Jason Blake

Zanimljivo predavanje u Rijeci o multikulturalnosti kao identitetu Kanade

Jakov Kršovnik

Picasa

Picasa



Na riječkom Filozofskom fakultetu predavanje o kanadskom identitetu i kulturalnoj aproprijaciji održao je Jason Blake sa Sveučilišta u Ljubljani. Predavač je studentima i drugim posjetiteljima predočio multikulturalnost kao važnu odrednicu kanadskog identiteta te dao uvid u debatu o kulturalnoj aproprijaciji koja puni novinske stupce u Kanadi. Pojam kulturalne aproprijacije odnosi se na usvajanje elemenata jedne kulture od strane druge, najčešće dominantne kulture. Tako je, na primjer, u Kanadi vođena rasprava oko spisateljice Angie Abdou i (ne)zaslužene prašine koju je podigla svojim opisom pisanja romana »In Case I Go«; gdje je Abdou optužena za negativno prikazivanje naroda Ktunaxa. Taj je slučaj samo jedan od mnogih primjera borbe oko kulturalne aproprijacije, objasnio je Blake.


U svom je predavanju predočio kako kulturalna aproprijacija može prouzročiti štetu kanadskom autohtonom stanovništvu – ograničiti ga samo na prošlost, stvoriti mentalnu sliku o istosti starosjedilačkog stanovništva ili uskratiti priliku da se čuju njihovi autentični glasovi. No, ponudio je i drugu strane priče, te su slušači mogli steći dojam kako treba biti oprezan pri napadima na potencijalnu kulturalnu aproprijaciju, jer se u kritikama često zna pretjerivati. Multikulturalnost Kanade predstavio je kroz razmišljanja mnogih poznatih autora poput Margaret Atwood, Leonarda Cohena i drugih, ali i pokazao kako se taj pojam često nekritički prihvaća. Blake je predavanje održao na poziv dr. sc. Nikole Tuteka s Odsjeka za anglistiku, koji od ove akademske godine studentima prvi put nudi izborni kolegij Uvod u anglofonu kanadsku književnost.


– Nadam se da je ovaj kolegij početak značajnijeg proučavanja kanadske književnosti na riječkom Sveučilištu. U studenom smo već organizirali jedno događanje u povodu 80. rođendana Margaret Atwood, u suradnji s Hrvatsko-kanadskim akademskim društvom i zagrebačkim kolegama te ćemo se i u budućnosti potruditi organizirati ovakva predavanja, kazao je Tutek.