Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
22. veljače 2019.
Četrnaesto izdanje

Najbolji svjetski i domaći dokumentarci: Što sve donosi ovogodišnji Zagrebdox

Foto: Denis Lovrović
Foto: Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 9. veljača 2018. u 10:33 2018-02-09T10:33:23+01:00

Direktor manifestacije, Nenad Puhovski je najavio da će ove godine na festivalu prvi put sudjelovati žiri filmskih kritičara FIPRESCI-ja, što znači da je ZagrebDox prepoznat kao kvalitetan festival

ZAGREB – ZagrebDox ove godine donosi 125 filmova u 14 programa, a njegovo četrnaesto izdanje, što će se održati od 25. veljače do 4. ožujka, najavit će program »Zagrijavanje« s tri premijerna naslova s nadolazećeg festivala i tri odabrana filma s prošlogodišnjeg.

Nenad Puhovski, direktor ZagrebDoxa rekao je kako i ovogodišnji program potvrđuje da je taj festival doista »svečanost dokumentaraca«.
»Premda nisu svi filmovi ni veseli niti radosni, imamo svečanost druženja s ljudima i njihovim životima na ekranu, ali i s prijateljima s kojima te filmove gledamo u kinima«, rekao je Puhovski na konferenciji za novinare.

»Festival je prije svega druženje i izmjenjivanje doživljaja. Nadam se da će, kao i svih godina, Zagrepčani iskoristiti priliku i pogledati filmove koje neće imati priliku nigdje drugdje vidjeti«, dodao je.
Puhovski ističe kako su od 1386 pregledanih filmova za festival izabrani oni najintrigantniji i najzanimljiviji iz svijeta dokumentaristike u prošloj godini.

Najavio je i da će ove godine na festivalu prvi put sudjelovati žiri filmskih kritičara FIPRESCI-ja, što znači da je ZagrebDox prepoznat kao kvalitetan festival.

Zagrijavanjem do novog izdanja festivala

Program Zagrijavanje za ZagrebDox održat će se od 16. do 18. veljače u kinu Kaptol Boutique Cinema.
Od prošlogodišnjih filmova izabrani su »Pričest« Anne Zamecke, koji je u međuvremenu osvojio nagradu Europske filmske akademije za najbolji europski dokumentarac te »Sve te neprospavane noći« Michala Marczaka i »Zemlja prosvjetljenih« Pietera-Jana De Puea.

Premijerno će se prikazati dva filma iz međunarodne konkurencije, nagrađivana »Ljudska rijeka« kineskog konceptualnog umjetnika i političkog aktivista Aia Weiweija, o milijunima izbjeglicama koji je sniman u 23 zemlje, te neobičan dokuanimirani film »Liyana« redateljskog dvojca Amande i Aarona Koopa, koji kroz priču o petero siročadi iz Svazija govori o snazi i dalekosežnosti dječje mašte.

»Kedi« turske redateljice Ceyde Torun, priča o stotini tisuća mačaka koje su neizostavni dio identiteta Istanbula, treći je novi film u »Zagrijavanju«, a na festivalu će se prikazati kao dio programa Happy Dox.

Film »Preko svih granica« o okrutnosti u sportu

Međunarodna konkurencija ove godine donosi 21 dokumentarac, a prvi koji će se prikazati na samom otvorenju je poljski film »Preko svih granica« Marte Prus o ruskoj atletičarki Margariti Mamun koja je nakon osvajanja olimpijske medalje 2016. odustala od sporta.

»Variety« je taj film nazvao 'Crnim labudom' dokumentarizma, s obzirom da, kao što taj igrani film govori o okrutnom svijetu baleta, u »Preko svih granica« se na dramatičan i dinamičan način pokazuju psihičke i fizičke posljedice zahtjevnih treninga.

Kao jedan od najzanimljivijih filmova koji će se prikazati na ZagrebDoxu Puhovski je najavio »O očevima i sinovima« sirijskog redatelja Talala Derkija (proslavljenog filmom »Povratak u Homs«), koji je nedavno osvojio glavnu nagradu na Sundanceu.

Derki, koji će biti gost zagrebačkog festivala, prikazuje džihadističku obitelj u svojoj domovini u koju se infiltrirao ne bi li prikazao kako se manipulira djecom i pretvara ih u teroriste i ubojice

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S pet zvjezdica napunite sezonu brzo, lako i jednostavno