Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4n
Sutra: 9° 9° 4n
19. veljače 2020.
POVRATAK U 80-e

foto Crno-bijeli svijet: Snima se treća sezona, premijera u Puli

Filip Riđički i Slavko Sobin, snimio Davor Kovačević
Filip Riđički i Slavko Sobin, snimio Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 19. travanj 2018. u 12:20 2018-04-19T12:20:42+02:00

Svake sezone ekipa koja radi na serijalu sve je veća. Scenarističko pojačanje u trećoj sezoni je Ante Tomić. Plan da se na Pula film festivalu pokaže prva epizoda, dok će serija, njenih 12 epizoda, u emitiranje početkom jesenje sheme, vjerojatno u rujnu

U Zagrebu sunčan dan. Ispred paviljona Studentskog doma Stjepan Radić mlad neki, moderan svijet. No, tamo gdje piše restoran 1, iza velikih željeznih vrata u velikoj dvorani, posve druga slika. Tamo se vježba aerobik! Pod vodstvom Petre Svrtan, koja glumi legendarnu Vesnu Mimicu! Tamo je godina ako ne 1983. ono sigurno 1984.!

E, da, spomenute godine one su o kojima priča treća sezona iznimno popularne serije »Crno-bijeli svijet« što je za HRT radi Inter film Ivana Maloče. Jagoda, a nju dakako igra Anica Dobra, kreće na aerobik, a ako to nije vrijedno i više od jedne epizode, onda, k vragu, što je!? Ono što je počelo s događanjima iz 1980. evo će u trećoj sezoni stići sve do doba koje se pamti po mnogočemu, od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, do izbora za Miss Jugoslavije kada je Ana Sasso predala lentu Bernardi Marovt. Je li tu kraj CBS-a, ili može i dalje!?

z1804k30

– Sve zavisi od televizije. Naravno da može i dalje. Mi bi htjeli doći do ratnih godina – veli nam na to Maloča.

Nedostatak statista s dugom kosom

Ne čudi stoga što je svake sezone ekipa koja na serijalu radi sve veća. Scenarističko pojačanje je, primjerice, Ante Tomić. Kazuje Maloča kako je plan da se na Pula film festivalu pokaže prva epizoda, dok će serija, njenih 12 epizoda, u emitiranje početkom one jesenje sheme, vjerojatno u rujnu. I da, produkcija je potrošila sve statiste u Zagrebu koji bi mogli figurom i stilom odgovarati spomenutom dobu. Posebice je problem s muškarcima jer danas svi kose šišaju na kratko, a onomad su ih svi puštali da rastu. Nego, pitamo Maloču, nakon evo četiri godine otkada je serija među nama, je li nam onomad bilo bolje, ili ipak nije?

– Ne vjerujem da je bilo bolje, iskreno rečeno. Bili smo mlađi, pa je bilo ljepše. A s druge strane, nema k'o sada da svega ima – kaže Maloča.

– Što nema aerobika – velimo.

– Šteta što nema diska – Maloča će.

z1804k21

Scenarist i redatelj Goran Kulenović najavljuje za gledatelje jedan pomalo šokantan početak serije. Malo će se, kaže, skakati u vremenu, do budućnosti i natrag. A dalje se junaci prate na uobičajeni način, od proljeća 83. do proljeće 84. Novih je glumaca tu, recimo Krešo Mikić koji glumi urednika tjednika »Danas«, dok Bojan Navojec glumi starijeg vodnika koji će učiniti sve da Žac zapamti regrutaciju. Serija bilježi i početke privatnog poduzetništva u nas, pa će Ksenija Marinković glumiti vlasnicu butika, taman da Jagoda shvati kako je zapravo to njena velika želja da ima butik! A kako se u to neko doba događa i ZOI u Sarajevu tako je rad da se prisjetimo u seriji i zgode s Kirkom Douglasom koji je svratio u Sarajevo. Tko glumi Kirka!?

Promjene tada i danas

Filip Riđički iliti Kipo ne dvoji kako će se i opet, i oni stariji koji 80-te pamte i oni mlađi koji su se rodili kasnije, moći poistovjetiti s problemima likova i problematikom vremena. Kipo je i dalje novinar, taman da, uspoređujući današnje doba i ono u seriji kojem novinari, primijeti slijedeće: »Imam dojam da su sve promjene prije 80-tih i tijekom 80-tih imale neku težinu i da je to bila nekakva glavna točka razgovora. To je nešto čime su se svi bavili, sa svih strana. Promjene su mijenjale društvo. Danas nikakve promjene ne rade nikakvu promjenu.«

– Glumi ga Denis Ahmetašević iz Soul fingersa, koji je sam rekao da nije od srednje škole obrijao brkove i bradu, ali mu se toliko dopala ideja da bude Kirk Douglasa da smo ga uspjeli nagovoriti da se obrije. Stvarna je to anegdota, stvarno su mu ćevape naplatili 100 dolara porciju, pa je pukla bruka zbog koje su Sarajlije bojkotirali restoran Una. A u istoj sceni Elvis J. Kurtović glumi agenta naše, domaće tajne službe, koji riješi taj račun – priča Kulenović.

z1804k23

Snima se 12 sati dnevno

Inače, u toj sarajevskoj epizodi Žungul pokušava doći do Katarine Witt, a Kipo završava kao gostujući bubnjar »Zabranjenog pušenja«. Ima u novoj sezoni i dizanje muškaraca u rezervu, taman da Jagodin Jura padne u popriličnu depresiju, pa čuvene košarkaške utakmice Šibenka-Bosna i Cibona-Zvezda, pa aerobik s Milenom Dravić, baš kao i onaj s Vesnom Mimicom, a bome tu je i Stipe Šuvar u, kaže Kulenović, fantastičnoj izvedbi Stipe Šuvara.

z1804k28

Elem, snimanje treće sezone je počelo. Radi se i više od 12 sati na dan. Prikazivanje na jesen. A jedino što je za sada neizvjesno je kad će završiti radovi na kipu kralja Tomislava da se, sukladno scenariju, Kipo za jednog pijanstva na kip popne. Bit će, nema sumnje, i to.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.