Sudski spor

Ulay dobio parnicu protiv Marine Abramović: Slavna performerica mora isplatiti 250 tisuća eura

Kim Cuculić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza



LONDON Nizozemski umjetnik Ulay (Frank Uwe Laysiepen), nekadašnji partner glasovite performerice Marine Abramović, dobio je parnicu koju je prošle godine protiv nje pokrenuo u Nizozemskoj. O tome piše britanski The Guardian, podsjećajući da je Ulay tužio Marinu Abramović zbog kršenja ugovora kojim se obvezala plaćati mu tantijeme za ponovno izvođenje radova koje su zajedno koncipirali. Poznata umjetnica dužna mu je više od 250.000 eura.


Ulay i Abramović proveli su zajedno više od desetljeća, a rastali su se 1988. godine tako što je svatko krenuo sa svoje strane Kineskog zida, a kad su se konačno susreli, pozdravili su se zauvijek. U fokusu javnosti našli su se ponovno 2010. godine kad je Abramović u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti (MoMA) otvorila svoju veliku retrospektivu za čijeg je cijelog trajanja svakodnevno sjedila osam sati gledajući strancima u oči.


Jedan od njih bio je i Ulay. Scena je bila vrlo emotivna, a nakon što se pojavila na YouTubeu, pogledali su je milijuni ljudi. No, Ulay je prošle godine odlučio tužiti Marinu Abramović zbog kršenja ugovora koji su potpisali 1999. godine. Tvrdio je da mu Abramović nije dostavljala točne iznose prodanih zajedničkih djela, a optužio ju je i kako mu je tijekom 16 godina honorar isplatila svega četiri puta.




Sud je njegovu tužbu prihvatio te Abramović naložio plaćanje 20 posto stvarne vrijednosti njihovih zajedničkih djela koja je takvima definirao njihov ugovor iz 1999. godine. Pored toga, Abramović Ulayu mora platiti još i spomenutih 250.000 eura, a zapali su je i troškovi suđenja u visini od 23.000 eura.


Sud je također Abramović naložio i da sve radove koji su nastali u razdoblju između 1976. i 1980. godine mora potpisivati kao Ulay/Abramović, dok one nastale između 1981. i 1988. godine mora navoditi kao Abramović/Ulay.