Spektakl u Livnu

DOČEK HEROJA Zlatko Dalić ekstatičnom mnoštvu u svom rodnom gradu: Ja sam jedan od vas, vi ste moja snaga!

Dražen Ciglenečki

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević



LIVNO Livnjaci su hrvatske utakmice na Svjetskom prvenstvu pratili na svom Trgu kralja Tomislava, koji je uvijek bio pun, pa su organizatori dočeka izbornika Zlatka Dalića u njegovom rodnom gradu ispravno procjenili da je taj plato premali. Na stadionu s kojeg je Dalić krenuo u svijet nogometa natiskali su se na dočeku deseci tisuća ekstatično raspoloženih ljudi. A kad je fotoreporter Novog lista nešto prije 20 sati, zbog posla, prolazio Trgom kralja Tomislava, zamijetio je na njemu samo konobare iz brojnih kafića, koji jednostavno nisu imali koga posluživati. Livno se u to vrijeme preselilo na gradski stadion, na kojem su bili i Hrvati iz valjda svih dijelova Hrvatske i BiH, ali na zastavama je pisalo i Toronto, Sydney ili poruke poput »Došla sam iz Amerike samo da bih vidjela naše Vatrene!«. Bio je to zaista impresivan događaj, kako domaćini tvrde, najmasovnije okupljanje u povijesti Livna.


Zlatko, Zlatko…


Na koje je Dalić, već po običaju, kasnio, makar ne pet sati kao prošli tjedan u Zagrebu. Kad smo poslijepodne sreli bivšeg košarkaškog reprezentativca Franju Arapovića, on nam je rekao da mu je prijatelj Zlatko, kad su se čuli u 15 sati i 46 minuta, kazao da je »još u moru«. Dalić, naime, ljetuje u Novalji, gdje ima kuću. S pozornice su voditelji programa, koji je započeo u 18.30 sati, svako malo izvještavali izbornikove obožavatelje da je on vrlo blizu. Pojavio se, u pratnju motociklista iz livanjskog bajkerskog kluba, petnaestak minuta prije 22 sata. Stadion je eksplodirao kad se u svojoj tradicionalnoj bijeloj košulji, uz klicanje »Zlatko, Zlatko«, popeo na binu.



– Dragi moji prijatelji, svi vi koji ste došli iz dalekih krajeva, dragi moji Livanjci, moja draga obitelji, zaista, hvala vam od srca za ovaj osjećaj koji sad imam. Osjećaj sreće i velikog, velikog ponosa, hvala vam na tome. Ja sam jedan od vas, vi ste moja snaga, obratio se Dalić mnoštvu. Naglasio je da nije zaboravio da mu je nogometna karijeru započela upravo na tom mjestu.– I evo simbolike, nakon 35 godina vraćam se kao drugi u svijetu. Nismo svjetski prvaci, ali vi znate da su dečki dali sve od sebe, oni su svojom igrom i hrabrošću osvojili vaša srca. Znam s koliko ste emocija i strepnje navijali za Hrvatsku i zato vam hvala svima koji ste navijali, svima u BiH, u Hrvatskoj i svijetu – istaknuo je Dalić.

Samo ljubav


Pridružio mu se Miroslav Ćiro Blažević, koji je primijetio da »nije slučajno da su dva Bosanca osvojili broncu i srebro na Svjetskom prvenstvu«. Zatim su njih dvojica s Markom Perkovićem Thompsonom, Miroslavom Škorom i ostalim izvođačima otpjevali »Lijepa li si«.Tako je prošao ovaj zadnji u nizu dočeka Vatrenih. Dalić nije ništa govorio o tome ostaje li nogometni izbornik ili ipak napušta tu dužnost. Prijepodne smo na stadionu, gdje je nadzirao pripreme za doček, njegovog brata Mirana pitali što će biti.– Ne znam. Ali, vjerujem da to još niti Zlatko ne zna – odgovorio nam je Miran Dalić.Sve je, dakle, u Božjim rukama, ustvrdili smo.– Da, sve je u Božjim rukama – potvrdio je izbornikov brat. Na pozornici navečer nije bilo Mirana, ali jest njihovog oca Ivana. Teško je hodao, ali se popeo uz pomoć sugrađana. »Moj Ivane, pobratime mio«, zapjevali su mu prisutni. Inače, Livno je  bilo puno plakata s Dalićevom slikom i transparenata na kojima su mu Livnjaci izražavali ljubav. Prigodno je dobio i svoju ulicu. To što on ovih dana proživljava u Hrvatskoj, ali i u BiH, takve iskaze iskrenog udivljenja, dugo nije zabilježeno na ovim prostorima. Ne samo vezano za sport.