Dobili veći prostor

Otvorena nova galerija riječkoga HDLUR-a

Nela Valerjev Ogurlić

Dugo nije bilo toliko posjetitelja na jednoj izložbi – umjetnici različitih generacija i publika došli su pogledati novi galerijski prostor od 150 četvornih metara, u kojem je priređena revijalna izložba kojoj se odazvalo 88 autora



RIJEKA » U nazočnosti brojnih posjetitelja otvorena je nova galerija Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka – Galerija »Juraj Klović« – koja je iz Ulice Matije Gupca gdje je djelovala od početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća, preselila na novu adresu u Verdijevoj ulici.


   Pripreme za otvaranje nove galerije, kako su istaknuli pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar i predsjednik HDLUR-a Damir Šegota, trajale su dvije godine, a rezultat su težnje da se unaprijedi galerijska infrastruktura Rijeke i pruži veći zamašnjak radu najbrojnije i najstarije strukovne udruge koja okuplja više od 200 likovnih umjetnika Rijeke i šire regije.


   – Ovaj prostor znači novi život HDLUR-a koji je davno prerastao gabarite male galerije u kojoj smo djelovali posljednjih četrdesetak godina. U to vrijeme Uduga je s 50-ak narasla na 230 članova, a zahvaljujući novom, veličanstvenom prostoru, pruža nam se mogućnost za novi iskorak i proširenje djelatnosti.


   Osim izložbenih programa koji je će i dalje ostati primarni, više ćemo raditi na edukaciji, kao i na interakciji različitih vidova umjetnosti, poput glazbe, performansa, teatra i likovne umjetnosti. Prostor je dovoljno velik da se u njemu mogu održavati čak i male komorne predstave – rekao je Damir Šegota.   

Besplatno 10 godina




Nova galerija ima površinu od 150 četvornih metara, a HDLU ju može besplatno koristiti idućih deset godina. Za svečano otvorenje priređena je revijalna izložba članova kojoj se odazvalo 88 autora, a svi nazočni bili su oduševljeni novim prostorom.


   – Po svim galerijskim kriterijima ovaj je izložbeni prostor upravo idealan i spontano ga proglašavam najboljim u Rijeci. Divno je što je Grad pokazao sluha za nas likovne umjetnike i nadam se da će lijenim riječkim likovnjacima to biti poticaj da konačno prorade. Bilo bi žalosno da ovako reprezentativan prostor i jedan dan zjapi prazan – kazao je Marin Stošić, uz pohvalu svima koji su podržali projekt otvaranja nove galerije i otvoreni kompliment Odjelu za kulturu.


   Zadovoljstvo novim prostorom iskazao je i Branko Lenić, bivši predsjednik HDLUR-a u tri mandata, kao i umjetnica Mirna Sišul koja je izrazila nadu da će nova galerija kod umjetnika pobuditi i veću želju za izlaganjem.   

Kritički o postavu


– Mali prostor bivše galerije, s vlažnim zidovima pod gljivicama nije baš mamio na izlaganje. Ovo je posve druga priča – lijep i dovoljno velik prostor na dobroj poziciji kakav nam je trebao i kojeg smo, mislim, dobili zasluženo.


   Na otvorenju galerije publici se obratio i gradonačelnik Vojko Obersnel, a događaj nije propustio ni ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Slaven Tolj koji se uz sve pohvale novom prostoru kritički osvrnuo na radove umjetnika predstavljene na izložbi.


   – Prostor je odličan, ali sam očekivao mnogo više od izložbe. Razočaran sam kvalitetom produkcije. Uspoređujući riječku Udrugu s onima u Splitu, Osijeku i Dubrovniku koje dobro poznajem, ovo mi izgleda jako retro i bitno lošije. Čak i za Dubrovnik, ovo je razina kvalitete bliža amaterskoj izložbi – rekao je Tolj, koji smatra da je takva situacija posljedica podjele među riječkim likovnjacima, budući da se čitava jedna grupa suvremenih umjetnika distancirala od HDLU-a, što nije slučaj u drugim gradovima.


   – U tom razdvajanju uz HDLU su očito ostali oni koji radom dostižu lokalnu razinu, zaključio je.