Art-kino Croatia

“Kutle, lopove”: Dragan Rubeša o filmu “Gazda: Početak”

Dragan Rubeša

Nakon »Gazde«, koji se pozabavio kapitalizmom na hrvatski način u liku i djelu Ante Todorića, autoru se nametnula potreba da nam pokaže kako je sve započelo. To je onaj famozni »The Beginning« pretvorbe i privatizacije. Horor koji je iznjedrio naše hannibale, cannibale i leatherface – notornog Kutlu & Co



Holivudski horor pamti brojne »početke«. Prisjetimo se filmova poput »Hannibal Rising«, »Texas Chainsaw Massacre: The Beginning«, »Amityville 2: The Possession« ili »Exorcist: The Beginning«. Juričan nam pokazuje kako je izgledao početak hrvatskog horora. »Gazda: The Beginning«. A taj je početak jeziviji i izaziva veću mučninu u želucu od najjezivijeg holivudskog »torture porna«.


Nakon »Gazde«, koji se pozabavio kapitalizmom na hrvatski način u liku i djelu Ante Todorića, autoru se nametnula potreba da nam pokaže kako je sve započelo. To je onaj famozni »The Beginning« pretvorbe i privatizacije. Horor koji je iznjedrio naše hannibale, cannibale i leatherface – notornog Kutlu & Co. Kao vrhovni meštar ceremonije ukazuje se predsjednik Tuđman, koji im je pomogao da preko noći stvore enormno poslovno carstvo. A konce iz sjene povlačio je Ivić Pašalić, koji u tom hororu preuzima ulogu skrivenog demona (»Nisam izgubio vjeru u pravdu«, kazao je u sedamdesetima).


Poslovno carstvo


»Utržak je recimo bio 11.000 kuna, a ja sam ga trebala prikazati na 8.000 kuna, te ostalo isplatiti šefu koji bi to spiskao u kazinu. Kad potroši pare, ode na drugi punkt«. Tako zbori konobarica iz Kutleova carstva tame. Dotični »šef« jedan je od nižih stupova te hrvatske Cosa nostre, koja je »notorni kriminalitet zamatala u domoljubne boje«, kako je to autoru rekao bivši ravnatelj policije Tomislav Faber.




Poslovno carstvo širilo se munjevitom brzinom. Globus Inžinjering, Globus Konzalting, Globus Pekarstvo, Globus Grupa, Globus Interijer, Globus Oil, Globus Prijevoz, Globus Fair, Globus Holding, Gradski podrum. »Poslovni ljudi poput mene moraju biti vrlo maštoviti kako bi u ovo vrijeme dobro ulagali i izvukli kakav-takav profit«, kaže princ hrvatske pretvorbene tame. Paralelno je uslijedio pohod na Split, koji će u izvlačenju »kakvog takvog profita« iza sebe ubrzo ostaviti uništenu Slobodnu Dalmaciju i prazne police robnih kuća i samoposluga.


Brojni sugovornici


Maštovitost, recimo, podrazumijeva i angažman učenika srednje prehrambene škole da peku peciva za Kutline radničke restorane, kako bi time smanjio cijenu rada. No za razliku od »Gazde«, u kojem Juričan ostavlja veliki prostor robovima Todorićeva carstva, sada su oni u drugom planu, iako su oni najveći gubitnici te monstruozne pretvorbe. Oni će se ukazati tek u footageu s prosvjedima radnika »Dione«, čiji transparenti »Kutle lopove« govore sve. Vrhunac groteske je famozna snimka iz 2007. na kojoj potpredsjednik Fonda za privatizaciju Josip Matanović stavlja u džep kuvertu s 50.000 eura mita, onako, »za kavu«.


Zanimljiva epizoda vezana je i za Kutlin »flert« s Pavićem. Prema riječima naratora filma, spojio ih je notorni Vinko Grubišić, još jedan iz plejade »kontroverznih« poduzetnika, vezan uz dubioze oko Jadran filma. Tada je u Pavićevu medijskom carstvu Kutle imao isti tretman koji će nešto kasnije imati Todorić – o obojici se nije smjelo pisati loše.


Sve to Juričan podastire koristeći brojne sugovornike: Ivića Pašalića, Slavka Degoriciju, Vladimira Šeksa, Nikicu Valentića i Tomislava Karamarka, ali i Kutline apologete. Nedostajao je samo Borislav Škegro da bi lista bila potpuna, iako bi on očito imao puno toga reći. Zato oni svjetleći štakori koji gmižu po pročelju MSU-a u zavšrnici filma nisu tu bez vraga. Hrvatska pretvorbena »umjetnička« instalacija svijetli i danas. Tako ćemo u filmu ugledati Kutlina lieblinga i Todorićeva pouzdanika Đuru Sessu kako priseže pred našom predsjednicom kao predsjednik Vrhovnog suda. I kao u nekom trileru, Kutle se ukazuje u kratkom susretu s autorom negdje u širokobriješkim gudurama, izmijenjene fizionomije. Još uvijek vozi mercedes zagrebačkih registracija. A Hrvati i dalje glasaju za HDZ.