Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
25. siječnja 2020.
ROĐENDAN - A1 (ex VIPnet) proslavio obljetnicu postojanja

A1 obilježio 20 godina rada u Hrvatskoj

»Otkako smo zakoračili na hrvatsko tržište, kontinuirano ulažemo u inovacije i najmodernije tehnologije Tomislav Makar
»Otkako smo zakoračili na hrvatsko tržište, kontinuirano ulažemo u inovacije i najmodernije tehnologije Tomislav Makar
Objavljeno: 9. srpanj 2019. u 9:16 2019-07-09T09:16:43+02:00

Rođendanski poklon stigao iz P3 - mjerenje je potvrdilo da  A1 ima najbolju mobilnu mrežu i najbrži download u fiksnoj mreži

Kako brzo prolaze godine, reći će mnogi koji se još sijećaju kada je počeo s radom tadašnji VIPnet, odnosno današnji A1, u srpnju 1999. godine. Početkom srpnja A1 Hrvatska obilježava 20 godina poslovanja na domaćem tržištu, a kao vrhunac inovativnosti i ulaganja tijekom svih tih godina, predstavili su rezultate neovisnog međunarodnog istraživanja P3, prema kojem su osvojili certifikat P3 Best in Test za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj. Osim toga, A1 Hrvatska je prepoznata kao pružatelj najbolje konvergentne usluge u Hrvatskoj. S najboljom mobilnom mrežom i fiksnom mrežom s najvećim brzinama preuzimanja sadržaja s interneta i minimalnom latencijom.
Istraživanje je provedeno u najvećim gradovima i naseljima, prometnicama te prikupljanjem podataka o kvaliteti usluge kod samih korisnika diljem Hrvatske. Mjerenjem glavnih parametara važnih za korisnike poput govorne usluge, kvalitete pristupa web stranicama, YouTube streaming servisa i preuzimanja sadržaja, A1 Hrvatska zabilježila je ukupno najbolji rezultat i time šesti put osvojila certifikat za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj. To potvrđuje kako privatni i poslovni korisnici u A1 mobilnoj mreži mogu bezbrižno uživati u superiornoj kvaliteti mobilne mreže.

3691460

LTE Advanced Pro

- Otkako smo zakoračili na hrvatsko tržište, kontinuirano ulažemo u inovacije i najmodernije tehnologije kako bismo podržali najbolje korisničko iskustvo. To potvrđuju rezultati istraživanja agencije Prizma CPI s kraja prošle godine prema kojemu su korisnici A1 najzadovoljniji kvalitetom mreže, kao i najnovije P3 istraživanje na razini cijele Hrvatske. Kontinuirano investiramo u razvoj mobilne mreže, a jedna od posljednjih je implementacija LTE Advanced Pro funkcionalnosti čime smo povećali kapacitete i omogućili mobilno surfanje do 1.35 Gbit/s na 4G mreži. Time smo već uoči samog početka turističke sezone osigurali maksimalan kapacitet na najopterećenijim lokacijama u kontinentalnom dijelu Hrvatske te brojnim turističkim mjestima, poručio je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska, koji se osvrnuo se i na rezultate P3 analize fiksne mreže.
- U ovom rođendanskom trenutku, osim najbolje mobilne, ponosni smo pružatelj i najbrže fiksne mreže u Hrvatskoj. Bilježimo najveću brzinu preuzimanja podataka s interneta i najbolje vrijeme odaziva za aplikacije koje su osjetljive na kašnjenje, čime smo prvi izbor ljubitelja gaminga, eSporta i virtualne stvarnosti, kaže Makar.

NB IoT mreža

Mobilnom A1 mrežom pokriveno je 99% populacije, od čega je 98% pokrivenost 4G mrežom. Naprednim se tehnologijama u 4G Advanced Pro mreži postižu brzine do 1,35 Gbps. A1 Hrvatska je prvi i jedini pružatelj nacionalne pokrivenosti NB IoT mrežom koja omogućava velikom broju uređaja slanje potrebnih informacija s lokacija gdje standardni mobilni signal nema prodornost.
Kada je u pitanju fiksna mrežna, A1 Hrvatska raspolaže s ukupno 13.000 kilometara gradske i međugradske optičke mreže te pokriva 530.000 kućanstva u više od 50 gradova super-brzim internetom do 500 Mbps u komercijalnoj upotrebi.
Od osnutka A1 Hrvatska je na domaće tržište donijela brojne inovacije. Svojim je ulaganjima značajno pridonijela razvoju i napretku telekomunikacijskog tržišta. Prvi su uveli mobilnu uslugu na bonove, plaćanje parkinga SMS porukom te međunarodni video poziv. Kupnjom B.neta 2011. godine, tvrtka je iz mobilnog prerasla u konvergentnog operatora koji nudi i fiksnu telefoniju, širokopojasni pristup internetu te televizijske usluge, što je tada predstavljalo najveću akviziciju na hrvatskom telekomunikacijskom tržištu. Danas je A1 pružatelj premium sadržaja uz vrhunsku dramsku produkciju koju nude programi HBO i BBC First, kao i ekskluzivnog sportskog sadržaja UEFA Liga prvaka na Planet Sportu.

3691458

Jiri Dvorjačansky, predsjednik Uprave A1 Hrvatska

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.