Bogati filmski program

Večeras kreće dvadeseti Motovunski filmski festival: “Počasni građanin” na startu

Hina

U glavnom programu bit će prikazano 19 filmova od kojih su svi, osim »Kratkog izleta« Igora Bezinovića, hrvatske premijere



MOTOVUN Filmom »Počasni građanin« Mariana Cohna i Gastona Duprata, jednim od najuspješnijih argentinskih filmova prošle godine, komedijom o umjetnosti, slavi i malomišćanskoj zavisti, večeras počinje dvadeseti Motovunski filmski festival koji u svom jubilarnom izdanju donosi 19 filmova u glavnom programu s pričama koje sežu od gruzijskih vrleti, argentinske provincije, francuskog visokog društva do šuma Bugarske i motovunskog brda.


Domoljubne pjesme


»Počasni građanin« prati dobitnika Nobelove nagrade za književnost koji se trijumfalno vraća u rodni grad u Argentini, no susret s ljudima u maloj sredini koja mu je bila inspiracija za romane donosi mu probleme. Film u Motovun dolazi ovjenčan, među ostalim, Goyom za najbolji strani film i nagradom za najboljeg glumca s Venecije.


Svi filmovi u glavnom programu (s izuzetkom »Kratkog izleta« Igora Bezinovića) hrvatske su premijere, među njima je i nemali broj onih koji su bili hitovi sezone u svojim zemljama. To su, primjerice, španjolski krimić »Gnjev mirnog čovjeka« Raula Arevala koji je u Španjolskoj osvojio najvažnije nagrade, i film »Aritmija« ruskog redatelja Borisa Hlebnikova.




Svjetsku premijeru imat će film »Glasnije od oružja« Miroslava Sikavice o hrvatskim domoljubnim pjesmama iz vremena Domovinskog rata, dokumentarac u produkciji Factuma, a »Kratki izlet«, koji je prije par dana u Puli dobio Veliku Zlatnu arenom za najbolji film, dijelom je snimljen upravo u – Motovunu.



Žiri ove godine čine aktivistica i umjetnica Maša Aljehina, bivša članica skupine Pussy Riot, bugarska književnica Rumena Bužarovska, islandska filmska producentica Anna María Karlsdottir, filmski redatelj Hrvoje Hribar i kazališni redatelj Oliver Frljić.



Organizatori ističu da će, kao i dosad, glavni program MFF -a balansira između atrakcija velikih svjetskih festivala, poput filma »Trg« Rubena Ostlunda koji u Motovun dolazi sa Zlatnom palmom iz Cannesa, i malih, gotovo nepoznatih, a izvrsnih filmova, poput »Pravog momka za Marry« Darrena Thorntona ili filma »Rastroj« poljske redateljice Kasije Adamik.Slavna poljska redateljica i ovogodišnja dobitnica motovunske nagrade Maverick, Agnieszka Holland u Motovun dolazi s dva filma »Provincijski glumci« i »Tragovi«. Iako je početkom karijere pripadala tzv. kinematografiji moralne zabrinutosti i bavila se svakodnevnim temama i političkim komentarima, posljednjih se godina uspješno okušala u televizijskoj režiji, surađujući s velikim produkcijskim kućama HBO-a i Netflix u popularnim serijama »Žica« i »Kuća od karata«. Na festivalu će biti prikazana pilot epizoda američke serije »Treme« u njezinoj režiji.


Prvi put u 20 godina postojanja MFF-a, glavni motovunski trg postaje mjesto glazbenog dijela festivala, kojega večeras otvara grupa Let 3 , a zatvara u subotu slovenski Laibach. Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević aka Mr. Lee i Ivane Sky u Motovun dolaze s još jednim glazbenim zadatkom – s bendom će izvoditi glazbu uživo na projekciji nijemog filma »Tuvalu« njemačkog redatelja Veita Helmera. Film je zapravo posveta pionirima pokretnih slika, a bio je prikazan u Motovunu 2000. godine.



Izopaćena umjetnost


Popratni program donosi izbor važnijih filmova s Islanda – ovogodišnje zemlje partnera, u posebnom programu nazvanom »Istrand«, dok će se u programu »Izopačena umjetnost 2.0« propitivati nove tendencije ograničavanje slobode umjetničkog izražavanja u kojima autoritarni režimi i ekstremni konzervativci nameću kriterije po kojima je neka umjetnost prihvatljiva, a neka druga ne. Bit će prikazano desetak filmova koji govore o zatvorenim umjetnicima, zabranjenim umjetnicima, umjetnicima u otporu, a na okruglom stolu sudjelovat će sudionici iz 12 zemalja, od naših prostora do Mađarske, Poljske i Albanije.