Komemoracija

Velika nagrada 52. zagrebačkog salona projektu Memorijalnog centra “Lipa pamti”

Nela Valerjev Ogurlić



RIJEKA Dizajner Damir Gamulin i arhitekt Antun Sevšek dobitnici su Velike nagrade 52. zagrebačkog salona primijenjene umjetnosti i dizajna za projekt Memorijalnog centra »Lipa pamti«, koji djeluje kao podružnica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. U obrazloženju nagrade ističe se da je od temeljne ideje kojom se komemorira tragičan događaj iz travnja 1944. do razrade i izvedbe koja obuhvaća sve pojedinosti unutar složenoga muzeološkog projekta Memorijalni centar »Lipa pamti« primjer ozbiljnog pristupa teškom sadržaju te promišljenosti uočljive na svim razinama – informativnoj, didaktičkoj, evokativnoj.


Nakon dodjele nagrade Gamulin i Sevšek ističu da im je jako drago što je prepoznat višegodišnji trud svih uključenih u proces oko osmišljavanja novog postava, bez kojeg ne bi bilo moguće realizirati tako opsežan projekt.


– Rijetka je prilika moći raditi na toliko različitih aspekata jednog projekta i time pokušati osmisliti koherentnu oblikovnu i sadržajnu priču kroz svaki od elemenata zasebno, ali i kao jedinstvenu cjelinu. Zahvalni smo svim suradnicima, kustosima, naručiteljima, ali i mještanima Lipe na ukazanom povjerenju – naglasili su za Novi list.




Žiri koji je odlučio o nagradi, a koja laureatima daje mogućnost postavljanja samostalne izložbe na idućem izdanju Salona, istaknuo je da je cjeloviti projekt nagrađenog rada izvrstan pokazatelj dobrog integriranja dizajna i tehnologije u zadani, ali i preoblikovani arhitektonski okvir s iznimno dojmljivim rezultatom.


Osim Velike nagrade Salona, Gamulinu i Sevšeku dodijeljeno je i posebno priznanje Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA, s obrazloženjem da se radi o projektu koji »jasno reaktualizira povijesne istine i pouke, što ga čini neizmjerno važnim unutar konteksta revizija i falsifikacija povijesti, ne samo u Hrvatskoj i regiji, nego i globalno«.Ocjenjivački sud 52. zagrebačkog Salona, u kojemu su bili Nikola Albaneže, Dragan Damjanović, Višnja Slavica Gabout, Petra Krpan, Guido Quien, Jadranko Rebec i Jerica Ziherl, dodijelio je i tri jednakovrijedne nagrade.

Umjetnica Ana Vivoda, rođena Riječanka, dobila je nagradu za »poetičnu, veoma tankoćutnu« umjetničku knjigu »Komadići jutra«, u kojoj autorica, »tvoreći svojevrsne intimne fotografske dnevnike, bilježi svoje prostorno i društveno okruženje te odabrane kadrove pretvara u vlastite interpretacije«.


Istarski umjetnik i dizajner Anselmo Tumpic nagrađen je za rad »Glačalo vs crni kvadrat – iz serije Upute za uporabu«, u kojemu je, »duhovito i nadasve ironično prokomentirao nasljeđe povijesne avangarde«. Studiju Kuna Zlatica iz Zagreba nagrada je pripala za grafički dizajn i prijelom časopisa Otočka, časopisa za »kritičko promišljanje života na otoku iz naglašeno feminističke perspektive«, koji je već od prvog broja zbog sadržaja, ali i izgleda, privukao pozornost. Nagradu za mlade autore do 35 godina starosti osvojila je Ivana Mrčela za rad »Does it look good on me?«