Kratki rezime početka nove sheme: Dobro jutro, dobar dan, Hrvatska uživo: bye, bye / Novi list
Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 30° 2
Sutra: 27° 31° 1
17. kolovoza 2018.
HRT

Kratki rezime početka nove sheme: Dobro jutro, dobar dan, Hrvatska uživo: bye, bye

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 20. rujan 2017. u 10:57 2017-09-20T10:57:10+02:00

Prvi dan   nove sheme zato je osvjetlala Trojka! Barem dvije stvari su tu vrijedne spomena: nova sezona Simpsona, a onda izravan prijenos recitala pijanista Ivana Krpana, nedavnog pobjednika 61. međunarodnog pijanističkog natjecanja »Busoni«

ZAGREB Ponedjeljak, rano jutro, taman takvo da je lako moguće da ste i vi jedan od onih koji su ga započeli upalivši televizor puni slatke strepnje zbog početka nove jesenske programske sheme Hrvatske radiotelevizije. Jest, doduše, da su gledatelji jedno tri dana za redom imali prigodu gledati snimku svečenog predstavljanja sheme koja se dogodila prošli tjedan, ali ipak je to drugačije kad shema i krene. Dakle, televizor se upalio, a tamo u studiju emisije »Dobro jutro, Hrvatska«, Bruno Kovačević koji, dakako, govori o glavnim značajkama sheme.

Sada već uistinu nema nikakve dileme: Bruno Kovačević je alfa i omega makar po funkciji to ne bi trebao biti. Jer, Kovačević je glavni urednik HRT 1, ravnatelj programa je Renato Kunić, no ma k'o mari. Bruno, Renato, još da je i kakav Valentino, bilo bi kao u pjesmi.

HuŽ-a više nema

Ostavi li se šala postrani može se prvi dan nove HRT-ove sheme pamtiti komotno i po prigodnom domjenku što ga je u ime prestanka emitiranja nakon 13 godina, u prostorima redakcije priredila autorska ekipa ukinute emisije »Hrvatska uživo«. Taj događaj doduše, nije bio na malim ekranima, njega ste mogli zamijetiti na društvenim mrežama, pri čemu se ne da izbjeći činjenica da je na eventu bilo dobra jela i hrpa 'gostiju', HRT-ovih novinara koji su se došli pozdravit s ljudima i formatom koji je, na ovaj ili onaj način, obilježio i više od desetljeća.

A ta činjenica da HuŽ-a više nema neminivno nas vodi do analize onog što u novoj shemi pokušava biti HuŽ umjesto HuŽ-a. I nije to, kako bi se očekivalo, emisija »Kod nas doma« koja ide u terminu od naglo upokojenog HuŽ-a, već je to uradak što se odaziva na ime »Dobar dan, Hrvatska« i ide od 15 do 16 sati radnim danom. U njemu se, naime, pokušava biti angažiran i društveno koristan, pa se za prvog izdanja jedno dvadeset minuta obrađivala tema zgrada i njihove energetske obnove. Dovoljno da se običan gledatelj opet zapita je li vrijedilo zaustaviti dobro podmazan stroj da bi se teškom mukom upogonio novi, tim više ako će taj novi praktički imati jednu valjanu temu po epizodi. Voditelji tu, a oni su isti oni koji vode »Dobro jutro, Hrvatska«, nisu krivi baš ništa. Kriva je načelna postavka.

Primjerice, tako su stalni suradnici spomenute emisije eksperti za hrvatski jezik koji na kraju emisija upozore na sve što se tu krivo govorilo. Osim što taj potez daje na svojevrsan mazohizma, on je i jeftin pokušaj da se udovolji onima koji, poput predsjednika Programskog vijeća HRT-a Zdravka Kedže, često opravdano kritiziraju razinu pismenosti u TV lica. Samo, ne pokazuje se skrb za jezik tako što se dovede profesor/ica u studio, već pitanje jezika na HRT-u valja riješiti sustavnim radom. Ovako, sve je samo mrvica prozirna dodvoravanja.

Retro najave

Emisija »Kod nas doma« zato ne skriva što je. Dvije blagoglagoljive voditeljice, pri čemu je lijepo vidjeti opet Brabaru Kolar u kakvoj emisiji HRT-a, dragi neki gosti koji pričaju nadugo i naširoko, lijepi interijeri, ili pak posve suvišne 'male kućne čarolije' Karmele Vukov Colić. Da je nedjeljno popodne, još bi se i hvalilo. Ovako, svaki dana, pratit će ovaj uradak vazda teški teret činjenice da idu u terminu upokojenog. Prvi program je, na koncu završio sa svim što uopće nije zabava ni apolitično, makar se apolitičnom stremi, s temom UDBE i premijerima. Drugi je pak obilježila Jelena Glišić koja je u 20 sati uredno najavila sve što će nam se dogoditi na Drugom do ponoći. Retro je to najavljivanje očitog, nitko to više nema osim valjda Talijana, no barem je najavljivačica bila ležerno odjevena i nasmiješena taman toliko dovoljno da se benigno zaključi kako možda te najave i nisu najgore na svijetu.

To voljeti uostalom neće samo okorjeli ljubitelji teleteksta. Prvi dan od nove sheme zato je osvjetlala Trojka! Barem dvije stvari su tu vrijedne spomena; nova sezona Simpsona, a onda izravan prijenos recitala pijanista Ivana Krpana, nedavnog pobjednika 61. međunarodnog pijanističkog natjecanja »Busoni«. Ta promptna reakcija ljudi koji vode Trojku na recentna zbivanja nešto je na što, najblaže rečeno, nismo navikli.

Sramno kratko

Zato je Četvorka pokazala koliko bi loših stvari mogla donijeti odluka da vijesti idu svako pola sata. Ne samo da je za zemlju veličine Hrvatske to puno i previše, jer nismo ni Amerika ni Engleska, već je i trajanje formata koji se bave politikom sramno kratko. Unutarnjopolitički »Labirint« od 25 minuta je pljuska i autorima i gledateljima koji se ionako muče steći naviku od Četvorke. Osim, ako ne spadate u one kojima je dosta politike.

Elem, ako se po jutru dan poznaje i ako je u gledatelja dobrohotnosti, u igri su još uvijek »dobre namjere«. Nije shema mrtvo tijelo pa da se ne može kroz dane što dolazi razigrati. A opet, ako se po jutru dan poznaje, lako za Kovačevića. Više brine da ne bi opet kad se probudite slučajno krenuli na Četvorku, a tamo Karolina Vidović Krišto čita dnevni tisak. I teško uzdiše čim se naslovnice »Novog lista« dotakne...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka