Film Tanje Golić u Artu

»Slučajno« nakrcalo kino do zadnjeg mjesta

Vedrana Simičević

Novi igrani film mlade riječke redateljice pokazao se odličnim mamcem za riječke filmofile – pred Art kinom gužva nikad nije bila veća od one sinoćnje.



RIJEKA Ima li boljeg načina no početi novu, šestu već sezonu riječkog Art kina nego li krcatim, štoviše dva dana ranije rasprodanim gledalištem? Novi igrani film riječke redateljice Tanje Golić »Slučajno« pokazao se odličnim mamcem za riječke filmofile koji su sinoć došli pogledati kako izgleda filmska priča o dvoje ljudi koji se sreću nakon dugo godina i šetajući gradom koji ih je svojedobno spojio, u jedno poslijepodne pokušavaju sažeti svoju prošlost i sadašnjost, tražeći odgovor na pitanje jesu li uistinu sretni.


 Otvaranje nove filmofilske sezone u »Croatiji« upravo ovim srednjemetražnim uratkom prigodno funkcionira na više razina, ne samo zato jer su se u njemu prepoznala i neka riječka lica, već i zato jer je »Slučajno« reprezentativan produkt novog zamaha riječke filmske scene koji potporu dobiva i iz Grada Rijeke i iz Hrvatskog audiovizualnog centra – film je to riječke autorice, sniman na dojmljivim riječkim lokacijama u kojem je Grad na Rječini doslovno treći filmski lik. 

Glavne uloge u ovom prvenstveno dijaloškom filmu odigrali su Lana Barić i Krešimir Mikić, riječke je vizure kamerom impresivno zabilježio Hrvoje Franjić, montažu potpisuje Vladimir Gojun, glazbu Marko Kušpilić, a film je producirala Olinka Vištica iz »Hulahopa«.


Publika je sinoć imala priliku isprobati i novi digitalni projektor s kojim je Art kino zaplovilo u novu sezonu, kao jedno od prvih hrvatskih kinematografa u kojima je proveden nacionalni projekt digitalizacije. U to ime do Rijeke je jučer potegnuo i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar koji nije propustio publici ponoviti da se Rijeka polako ali sigurno pretvara u novi, ili možda točnije Zagrebu alternativni dostojni filmski centar Hrvatske. 




Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar podsjetio je pak da je zahvaljujući inicijativi Slobodanke Mišković, privremene ravnateljice Art kina »Croatia«, novi digitalni projektor nabavljen i uz pomoć dodatnih sredstava iz europskih fondova, a da cijela priča s digitalizacijom hrvatskih art kina nije baš tako jednostavna, pokazao je sinoć i odlični humoristični kratkometražni bonus film Predraga Ličine »Teleporter Zovko«. 


Iako su riječke filmske premijere tradicionalno dobro posjećene, sinoćnja gužva pred »Croatijom« nikad nije bila veća, a druženje ljubitelja sedme umjetnosti nastavilo se i nakon projekcije, kako to već dolikuje pozitivnoj atmosferi ove najmlađe riječke kulturne institucije.