"Rijeka: Europa prije Europe"

Peto izdanje Dana talijanske kulture u Rijeci donosi bogat program

Kim Cuculić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Cilj manifestacije je promicanje talijanskog jezika i kulture izvan granica Italije, a ove godine namjera je naglasiti kreativnost koja ne nalazi svoj izraz isključivo na području kulture, već i u industriji, dizajnu, modi...



RIJEKA Otvorenjem izložbe »Rijeka: Europa prije Europe« u ponedjeljak, 10. listopada u Galeriji Kortil u 19 sati počinju peti Dani talijanske kulture u organizaciji Generalnog konzulata Italije u Rijeci. Kako je ovim povodom podsjetila Ileana Jančić iz talijanskog konzulata, riječ je o manifestaciji koja se organizira u okviru tradicionalne inicijative Tjedna talijanskog jezika u svijetu Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije, a pod visokim pokroviteljstvom talijanskog predsjednika.


Cilj manifestacije je promicanje talijanskog jezika i kulture izvan granica Italije, a ove godine namjera je naglasiti talijansku kreativnost koja ne nalazi svoj izraz isključivo na području kulture, već i u industriji, dizajnu, modi i običajima. Ovogodišnje izdanje nastavak je dugogodišnje suradnje s Gradom Rijekom, što je istaknula predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac. Događaje koji prezentiraju talijansku kreativnost najavio je Paolo Palminteri, generalni konzul Italije u Rijeci. U ime Narodnog sveučilišta u Trstu obratio se Fabrizio Somma, a ispred Talijanske unije Maurizio Tremul.


Na izložbu »Rijeka: Europa prije Europe«, kojom će biti predstavljena povijesna zbirka poznate talijanske tvrtke Modiano, osvrnula se Jolanda Todorović, podsjetivši da je riječ o svojevrsnom tematskom nastavku priče koja je započela izložbom »Modiano: Od Trsta do Rijeke«, koju je riječka publika imala prilike vidjeti 2013. godine.




U srijedu, 12. listopada u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u 19 sati bit će otvorena izložba »Illycaffe: 80 godina dizajna i inovacija«. U ime Talijanske drame riječkog HNK-a Giuseppe Nicodemo najavio je premijeru predstave »Priče s obale i mora« 17. listopada u 19 sati u Zajednici Talijana Rijeka, koja je nastala u koprodukciji s Teatrom Rosetti.


U utorak, 18. listopada u Galeriji Principij u 19 sati bit će otvorena izložba »Objekt knjiga«, u suradnji s Fotoklubom Rijeka, a za 19. listopada najavljena je dodjela nagrada u okviru literarnog natječaja. U srijedu, 19. listopada u Državnom arhivu u Rijeci u 19 sati bit će otvorena izložba »Boje venecijanskog karnevala« Rine del Bono. Theo de Canziani najavio je izložbu-performans »Gala večer fijumanske mode« 20. listopada u 19 sati u Vili Ružić.


U petak, 21. listopada u Pomorskom muzeju u 11 sati bit će održana konferencija »Evolucija dizajna Illycaffe«. U Opatiji će u Galeriji »Juraj Šporer« biti predstavljen projekt »Umjetnički poticaji za Dariju – emocionalne relacije«, a u Vili Antonio obilježena 70. godišnjica postojanja Zajednice Talijana u Opatiji. U Labinu će biti prikazana kazališna predstava »262 vestiti appesi«. Ulaz na sve programe je besplatan.