Izdavačka kuća

Knjižara Val: Grad na Rječini bogatiji za još jedno mjesto za zaljubljenike u kulturu

Jasmin Đečević

Prostor Knjižare Val

Prostor Knjižare Val

Knjižara »Val« trebala bi biti mjesto okupljanja zaljubljenika u kulturu i umjetnost općenito



RIJEKA Kulturni život grada na Rječini ovih je dana postao bogatiji za još jedan vrijedan prostor; na adresi Ivana Zajca 20 probnim je radom krenula knjižara »Val« koja bi, prema najavama, trebala biti mjesto okupljanja zaljubljenika ne samo u pisanu riječ, već u kulturu i umjetnost općenito.


U prostoru veličine 95 »kvadrata« se, osim knjižare, nalaze ured i skladište izdavačke kuće Naklada Val, ali i buduća rezidencija za pisce, a bez obzira na opću krizu u društvu i činjenicu da se knjižara pomalo neobično nalazi na drugom katu, direktor Vala Dragan Ogurlić siguran je u svijetlu budućnost ovog projekta.


– Ovo je povijesni kulturni prostor za Rijeku, jer je u njemu nekada djelovao Izdavački centar Rijeka. Namjera nam je zaista biti prostor kulture, ne samo knjižara, što podrazumijeva da će se ovdje odvijati brojna događanja, od predstavljanja knjiga preko izložbi i manjih koncerata do manifestacija posvećenih djeci. Projekt rezidencije za pisce također je nešto po čemu se izdvajamo od drugih, tako da smještaj na drugom katu ne bi trebao biti veliki problem – objašnjava Ogurlić.




Tematski će se knjižara orijentirati prema riječkim izdavačima i jadranskoj tematici. Sve što misli da »vrijedi i diše« u izdavaštvu je, kaže Ogurlić, koncentrirano u Zagrebu.



Osim otvorenja knjižare, Naklada Val uskoro planira predstaviti dva iznimno zanimljiva izdanja, a to su knjige »O vremenu i klimi Rijeke i Kvarnera« poznatog meteorologa Milana Sijerkovića te »Gdje Perun spava (jadranske legende)« Dragana Ogurlića i Voje Radoičića.


– Sijerković je do detalja opisao karakteristike riječkog vremena, ali i dao godišnju prognozu razvoja vremena po tjednima. Ilustracije su rad 14 različitih fotografa-hvatača vremena čije smo radove birali na natječaju. »Gdje Perun spava« je, pak, zbirka 70-ak priča i 60-ak ilustracija koje je veliki Vojo Radoičić radio ciljano za ovaj projekt – kaže Ogurlić



– Na potezu od Savudrije do Dubrovnika malo je ozbiljnih izdavača, pogotovo onih koji se bave novom domaćom produkcijom. Želimo biti referentna točka za jadranska literaturu kako stručnu tako i literarnu – ističe Ogurlić.


Knjižara je trenutno u probnom radu, a službeno će krenuti u život na svečanosti 21. prosinca.


– Treba uložiti još znatna sredstva i tu smo se nadali pomoći Ministarstva kulture kroz program poduzetništva u kulturi, na čiji smo se natječaj javili. Unatoč našoj vrlo ozbiljnoj aplikaciji, nismo dobili ni lipe, tako da smo sve morali odraditi sami. Bez obzira na to, nadam se da ćemo sve planirano odraditi kako treba – zaključuje Ogurlić.