Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Estetska medicina

Jesen na koži, osvježavajuća i sjajna

Foto/Shutterstock
Foto/Shutterstock
Autor:
Objavljeno: 14. listopad 2014. u 14:01 2014-10-14T14:01:00+02:00

Nakon svakog, pa i najmanje sunčanog ljeta, koži treba pomoć za smanjenje oštećenja i regeneraciju

 

Sunce je izvor života, djeluje odlično na organizam i akumulaciju dobre energije te vitamina D3. No, i kad je ljeto poput proteklog, naizgled bez puno sunca, ono na koži ostavlja trag. Stoga je vrijeme za oporavak kože. Čak i ispod oblaka UVA - ultraljubičaste zrake A najduže su valne duljine i prodiru u najdublji sloj kože, dermis. UVB zrake dopiru do površinskih slojeva kože, epidermisa. One uzrokoju opekline od sunca, alergije na sunce te kožne tumore. Npr. postoji jasan omjer izmedju oštećenja kože suncem i razvoja melanoma. Ultraljubičaste C zrake su najštetnije, ali ih gotovo u cijelosti apsorbira ozonski omotač. Infracrvene zrake su ustvari sunčeva toplina i negativno utječu na elastin, kolagen te imuni sustav naše kože. Osim učinaka sunca, moguće su i alergije na sredstva protiv sunčanja.

Hidratacija i njega iznutra

Uvijek vrijedi pravilo da se čak i nakon kupanja u bazenu koža lica i tijela obavezno ispire kako bismo je hidratizirali, običnom ili mineralima obogaćenom vodom.Voda uvijek ima i detoksifikacijski učinak. Potom, razmišljajmo i što jedemo jer tijelo i koža "pamte". Trebalo bi reducirati ugljikohidrate jer oni vode neuravnoteženom glikemičnom indeksu, a to pridonosi preuranjenom starenju.Voće i povrće te hrana pripremljena na pari uz zdrave masnoće iz ribe, sjemenki i orašastih plodova su dobar izbor. Provjeravajte sami stanje kože.

Taman ten i mrlje

Madeži koji su promijenili oblik i/ili veličinu te svrbe ili krvare, važan su znak za uzbunu. Koža oštećena suncem producira taman ten koji nije ništa drugo nego pigment melanin, produkt potkožnih stanica koje se hiperpigmentacijom u stvari brane od sunčevih zraka.No, nakon preplanulosti nerijetko, kad se ljetna boja počne gubiti, imamo mrlje po koži – melazme kao rezultat nejednolike produkcije melanina.To je samo dokaz više vidno oštećene kože.

Hijaluron i matične stanice izvor mladosti

Koža se ipak najbolje regenerira i njeguje iznutra. A tu su važni terapijska primjena potkožnih punjača na bazi hijaluronske kiseline kao mesoterapija te suplementi ili dodaci hrani na bazi vitamina A, C i E, kao i promotori matičnih stanica – antioksidanta kao što su Q10, zeleni čaj, te preparati na bazicrnoga vina. I hijaluron i matične stanice su izvor života i mladosti.

Kako koži pomoći i osvježiti je? 

Odljuštenje

Najprije nam treba kvalitetna eksfolijacija kože tijela i lica. Koža tijela, dok je ono mlado i vitalno, ima 30-40 tisuća stanica koje se izmjenjuju u samo jednoj minuti. Jedne bivaju odbačene kao stare, a druge, nove, ih zamjenjuju. S godinama koži je potrebna "pomoć"u procesu regeneracije, obnove. Cilj eksfolijacije jest poboljšanje teksture kože, učiniti je više glatkom, zdravijom i sjajnijom, ali opet ne pretjerivati nego potpomoći regeneraciju kože iritiranjem icrvenilom. Eksfolijacija se može izvoditi dnevno vrlo blagim abrazivnim sredstvima, ali moja preporuka je činiti to jednom ili dvaput tjedno na licu, dok tijelo možemo podvrgnuti eksfolijaciji i do triput tjedno.

Zaštita protiv sunca cijele godine

Važno je zapamtiti, iako koristimo kreme s prirodnim izbjeljivačima, kao što su primjerice one na bazi vitamina C, da primjena krema sa SPF i UV faktorima treba postati dio dnevne rutine. Te se kreme nanose prve, u tankomsloju, i to uvijek, bez obzira je li ljeto ili zima. Sunčane zrake su u svako godišnje doba opasne za epidermis i dermis.

Izbjeljivanje i pilinzi

Napredne metode eksfolijacije kože su profesionalni pilinzi, mikrodermoabrazija te laseri.To moramo prepustiti profesionalcima. Kemijski pilinzi, kao i laseri, otklanjaju suncem ostećen površinski sloj kože. Time se potiče formiranje novog kolagena te omogućava otklanjanje znakova starenja kao što su manje bore i mrlje od sunca. Probajte i LED lampe koje možete nabaviti i za kućnu upotrebu, a mogu pomoći koži oštećenoj suncem. Dobro je koristiti i kreme na bazi vitamina C ili ekstrakta limuna zbog ujednačavnja tona kože izlagane suncu. Hidrokinoni su česti u preparatima i kremama za izbjeljivanje kože i smanjenje melazmi te hiperpigmentacije, ali s tim preparatima treba biti na oprezu zbog njihove potencijalne toksičnosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.