Međunarodni festival

Za 48. KRAF prijavljeno čak tri tisuće filmova iz stotinu zemalja

Kim Cuculić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Miroslav Tatić potvrdio je da je ovogodišnja ponuda filmova izuzetno dobra, a podsjetio je i da je KRAF specifičan po tome što je pri prijavljivanju filmova jedini limit trajanje filmova do 20 minuta



RIJEKA Međunarodni festival kratkih filmova, 49. KRAF, bit će održan u Art-kinu Croatia 12. i 13. prosinca. Festival organizira Kino video klub Liburnija-film, a ove godine prijavljeno je 3.000 filmova iz 100 zemalja. Kako je na konferenciji za novinare istaknuo predsjednik organizacijskog odbora Koraljko Pasarić, stigao je veliki broj kvalitetnih filmova, koje su pogledali predselekcijski i festivalski žiri. Predselekcijski žiri, koji su činili: Marija Lisac Renko, Sanja Paravić, Miroslav Tatić, Zoran Ventin, Vedran Grubelić, Iva Martina Banović, Damir Debeuc i Koraljko Pasarić odabrao je stotinjak filmova, a zatim je festivalski žiri u sastavu Ingeborg Fulepp, Miroslav Tatić i Zoran Ventin izabrao filmove za službene projekcije i odabrao nagrađene.


Miroslav Tatić potvrdio je da je ovogodišnja ponuda filmova izuzetno dobra, a podsjetio je i da je KRAF specifičan po tome što je pri prijavljivanju filmova jedini limit trajanje filmova do 20 minuta. U tom vremenskom okviru treba ispričati priču i malo je vremena za njen dramaturški razvoj. Jednoglasnom odlukom žirija (koju se još drži u tajnosti) nagrađeni su filmovi koji imaju sve elemente koje bi trebali imati filmovi složene strukture.


Na KRAF-u su zastupljeni kratki igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni filmovi, kao i glazbeni videospotovi, a bave se različitim temama i stilski su raznoliki. Istaknuto je da su kvalitetni i hrvatski filmovi, a iz svijeta su, primjerice, stigli filmovi iz Irana, Indije, Vijetnama, SAD-a…




Ovogodišnji festival donosi četiri programa. U »Naj off KRAF 2018.« u srijedu, 12. prosinca u Art-kinu u 18 sati bit će prikazani filmovi koji su bili u najužem izboru za nagrade, a istog dana u 20 sati slijede najbolji hrvatski filmovi KRAF-a 2018. U četvrtak, 13. prosinca, u 18 sati počinju projekcije uz filmsku radionicu »O autobiografskom doxu«, a u 20 sati slijedi projekcija najboljih filmova uz proglašenje pobjednika.


Poseban gost Masterclassa – Liburnija film atelier, na temu autobiografskog dokumentarca, hrvatski je redatelj, producent i scenarist Nenad Puhovski.


Puhovski je najpoznatiji kao autor dokumentarnih filmova, koji su prikazivani širom svijeta, često nagrađivani, ali i žestoko osporavani. Od 1978. predaje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a predavao je i na brojnim filmskim radionicama u Hrvatskoj i inozemstvu. Godine 1997. osnovao je producentsku kuću Factum, u okviru koje je snimljeno više od 80 filmova. Radionica je namijenjena svim ljubiteljima filma, a posebno srednjoškolskoj i studentskoj populaciji.


Uz ostale nagrade, na KRAF-u će biti dodijeljena posebna nagrada »Ervin Debeuc« za najbolju kameru te nagrada publike. Ulaz na sve programe je besplatan, a KRAF su pomogli Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.