Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 6
Sutra: 6° 6° 6
21. siječnja 2019.
Gas do daske

Jackie Chan ne odustaje od akcijskih scena. Štoviše, snima ih bez kaskadera

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 7. travanj 2018. u 12:57 2018-04-07T12:57:00+02:00

 Unatoč svojih 64 godine, što je za akcijske junake »duboka starost«, Jackie ne odustaje od akcijskih filmova u kojima sve akcijske scene izvodi sam bez dublera i kaskadera 

Jackie Chan, uz Brucea Leeja jedini azijski svjetski poznati akcijski junak, je akcijski junak posve drukčiji od drugih. Uz akciju nudi i komiku. Njegova zbunjenost, strah, nesigurnost, želja za bijegom i želja da izbjegne bilo kakav sukob i borbu su legendarni. No takav je sve dok se ne odluči suprostaviti se, naravno uvijek prije braneći slabije nego sebe. Od vremena Bruce Leeja nije bilo vještijeg i domišljatijeg akcijskog junaka i majstora borilačkih sportova na svjetskom filmu od Jackie Chana. Akcijske scene i borilačke vještine koje pokazuje u svojim filmovima su spektakularne, vrlo originalne, savršeno koreografirane, s domišljatošću i virtuoznošću izvedbe koja zapanjuje i ostavlja bez daha. A njegova zbunjenost i nesigurnost pred opasnošću ga čine jako, jako dragim filmskim gledateljima jer takav izgleda kao jedan od nas prosječnih ljudi. Nije ni čudo da je mnogim ljudima jedan od najomiljenijih filmskih glumaca. U usporedbi s njim ostali filmski akcijski junaci sa svojim nabildanim mišićima i totalnom sigurnošću u sebe jednostavno su smiješni. Jer pravi junaci nisu kao Arnold i Sylvester već su pravi junaci oni koji unatoč strahu »protiv svoje volje« postaju junaci i spašavaju sebe i ostale.

Da sve bude u stilu Jackie često izjavljuje kako se boji puno toga u životu: od injekcija do svoje supruge. U svojim filmskim borbama JackieChan za razliku od ostalih akcijskih junaka koristi sve i svašta, što god mu se nađe pod rukom, improvizirajući borbe upotrebom svakodnevnih stvari poput recimo stolica i stolova. JackieChan se, ne zna se zašto, nikad ne ljubi na filmu. Iznimku je napravio tek 2003. godine u jednom manje poznatom filmu i to nakon 31 godine glume i više od stotinu i pedeset snimljenih filmova. O privatnom i ljubavnom životu Jackiea Chana ne zna se doslovno ništa osim da mu se supruga, također glumica, s kojom je u braku od 1982. godine zove Lin Feng-Jiao i da imaju jedno dijete.

JackieChan je pred dvije godine dobio i počasnog Oscara za doprinos filmskoj umjetnosti. Na Forbesovoj listi najplaćenijih glumaca u 2016. JackieChan je na drugom mjestu sa šezdeset i jednim milijunom zarađenih dolara. Prvi je Dwayne Johnson, a nakon njega i Jackiea Chana slijede Matt Damon, Tom Cruise, Johnny Depp, Ben Affleck i Robert Downey Jr. Korektnosti radi treba ipak napomenuti da je JackieChan najveći dio svoje zarade uprihodio je na kineskom tržištu.

Unatoč svojih 64 godine, što je za akcijske junake »duboka starost«, Jackie ne odustaje od akcijskih filmova u kojima sve akcijske scene izvodi sam bez dublera i kaskadera. No sve više se ipak okreće dramskim ulogama. Posljednji film u kojem smo gledali Jackie Chana u našim kino dvoranama bio je nedavno film »Stranac« u kojem je glumio uz Piercea Brosnana. U tom filmu Jackie glumi skromnog vlasnika restorana u Londonu, čija davno zakopana prošlost eruptira osvetom kada njegova jedina voljena osoba, kći tinejdžerica, pogiba u bezumnom terorističkom napadu. Preokret od akcijske zvijezde do dramskog glumca pokazuje nam drugu, dosad nepoznatu stranu Jackiea Chana. JackieChan je nadaleko poznat po svojim eksplozivnim scenama borilačkih vještina pa je za njega bio veliki izazov glumiti mirnog Quana.

JackieChan snimao je i u Hrvatskoj i kako sam kaže na snimanju filma »Božji oklop« u Zagrebu skoro je poginuo kad je tijekom snimanja jedne akcijske scene pao je sa stabla i udario glavom u zid. Film »Božji oklop« u kinima je igrao 1986. godine, a među lokacijama na kojima je sniman bili su Zagreb u Hrvatskoj te Postojna u Sloveniji. Film je vjerojatno najpoznatiji po petminutoj sceni jurnjave koja je snimana na Dolcu, Mirogoju, Gornjem Gradu te Prisavlju.

Jackie Chan nije samo glumac već i redatelj, producent, koreograf, kaskader i snimatelj. Malo tko može reći da je gledao neki kung-fu film, a da nije nekako »nabasao« i na djela Jackieja Chana. JackieChan je rođen 7. travnja 1954. godine u Hong Kongu. Chanov otac bio je kuhar, a majka spremačica. Roditelji su ga od malena upisali u sportsku školu gdje je učio i trenirao cijelo jedno desetljeće. Tada je zajedno s hongkonškim glumcima, Sammom Hungom i Yuenom Biaoom, postavio temelje na osnovu kojih je izgradio svoju karijeru. Osim kung fua, Chan je tada naučio i karate, judo i taekwondo. Njegovo prvo pojavljivanje na filmu dogodilo se dok je još bio dijete od pet godina. Prva prava uloga bila je u filmu »Big and Little Wong Tin Bar« iz 1962. godine. Tako se nastavila njegova karijera sve dok nije napunio sedamnaest godina kada je dobio kaskaderske uloge u filmovima Brucea Leeja »Zmajeva šaka« i »U zmajevom gnijezdu« pod imenom Chan Yuen Lung. Početkom 1978. godine u Hong Kongu snimio je svoj prvi film u kojem ima glavnu ulogu, film »Zmija u sjeni orla«. Ostalo je, kako se već kaže u ovakvim prilikama, povijest.

Jackie Chan je najpoznatiji po trilogiji »Gas do daske«, »četverologiji« »Policijska priča« i filmovima »Karate Kid« i »Šangajsko podne«. U pripremi su, po dobrom starom holivudskom receptu »dok ide ide« i njihovi nastavci.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka