Feministička ikona

Zaboravljeni glas Fride Kahlo: Pronađena snimka recitacije meksičke umjetnice

P. N.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Pavel Granados, direktor nacionalne glazbene biblioteke Fonoteca, rekao je da je snimka, koja je pronađena u siječnju, iz pilot programa poznatog meksičkog voditelja Alvara Galveza y Fuentesa, koji datira iz 1953. ili 1954., neposredno prije Diegove smrti u dobi od 47 godina zbog gangrene i depresije



MEXICO CITY – Malo meksičkih ikona uživalo je veće priznanje od slikarice Fride Kahlo. Samo joj se glas činio osuđenim na zaborav.


Činilo se tako do srijede, kada je Nacionalna glazbena knjižnica Meksika objavila radio snimku, očigledno snimajući umjetnicu dok je recitirala fragmente “Portreta Diega”, teksta koji je napisala 1949. godine o svom suprugu, slikaru Diegu Riveri.


Meksička vlada najavila je otkriće s oprezom, rekavši da studije sugeriraju da je na snimci Fridin glas, ali su priznali da nisu u mogućnosti to potvrditi, prenosi Reuters.




“To je nalaz koji ima mnogo elemenata koji se mogu identificirati kao vjerojatni glas Fride Kahlo, ali to nije 100 posto sigurno”, rekla je ministrica kulture Alejandra Frausto.


Kahlo, koja je dugo vremena provela u krevetu nakon prometne nesreće u mladosti, naslikala  je oko 200 slika, skica i crteža, uglavnom autoportreta, u kojima je svoju nesreću pretvorila u djela odvažnih boja i simboličke snage.


Međunarodnu slavu postigla je nakon svoje smrti 1954. godine, a nakon 1970-ih godina postala je feministička ikona.


Pavel Granados, direktor nacionalne glazbene biblioteke Fonoteca, rekao je da je snimka, koja je pronađena u siječnju, iz pilot programa poznatog meksičkog voditelja Alvara Galveza y Fuentesa, koji datira iz 1953. ili 1954., neposredno prije Diegove smrti u dobi od 47 godina zbog gangrene i depresije.


U snimci, koja traje manje od dvije minute, mladenački, prodorno jasan glas, prepun energije, kaže za Riveru: “On je veliki dječak, nenadmašan, prijateljskog lica i tužnog pogleda. Njegove ispupčene, tamne, vrlo inteligentne i velike oči teško je zadržati, zbog otečenih kapaka koji strše poput žabe.


Granados je rekao da je snimku podijelio s ljudima upoznatim s meksičkom umjetnicom i da su rezultati bili mješoviti. Neki su prepoznali Fridin glas, ali drugi su bili sumnjičavi.


Istraga će se nastaviti, a Granados kaže: “Fridin glas bio je velika enigma … (Bila je) stalna potraga od početka Fonotece.”