Prilika za umjetnike i kulturnjake

Želite biti dio programa Rijeka EPK? Objavljen poziv za dodatne projekte, evo što se traži

Jasmin Đečević

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Na javni poziv mogu se javiti izložbe, predstave, festivali, koncerti, filmski program, instalacije, akcije, događanja i manifestacije, a potpora se može ostvariti u dvije kategorije; sufinanciranje i obilježavanje



RIJEKA Umjetnici i kulturnjaci koji žele svojim radom biti dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture mogu se do 11. travnja 2019. javiti na netom raspisani natječaj kojim se traže programi koji će obogatiti riječki EPK, a na raspolaganju je proračun od 1,5 milijuna kuna.


Na javni poziv mogu se javiti izložbe, predstave, festivali, koncerti, filmski program, instalacije, akcije, događanja i manifestacije, a potpora se može ostvariti u dvije kategorije; sufinanciranje i obilježavanje.


Sufinanciranje mogu ostvariti samo programi posebno oblikovani za program Europske prijestolnice kulture, kao što su nove manifestacije i festivali, predstavljanja novih umjetnički produkcija ili radova, a sredstva će se dodjeljivati u rasponu od 20.000 do 200.000 kuna, s obzirom na opseg, kompleksnost i produkcijsku zahtjevnost programa. 




U kategoriji obilježavanje otvara se mogućnost korištenje brenda »Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture« za odabrane programe, odnosno uključivanja u službeni kulturni i umjetnički program EPK, za programe koji ne trebaju dodatnu financijsku potporu.


Dakle, u ovoj kategoriji se ne daje novac, već imidž i vidljivost.Prema riječima direktorice Rijeka 2020 Emine Višnić, kroz ovaj se poziv htjelo omogućiti sudjelovanje u projektu različitim društvenim akterima, ne samo kulturnim institucijama.


– Mogu se javiti i škole i samostalni umjetnici, obrtnici, poduzeća u kreativnim industrijama i drugi. Želja nam je dobiti još odličnih programa, ali treba istaknuti da ovo nije poziv za prve ideje nego očekujemo zaokružene projekte koje predlagatelji mogu sami i realizirati. Također, vodit će se računa kako se prijavljeni projekti uklapaju u pojedine programske pravce odnosno ukupni program EPK-a – objasnila je Višnić.


Što se tiče kategorije »obilježavanje« to je, rekla je direktorica Rijeke 2020, uobičajena praksa u većini EPK-ova.


– Postoje projekti koji su puna produkcije institucije koja vodi EPK, postoje koprodukcije i sufinanciranja te u trećoj kategoriji su ti »obilježeni« programi koji imaju zatvorenu financijsku konstrukcija, ali žele biti dio službenog programa, koristiti naš logo i slično – rekla je Višnić.Na pitanje koliko bi se programa moglo uključiti kroz ovaj poziv, kaže kako je to teško procijeniti.


– Sama brojna nam nije toliko bitna, koliko nam je bitna kvaliteta programa. Ako ne bude dovoljno kvalitetnih programa, nećemo »na silu« trošiti tih 1,5 milijuna kuna. Imamo u Rijeci 2020 projekte ne čekanju, ali smo ciljano htjeli vidjeti možemo li dobiti još dobrih programa izvana – ističe Višnić.


Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva, najavila je novi ciklus kampanje »Uključi se«, koji će biti objavljen sredinom godine, a kroz koji će se tražiti još jedna »runda« ideja od strane samih građana za projekte Civilnih inicijativa i Zelenog vala.


 Svi detalji o Javnom pozivu za predlaganje dodatnih programa unutar riječkog EPK-a mogu se saznati na www.rijeka2020.eu, a treba istaknuti kako će se i same prijave odvijati preko navedene stranice.