Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4
Sutra: 8° 8° 4
10. prosinca 2018.
Proglašeni pobjednici

FESTIVAL MEDITERANSKOG FILMA SPLIT: Najboljim film dokumentarac »Zadnji u Alepu«

Ilustracija: Zadnji u Alepu
Ilustracija: Zadnji u Alepu
Autor:
Objavljeno: 18. lipanj 2017. u 0:28 2017-06-18T00:28:18+02:00

Festival je trajao ukupno deset dana, održavao se na tri gradske lokacije i to u Ljetnom kinu Bačvice, Kinoteci Zlatna vrata i Kinu Tesla gdje se prikazalo 85 filmova iz 26 zemalja, a neki od njih su imali regionalne i hrvatske premijere.

SPLIT – Dansko-sirijski dokumentarac »Zadnji u Alepu« redatelja Ferasa Fayyada, u subotu navečer je proglašen najboljim dugometražnim filmom glasovima publike na 10. Festivalu mediteranskog filma Split (FMFS) u Ljetnom kinu »Bačvice«, dok je najboljim hrvatskim kratkometražnim filmom žiri proglasio »Po čovika«, redateljice Kristine Kumrić.

Pobjednički film prikazuje priče dobrovoljaca iz Bijelih kaciga, svakodnevni život, stradanja i borbe na ulicama tog sirijskog grada. Nakon splitske premijere na FMFS-u dokumentarac »Zadnji u Alepu« kreće, u distribuciji Restarta, u hrvatska kina.

Međunarodni žiri u kojem su bile predstavnice prijateljskih festivala Irske, Islanda i Cipra, u konkurenciji »Ješke« među 16 kratkometražnih filmova najboljim su proglasili film redateljice Kristine Kumrić »Po čovika«.

Nagradu od 10 tisuća kuna u njeno je ime preuzela scenaristica Maja Hrgović. U obrazloženju žirija se navodi da su smatrali važnim izabrati film koji je, tehnički gledano, produciran na visokoj razini, ali isto tako i film koji dobro predstavlja Hrvate i njihova životna putovanja.

»Zbog toga proglašavamo 'Po čovika' dobitnikom nagrade 'Ješka' za najbolji hrvatski kratkometražni film«, navodi se u obrazloženju žirija, koji je istaknuo i »Ježevu kuću« kao ‘prekrasno napravljen animirani film«.

Po ocjenama publike Festivala mediteranskog filma Split najboljim hrvatskim kratkometražnim filmom proglašena je »Ježeva kuća« redateljice Eve Cvijanović.

U konkurenciji međunarodnih kratkih filmova pobjedu je odnio španjolski »Timecode« Juanja Giméneza a Pene s kojim je bio nominiran i za Oscara.

Publika je po prvi put izabrala najbolji film u kategoriji srednjeg metra, te je najbolje ocijenjen dokumentarac Lane Šarić »Živjeti, ploviti«.

Odmah nakon proglašenja pobjednika premijerno je prikazan norveški film »S balkona« čime je započela nova sezona projekta »Kino Mediteran«. Osim u Ljetnom kinu »Bačvice« isti film se gledao i u Komiži, te Imotskom.

Festival je trajao ukupno deset dana, održavao se na tri gradske lokacije i to u Ljetnom kinu Bačvice, Kinoteci Zlatna vrata i Kinu Tesla gdje se prikazalo 85 filmova iz 26 zemalja, a neki od njih su imali regionalne i hrvatske premijere.

Osim filmova publika je mogla sudjelovati i u Pitching forumu, radionici koja je bila namijenjena redateljima i scenaristima kojima su bile ponuđene smjernice o najučinkovitijim načinima pripreme i prezentacije vlastitog projekta stručnoj javnosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka