2015. godine. Zagrepčani stižu u nedjelju na Rujevicu. U srijedu, 28. veljače nova je utakmica istih suparnika u Maksimiru u polufinalu Kupa. Utakmice za koju Riječani moraju tražiti odgodu za 13. ožujka, tada će, naime, igrati i drugi polufinalni par Lokomotiva – Hajduk.


Riječani u Osijeku nisu imali kvalitetno suđenje. U prvom kolu Osijek je oštećen u susretu s Dinamom, nije dosuđen kazneni udarac zbog prekršaja Benkovića. Sada su nagrađeni nepostojećim udarcem sa jedanaest metara koji ne bi dosudio ni Zoran Zekić, trener Osijeka. Krug »penala« se zatvorio, a račun je platila – Rijeka!


Damir Mišković je dopredsjednik HNS-a, vrlo utjecajna osoba u nogometnom svijetu, ali suci su poput slonova, ne zaboravljaju da im je čuvar ukrao bananu… Prošle sezone pao je šef sudaca Dušan Kukić zbog »Miškovićeve ostavke«, nakon sudačke krađe u susretu s Dinamom u Maksimiru.


U nedjelju na Rujevici gostuje Dinamo. Gledatelji će imati prilike zapljeskati Gavranoviću i Leškoviću. Dali su dosta Rijeci, ali su još više dobili…