Prestaje izlaziti

Kulturni svijet još je siromašniji: Gasi se slavni tjednik “The Village Voice”

Hina

Ilustracija

Ilustracija



Slavni njujorški tjednik The Village Voice koji je proizašao iz kulturne scene četvrti Greenwich Village prestaje izlaziti, objavljeno je u petak.


U govornoj pošti vlasnika Petera Barbeya zaposlenicima tjednika rečeno je kako pola njih dobiva otkaze, a oni koji ostaju će se baviti arhiviranjem.


»U suštini prestajemo s izdavanjem novog materijala Village Voicea zbog poslovne stvarnosti«, kaže Barbey u poruci.




»Za pola zaposlenika ovo će biti zadnji dan. Preostala polovica ostaje kako bi pomogla pri prestanku rada i kako bi radila na projektu arhiviranja«.


Same novine nisu službeno objavile ništa o svom kraju, no potvrdilo ga je nekoliko zaposlenika na Twitteru.


»Natočite jednu za Village Voice. Bilo je to dobro vrijeme«, napisao je urednik vijesti Neil deMause.


Urednik filmske kritike Alan Scherstuhl napisao je kako je Village Voice »bilo jedino mjesto na kojem je ikad htio raditi«.


»Bila je to čast svakog tjedna, čak i onih mračnih«, dodao je.


Voice je u rujnu 2017. objavio svoje zadnje tiskano izdanje, no nastavio je s radom na internetu, a broj zaposlenika je pao na između 15 i 20 ljudi.


Tjednik je 1955. osnovao slavni pisac Norman Mailer s Danom Wolfom i Edom Fancherom. Časopis koji se bavio kulturom i politikom uskoro je postao institucija.Rođen u kulturom bogatoj četvrti Greenwich Village Voice je postao mjesto nastanka novih ideja i rasprava. Za njega su pisali ljudi poput Ezre Pounda, Henryja Millera, Katherine Anne Porter, Jamesa Baldwina, E.E. Cummingsa i Nata Hentoffa.

Tjednik je davao važnost i istraživačkom novinarstvu. Osvojio je tri Pulitzerove nagrade, uključujući one za izvještaj o ubojstvu Playboyeve zečice i o HIV-u u Africi.