Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.

PROMO "Let's make it green": Od 12. do 14. prosinca drugi Zeleni filmski festival

"Let's make it green": Od 12. do 14. prosinca drugi Zeleni filmski festival
"Let's make it green": Od 12. do 14. prosinca drugi Zeleni filmski festival
Objavljeno: 7. prosinac 2016. u 23:59 2016-12-07T23:59:00+01:00

Udruga Ekološko socijalni forum u Rijeci, u periodu od 12. – 14.12. 2016. godine organizira 2. Zeleni filmski festival koji ima za cilj  promovirati održivi razvoj i sve one ideje i vrijednosti koje potiču zaštitu prirode uz čim snažniji socijalni angažman. Držimo da su filmski festivali jedan od najatraktivnijih načina za privlačenjem interesa šire javnosti, a time želimo još jedanput skrenuti pažnju na probleme očuvanja prirode, socijalne pravde i razvoja demokracije.

Ekološko socijalni forum je neprofitna udruga građana koja ima misiju i viziju  promovirati „zelene“ teme, ideje i projekte te informirati i educirati  širu javnost o važnosti „zelenog“ načina života te  uz Zeleni filmski festival radi i na ostalim projektima kao što su Green Life – web portal posvećen „zelenim temama“, Zeleni radio, projektu „Zeleni film i u vašoj školi“,  „Adriatic Defender“ – program očuvanja Jadrana za mlade iz  Hrvatskoj i EU,  Zeleni centar – ZEC – Centar zelenih ideja (Zelena knjižnica ) te Zeleni taxi.

Zeleni filmski festival je festival filmova koje se vežu uz zeleni način života. Filmovi govore o temama kao što su održivi razvoj, zaštita okoliša, zdrava hrana, obnovljivi izvori energije, klimatske promjene, ljubav prema  životinjama i očuvanje ugroženih životinjskih vrsta, bio - raznolikost, problem pitke vode, zaštita oceana i problem kiselosti morskih voda, zbrinjavanje otpada i recikliranje,  duhovnost,  globalno zagrijavanje,  ekološki aktivizam, koncepti zelenih gradova i urbanih sredina, i sl.

Jednako važan dio Zelenog filmskog programa su i predavanja, radionice, paneli, diskusije i ostali oblici edukacije javnosti koji se provode u suradnji s institucijama, ustanovama, udrugama i pojedincima koji se tematski nadovezuju na sadržaj Zelenog filmskog festivala.

Na programu  ovogodišnjeg, 2. Zelenog filmskog festivala  je 11 vrhunskih dugometražnih dokumentarnih filmova “zelenog” predznaka te jedan animirani film. Posjetitelji 2. ZEFF – a će tako moći pogledati film “Utrka s izumiranjem” koji govori o sve više znakova koji nagovješćuju da se približavamo  6. izumiranju u povijesti planete Zemlja te također govori o razbijanju krijumčarskih lanaca trgovine rijetkim i zaštićenim životinjskim vrstama. “Sjeme vremena”  opisuje stvaranje banke sjemena koja se nalazi u Norveškoj te pokušaje da se očuva bio – raznolikost poljoprivrednih kultura. “Reciklirani orkestar” spaja socijalu i gospodarenje otpadom te opisuje skoro nevjerojatan put djece ljudi, koji prebiru po deponijima, do koncertnih dvorana i pozornica širom svijeta. “Rijeka koja mijenja smjer” opisuje probleme stanovnike Kambođe, čiji životi se nalaze pod udarom globalizacije i klimatskih promjena. “Elemental” nas vodi u Indiju i nastojanja da se očuva rijeka Ganges, prati pokušaje indijanske aktivistice da spriječi izgradnju naftovoda Keystone XL za transport nafte iz Alberte do rafinerija u Americi te govori o naučniku koji rješenje  globalnog zatopljenja želi riješiti inspiracijama iz prirode. “Happy” nudi odgovore na to što čovjeka stvarno čini sretnim, a “(R)evolucija pokušava dati globalni prikaz posljedica globalnog zatopljenja te nas vodi do koraljnih grebena  kojih gotovo više nema, klimatskih konferencija UN-a pa sve do razreda osmoškolaca koji su natjerali političare na promjene. “Samo to pojedi” otvara problem bacanja jestive hrane o čemu se sve više priča i u Hrvatskoj, a “Pod naponom” je njemački dokumentarac o sadašnjem energetskom stanju i pokušajima da “zelena energija” prevlada u svijetu. “Iznad svega drugog” je gotovo epska priča o “ljudima koji su sjeli na drveće” i zaustavili emhanizaciju koja krči put naftovodu koji treba transportirati najprljaviju vrst nafte, dok “Pasivna pasija” opisuje američke pokušaje da su u izgradnji pasivnih zgrada približe Europi.  “Konferencija životinja” je animirani film koji otvara teme klimatskih promjena, suša, poplava, topljenja ledenjaka i nestanka tradicionalnih staništa na način koji je razumljiv najmlađim populacijama.

Maskota festivala je „zeleni morski konjić“, a moto festivala let's make it green“.

Učešće u  popratnom dijelu programa uzeti će Javna ustanova Priroda, Prirodoslovni muzej Rijeka, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Regionalna energetska agencija REA, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, Speolološko društvo Zagreb te drugi subjekti.

Pokrovitelji festivala su Primorsko goranska županija, Erste Banka, Metis, Mozaik knjiga, Cammeo , a Medijski pokrovitelji  Novi list, Kanal RI, Totalni FM, Burza,  Zeleni radio, Green Life, Agroklub,

zeff-dulje

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.