Predstavljen projekt

Višnić: Projekt Rijeka 2020 – EPK razvija se dobro i intenzivno

Hina

Emina Višnić / Snimio Marko GRACIN

Emina Višnić / Snimio Marko GRACIN

Projekt Rijeka 2020 – EPK obuhvaća profiliranu umjetničku strategiju sa sedam međuovisnih i neprekidnih struja ili programskih pravaca, koji mogu rasti i prilagođavati se. To su programski pravci 27 susjedstava, Doba moći, Dopolavoro, Dječja kuća, Kuhinja, Lungomare i Slatko i slano. Svaki programski pravac vodi suradnja između dviju ili više kulturnih institucija ili neovisnih umjetničkih organizacija



RIJEKA Projekt Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture u pripremnoj je fazi, ali se dobro i intenzivno razvija, kazala je u utorak direktorica Tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić tijekom obilaska, u kojemu su novinarima predstavljeni projekt i prostori u kojima se on priprema te u kojima će se ostvarivati.


Projekt Rijeka 2020 – EPK obuhvaća profiliranu umjetničku strategiju sa sedam međuovisnih i neprekidnih struja ili programskih pravaca, koji mogu rasti i prilagođavati se.


To su programski pravci 27 susjedstava, Doba moći, Dopolavoro, Dječja kuća, Kuhinja, Lungomare i Slatko i slano. Svaki programski pravac vodi suradnja između dviju ili više kulturnih institucija ili neovisnih umjetničkih organizacija.




Emina Višnić kazala je da je projekt još u pripremnoj fazi, ali da ide dobro i intenzivno, da se radi punom parom. Pripremamo program, ali i pilot programe, kao što je ovogodišnje Ljeto prijestolnice, kazala je. Naglasila je da je riječ o projektu razvoja kulture umjetnosti, Rijeke, županije i Hrvatske, ali i platforma za razne razvojne projekte, one koje rade i one koje će drugi poduzimati.


Novinari su obišli zgradu HNK Ivana pl. Zajca, zatim sjedište tvrtke Rijeka 2020 na Delti, u bivšoj tvornici, te novi riječki kulturni kvart, tj. kompleks Benčić, u kojemu se nalaze novouređeni Muzej za modernu i suvremenu umjetnost te bivšu upravna zgrada negdašnje Šećerane, koja će postati novo sjedište Muzeja grada Rijeke.


Višnić je kazala da je Rijeka 2020 jučer sklopila ugovor s novom udrugom Poslovni klub PartneRI, koja okuplja poduzetnike Rijeke i Primorsko-goranske županije. Poslovni klub PartneRI zamišljen je kao zajednica donatora koja će doprinijeti razvoju kulture u županiji financirajući odabrane programe Rijeke 2020 – EPK.


Njegov je dugoročni cilj potaknuti filantropsko ulaganje u projekte u kulturi te razvijati platformu za razvoj partnerskog odnosa između poslovnog i kulturnog sektora. Kako je kazala, udruga će i nakon projekta davati potporu za projekte i programe iz zajednice i za zajednicu, što je veliki pomak u slici hrvatske kulture i kulturne politike. Ponosimo se i velikom brojem partnera s kojima surađujemo, nastavila je navodeći da su strateški partneri Sveučilište u Rijeci, turističke zajednice, Grad Rijeka, županija i Vlada, osobito Ministarstvo kulture te da će se uskoro pridružiti i Ministarstvo turizma. Naš program i sve naše aktivnosti nastaju kroz veliku mrežu partnera, kojih je sada već oko 300, od lokalnih, partnera iz drugih hrvatskih gradova, do međunarodnih, dodala je.


Višnić je rekla da je tvrtka Rijeka 2020 u zgradu na Delti uselila prije nekoliko mjeseci, da ta zgrada već ima povijest gradskog alternativnog prostora te da u njoj rade različiti sustanari, od Male scene HNK Ivana pl. Zajca, umjetničkih studija, planinara, do arhitekata i drugih.


Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević rekao je da do 2019. ne može obznaniti cijeli program u sklopu Rijeka 2020, kazavši da je za kazalište ključan programski pravac Doba moći, u sklopu kojega će biti priređeno četiri do pet premijera u koprodukciji s najznačajnim europskih partnerima i festivalima.


Glazbeno scenski program ugostit će poznate orkestre iz Europe i svijeta, a središnji događaj će biti izvedba Wagnerove opere Tristan i Izolda. Veliki gradski spektakl, koji će se izvoditi na vlaku koji prolazi gradom, pripremit će, prema dramskom tekstu Gorana Stefanovskog, Oliver Frljić, a priprema se i niz manjih projekata, rekao je.


Pročelnik gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar predstavio je bivšu zgradu Šećerane, kazavši da će se njena obnova, zajedno s brodom Galeb te Dječjom kućom i knjižnicom sufinancirati s gotovo 19 milijuna eura iz europskih fondova. Strategija nam je da se probamo razviti kroz EPK i europske fondove, dobro je krenulo i nadamo se da će se svi radovi završiti na vrijeme, kazao je.


Naveo je da se kreće u projekt na prostoru kompleksa Benčić, koji, uključujući zgradu Šećerane, javne površine, Dječju kuću i knjižnicu, stoji oko 250 milijuna kuna, od kojih je nešto manje od polovice iz europskih fondova.


Otvaranje Muzeja Grada Rijeke u bivšoj šećerani planira se u ožujku ili travnju 2020., u lipnju iste godine planira se otvaranje Dječje kuće, a otvaranje Gradske knjižnice u završnici projekta, u veljači 2021.


Po Šararovim riječima, Muzej Grada Rijeke tematizirat će razdoblje od izgradnje zgrade i industrijalizacije do 50-tih godina prošlog stoljeća, a na brodu Galeb, kao dijelu projekta, tematizirat će se jugoslavensko razdoblje do 90-tih. Na muzejskom postavu radi dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović.


O projektu Rijeka 2020 – EPK i govorili su još ravnatelj riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Slaven Tolj, koji je i umjetnički direktor Rijeke 2020, arhitekt Idris Turato te direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva Rijeka 2020. Irena Kregar Šegota.


Irena Kregar Šegota naglasila je da je projekt Rijeka 2020, i razvojni, ne samo umjetnički i kulturni projekt. Gradu će nakon projekta ostati jači kulturni sektor, nove manifestacije i festivali, nove strategije, inicijative, ojačani kulturni sektor, bolji imidž grada, jače uključivanje zajednice, kazala je.