Filmski festival u Amiensu

Vatroslav Mimica dobitnik nagrade za životno djelo

Hina

Nakon uručenja nagrade bit će prikazan njegov kratkometražni animirani film »Inspektor se vratio kući« te dugometražni »Događaj«, a u sklopu retrospektive prikazat će se još tri kratkometražna i tri dugometražna filma



ZAGREB – Hrvatski redatelj Vatroslav Mimica sutra će na Međunarodnom filmskom festivalu u francuskom gradu Amiensu primiti nagradu za životno djelo »Licorne d’honneur«, a u sklopu festivala bit će prikazana i retrospektiva njegovih filmova.


Nakon uručenja nagrade bit će prikazan njegov kratkometražni animirani film »Inspektor se vratio kući« te dugometražni »Događaj«, a u sklopu retrospektive prikazat će se još tri kratkometražna i tri dugometražna filma.


Na 32. međunarodnom filmskom festivalu u Amiensu, koji se održava od 16. do 24. studenoga bit će prikazana i retrospektiva hrvatskih filmskih klasika, a posebnim programom bit će predstavljeni i klasici Zagrebačke škole crtanog filma.




Francuska publika moći će pogledati film »Djevojka i hrast« Kreše Golika, »Ne okreći se sine« i »Samo ljudi« Branka Bauera, »H-8« Nikole Tanhofera, »Vlak bez voznog reda« Veljka Bulajića, »Rondo« Zvonimira Berkovića, »Slučajni život« Ante Peterlića, »Lisice« Krste Papića, »Okupacija u 26 slika« Lordana Zafranovića«, »Izgubljeni zavičaj« Ante Babaje te »Samo jednom se ljubi« Rajka Grlića.


Program je nastavak filmskoga dijela Festivala hrvatske kulture u Francuskoj »Croatie, la voici!« i ostvaren je u suradnji Francuske kinoteke, Međunarodnog filmskog festivala u Amiensu, Hrvatske kinoteke, Zagreb filma i Hrvatskog audiovizualnog centra.


U sklopu manifestacije objavljena je i knjiga o hrvatskoj kinematografiji s tekstovima hrvatskih i francuskih kritičara kao dio kolekcije La mémoire vivante (Živuće sjećanje).