Sjajni filmovi

Vikend u Art kinu Croatia: Gostuju filmovi s nedavnog Subersive festivala

Dragan Rubeša

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić



RIJEKA Ima neke proklete simbolike u činjenici da filmovi koji su otvorili i zatvorili ovogodišnje jubilarno 10. po redu izdanje zagrebačkog Subversive Festivala – Peckov »Mladi Karl Marx« i Assayasov »Personal Shopper« – imaju junake koji iz Pariza putuju u London. Mladi Marx tamo biva otjeran, dok Assayasova osobna šoperica tamo odlazi da bi klijentici kupila seksi toaletu. Od »Das Kapital« do kapitala.


Dio onog što se događalo između tih dvaju sjajnih filmova vidjet će i publika riječkog Art-kina. U petak 12. svibnja projekcija je najnovijeg komada kultnog Brucea LaBrucea »Mizandristice«, ambijentiranog u militantnoj lezbijskoj komuni negdje u njemačkoj bliskoj budućnosti, u kojoj jedna od njenih štićenica skriva u podrumu odbjeglog lijevog terorista.


Ostatak gostovanja otpada na tri iznimna doksa. »Štakorski film«, sumanuta je parabola o institucionalnom rasizmu u Baltimoreu, koji su okupirali štakori. U »Lovu na duhove« Raed Andoni stavlja grupu Palestinaca pred kameru u formi svojevrsne terapeutske seanse, dok u »Politici, priručniku za upotrebu« Fernando Leon de Aranoa ulazi u prostorije španjolskog Podemosa, nudeći minucozni uvid u njegove pokušaje razbijanja španjolske političke dihotomije.




U vrijeme naših otužnih lokalnih izbora, slika njihova legendarnog ulaska u španjolski parlament, gdje su osvojili 69 zastupničkih mjesta, nije mogla biti aktualnija.