Tur Fest

Turska kultura ponovo se prezentira u Rijeci, nastupom glazbenika i ebru slikarice

Slavica Kleva

Grupa Mavi Kan / Foto Facebook

Grupa Mavi Kan / Foto Facebook

U sklopu manifestacije koja stavlja fokus na upoznavanje hrvatske i turske tradicije i kulture predstavit će se likovna umjetnica Ismeta Sedlovski te trio Ex ponto te grupa Mavi Kan



RIJEKA – Manifestacija kojoj je cilj približiti i upoznati, ali i povezati hrvatsku i tursku kulturu, drugi put zaredom ostvarit će se sljedećeg tjedana, u utorak 28. siječnja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Riječ je o programu koji će se održati pod nazivom Tur Fest i u organizaciji je Hrvatsko-turskog društva Rijeka.


Nakon prvog Tur Festa održanog na Trstatskoj gradini, organizatori su zbog velikog uspjeha odlučili ponoviti, no, ovaj puta na nešto drugačiji način, likovnim stvaralaštvom i glazbom.


– Kroz sve ove godine postojanja Hrvatsko-turskog društva provedeno je bezbroj predavanja, tribina, promocija knjiga, ciklusa turskih filmova i slično, kazala je dopredsjednica Hrvatsko-turskog društva Esma Halepović-Đečević na jučer održanoj konferenciji za novinare na kojoj su i najavili program događanja sljedećeg tjedna i dodala:




– Drago nam je da uplovljavamo, zajedno s Europskom prijestolnicom kulture, u »luku različitosti«, da promičemo razlike uz uvažavanje svih vrijednosti u tim različitostima i uvijek u dvosmjernom pravcu.


U prvom dijelu Tur Festa bit će otvorena izložba ebru slikarice Ismete Sedlovski, a riječ je o orijentalnoj tehnici kojom se spomenuta umjetnica jedina bavi u Hrvatskoj. Riječ je o tehnici slikanja na vodi koja vuče korijene s Istoka, s područja Kine i »puta svile« do Irana.


Pojasnila je Halepovic-Đečević da su Kinezi na vodu nanosili tinte, na području Irana razne boje, a po jednom od tumačenja, »ebru« dobiva ime od perzijske riječi »ebri« što znači oblak, dok postoji i i perzijska složenica »abiru« što u prijevodu znači »lice vode«.


U svakom slučaju, bit će zanimljivo vidjeti na koji će način ebru slikarica Ismeta Sedlovski u okviru izložbe pod naslovom »Krug« dočarati tajne drevne likovne tehnike. O glazbenom dijelu nastavka večeri Tur Festa nekoliko riječi je kazala, također u ime organizatora, Ana Peruničić predstavivši nastup dva izvanredna benda koji će zavirati u tonovima orijentalne glazbe.


– Trio Ex ponto čine etablirani glazbenici koji svoj repertoar njeguju i šire aranžmanima autentičnih melosa, kazala je Peruničić, priznavši da se prvi put susrela s ovom vrstom glazbe, ali i nedvojbeno zaključila da je riječ o izvrsnim glazbenicima. Tu je i bend Mavi Kan, što u prijevodu znači »plava krv«, bend sastavljen od četvorice sjajnih instrumentalista i neponovljive vokalne solistice Sakin Modronje.


U koncertnom dijelu Mavi Kan će izvesti izbor melodija turske glazbene tradicije kao i bosanske sevdalinke. Spomenut je i riječki glazbenik Henry Radanović koji je sudjelovao u stvaranju oba albuma Mavi Kana.