Multiumjetnica

Violinistica Tena Novak Vincek uoči koncerta u Rijeci: ‘Zar postoje pravila’

Danijela Bauk

Foto Nina Đurđević

Foto Nina Đurđević

Progresivni minimalizam je, kako sam ga ja nazvala, složenica dvaju glazbenih žanrova, no u toj glazbi također ima utjecaja etna i klasike



RIJEKA – U riječkoj Filodrammatici u subotu, 21. rujna, u 21 sat bit će održan koncert autorske glazbe zagrebačke violinistice i multidisciplinarne umjetnice Tene Novak Vincek, kreatorice glazbenog smjera koji sama autorica naziva progresivni minimalizam. Oba koncerta promocija su novog albuma »Cognitions«. Tena Novak ansambl okuplja kompozitorica, violinistica i slikarica Tena Novak Vincek, u ožujku 2015. godine, s ciljem stvaranja i izvođenja originalne autorske glazbe. Članovi ansambla su Dina Katnić – klavir, Igor Dorotić – truba, Andrea Dizdar – flauta, Vedrana Dizdar – klarinet, Ana Kovačić- saksofon, Lana Beraković – violončelo i Tena Novak Vincek – violina, kompozicija, scenografija. Ulaznice za riječki koncert mogu se kupiti u Entrio sustavu. Uoči prvog gostovanja u Rijeci razgovaramo s Tenom Novak Vincek.


Progresivni minimalizam


U Zagrebu i Rijeci premijerno predstavljate novi album »Cognitions«?




– Da, predstavljamo album u Zagrebu i Rijeci; radi se o šest autorskih skladbi, tri dua, komad za solo trubu i dva trija. Kompozicije su skladane između 2016. i 2018. godine, a praizvedene 2018. u Zagrebu. Riječkoj publici se predstavljamo prvi put.


Kreatorica ste glazbenog smjera koji nazivate progresivni minimalizam. Što je to točno?


– Progresivni minimalizam je, kako sam ga ja nazvala, složenica dvaju glazbenih žanrova, no u toj glazbi također ima utjecaja etna i klasike. Minimalizam sam po sebi podrazumijeva razvoj i nadogradnju određenih sekvenci, što se kod progresivnog minimalizma razvija brže, te su promjene i progresije češće.


U Rijeci nastupate prvi put. Dolazite sa sedmeročlanim ansamblom?


– Dolazimo prvi put s ansamblom. Jedna kompozicija s albuma neće biti izvedena – duo za violinu i violončelo – stoga dolazim sa šesteročlanim ansamblom. Umjesto spomenute skladbe, izvest ću jednu skladbu s prethodnog albuma.


Za svaku pojedinu skladbu mijenjate instrumentarij i tako tvorite razne komorne kombinacije koje čine klavir, violina, violončelo, klarinet, saksofon, truba i flauta?


– Sastav je razdijeljen u manje sastave, uglavnom duete i trija.


Bez pravila


Zanimljivo je da vaša glazba jest klasična, ali je neopterećena pravilima i stoga ne mora biti izvedena samo u koncertnim dvoranama?


– Da, svirali smo u zagrebačkim klubovima, prostorima udruga, kao i u multimedijalnim i plesnim dvoranama.


Nerijetko vas prate vizualni, slikovni i plesni izričaji.


– Na posljednja dva koncerta imala sam i izložbu, namještenu kao scenografiju pozornice. Jedan raniji glazbeni ciklus je također bio dio plesne predstave, no ovaj put fokusiramo se samo na koncert i promociju i neće biti sličnih sadržaja. No fotografije likovnih radova i plesnih predstava mogu se pogledati na našoj Facebook stranici i na našem YouTube kanalu.


Niste samo glazbenica, već i slikarica. Ni u slikarstvu se ne opterećujete pravilima?


– Slikanjem se bavim kao oblikom psihoterapije. Zar postoje pravila?