Viva Ludež

I smijeh i tuga i počast palom borcu za slobodu: U prepunom Art kinu održana premijera filma o Feralu

P. N.

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Publika je kraj filma ispratila glasnim aplauzom, te odala dostojanstven pijetet početkom godine preminulom Predragu Luciću



Sinoć je u prepunom Art-kinu Croatia održana premijera dokumentarnog filma Marine Banićević i Saše Stanića »Viva Ludež: Razgovor s trojicom od Ferala«, uz sudjelovanje autorske ekipe te Viktora Ivančića i obitelji nedavno preminulog Predraga Lucića.


Zasigurno nije bilo lako snimiti film čiji su glavni likovi Viktor Ivančić, Predrag Lucić i Boris Dežulović, a da su uistinu »Bogu mili a ni vragu nisu mrski« mogla se uvjeriti premijerna riječka publika u čijim su se redovima našla poznata lica iz političke, kulturne, književne, umjetničke, novinarske i ine branše. Uoči sami premijere nisu izostali komentari kako se s Viktorom, Predragom i Borisom ne može pogriješiti, no mnogi su se zapitali kako već ranije nije ta lucidna ekipa osvanula na velikim ekranima. Prava koincidencija je da je film ugledao svjetlost dana nakon deset godina koliko je prošlo otkako je Feral Tribune prestao izlaziti. Posljednji broj toga najpoznatijeg glasila »hrvatskih anarhista, protestanata i heretika«, kako su ga sami pokretači nazvali, objavljen je 20. lipnja 2008.



Knjiga Borisa Pavelića »Smijeh slobode – Uvod u Feral Tribune«, doživjela je za hrvatsko izdavaštvo nevjerojatno četvrto, nadopunjeno i još ilustrativnije izdanje, za koje je zaslužna riječka Naklada Val. Prema riječima njezinog direktora Dragana Ogurlića knjiga je doista fenomen i u ove četiri godine doživjela je svake godine novo izdanje.




– Pojavila se nova publika koja se može smatrati ljubiteljima Feralovog štiva i Feralove povijesti. Respektabilan je podatak za hrvatske uvjete da se već u pretplati, na neviđeno, prodalo više od 130 komada, tako da ne sumnjamo da će biti rasprodan cijela tiraža od tisuću primjeraka – rekao je Ogurlić.



O Feralu se, pak, otkako ga nema i dalje govori, i dalje se piše, i dalje je relevantan, te na koncu, umjesto da nestane, on stoji kao dokument jednoga vremena koje nikako ne prestaje, kazao je riječki redateljsko-scenaristički duo. Zato ni ne čudi da je razgovor sa zaštitnim licima političko-satiričkog lista koji je obilježio medijsku scenu izvan nacionalnih granica izazvao i smijeh i tugu publike koja je kraj filma ispratila glasnim aplauzom, te odala dostojanstven pijetet početkom godine preminulom Predragu Luciću.


Feral Tribune je tijekom svojeg trajanja bio kontinuirani komentator političkih, društvenih, gospodarskih i kulturnih zbivanja u Hrvatskoj. Istodobno je bio bespoštedni demistifikator državotvornih ideologema, savjesni izvjestitelj ratnih zbivanja, denuncijator kriminogenih radnji u procesima privatizacije i uopće tranzicije te neprikosnoveni satiričar malformacija našeg društva, stoji u najavi filma.


Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, Odjel za kulturu Grada Rijeke te Upravni odjel za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj